Περί...

Loading...
Θωμάς Κεμπήσιος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ευτυχής είναι εκείνος, που δεν επιδιώκει τις κοσμικές χαρές, που γρήγορα περνούν και χάνονται. Ευτυχής είναι εκείνος, που καθαρίζει την ψυχή του, από κάθε ανώφελη φροντίδα και σκέπτεται μόνο τον Θεό και τη σωτηρία της ψυχής του. Ευτυχής είναι εκείνος, που εμπιστεύεται τα πάντα στον Θεό.
Δεν είσαι αγιότερος όταν σε επαινούν και ούτε αμαρτωλότερος όταν σε κατηγορούν.
Θα χάσεις την εσωτερική ειρήνη σου, από την στιγμή που θα επιθυμήσεις κάτι με πάθος.
Την μεγαλύτερη ψυχραιμία της καρδιάς δείχνει εκείνος, που δεν νοιάζεται ούτε για τους επαίνους, ούτε για τον διασυρμό.
Οι περιστάσεις δεν κάνουν τον άνθρωπο, ούτε δυνατό, ούτε αδύναμο, αλλά δείχνουν τι είναι πραγματικά.
Έχε την συνείδησή σου καθαρή και ο Θεός θα αναλάβει την υπεράσπισή σου.
Εάν έχεις τη συνήθεια να αποσύρεσαι για προσευχή, θα δεις ότι αυτή είναι ευχάριστη. Εάν όμως αυτό το κάνεις εκτάκτως, θα αισθανθείς ανία.
Με δύο φτερούγες μπορεί κανείς να υψωθεί πάνω από τα γήινα: Με την απλότητα και το άδολο πνεύμα. Η απλότητα πρέπει να βρίσκεται στα κίνητρα των όσων κάνει, ενώ το άδολο πνεύμα στα αισθήματα.
Και τη μικρότερη ευεργεσία του Θεού, να την θεωρείς μεγάλη, σκεπτόμενος ποιός είναι Εκείνος, που σου κάνει την ευεργεσία. Γιατί πράγματι, τίποτε δεν είναι μικρό, από όσα ο Ύψιστος Θεός μας χαρίζει.
Όπου και αν πας (ό,τι και αν κάνεις) μακριά από τον Θεό, θα είσαι πάντοτε άθλιος και δυστυχισμένος.
Να αποφεύγεις τις θορυβώδεις δημόσιες συζητήσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σε περιπλέξουν στα πράγματα του κόσμου αυτού, έστω κι αν έχεις αθώες κι αγνές διαθέσεις.
Όσο πιο πολύ συγκεντρώνεται ο άνθρωπος στον εαυτόν του και δεν τον παρασέρνουν τα εξωτερικά πράγματα, τόσο και το πνεύμα του υψώνεται, επειδή από άνωθεν παίρνει τον φωτισμό η διάνοιά του.
Πρέπει κάθε μέρα να ανανεώνουμε τις αποφάσεις μας και να κεντρίζουμε τον ζήλο μας, σαν να είμαστε στην αρχή της επιστροφής μας στον Χριστό και να λέμε: ''Βοήθησέ με Κύριε, στις αγίες μου αποφάσεις και στην αγία Σου διακονία. Αξίωσέ με να αρχίσω σήμερα καλά, γιατί ό,τι έπραξα ως σήμερα, είναι ένα τίποτε.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα