Περί...

Loading...
Στάρετς Ηλίας της Όπτινα
Κοινοποίηση
Μερικές φορές σκέφτεσαι και αναρωτιέσαι, γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να διαβάζουν την Αγία Γραφή ή ακόμα και ιερά - πνευματικά βιβλία; Η απάντηση, προφανώς, είναι στα λόγια του Ιησού Χριστού: ''Το φως ήρθε στον κόσμο, οι άνθρωποι όμως αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως, γιατί οι πράξεις τους ήταν πονηρές. Κάθε άνθρωπος που πράττει έργα φαύλα, μισεί το φως και δεν έρχεται στο φως, γιατί φοβάται μήπως αποκαλυφτούν τα έργα του και κριθούν'' (Ιωάν. 3,19-20).
Αν δεν έχουμε επαρκή τροφή, τότε ο άνθρωπος, και το ανθρώπινο σώμα την ψάχνει. Έτσι η ψυχή μας αναζητά την πνευματική τροφή. Και όταν απουσιάζει, ο άνθρωπος το γεμίζει με κάτι άλλο. Η ψυχή θρηνεί, καταφεύγει στο κάπνισμα, στην κατάχρηση ναρκωτικών, στη μέθη και σε όλες τις άλλες κακίες.
Αν ο Κύριος μας έχει δώσει κάτι, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα ταλέντα μας, επίγεια και πνευματικά - είναι από το Θεό. Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τίποτα. Ούτε υλικά αγαθά, ούτε ψυχικά επιτεύγματα ούτε οποιεσδήποτε αξίες - δεν υπάρχει πλούτος στη γη. Ο Κύριος δίνει, σύμφωνα με το έλεός Του. Δεν υπάρχει ταλέντο, καμμία δύναμη, καμμία δουλειά - τίποτα δεν είναι δικό μας, αλλά μόνο η Χάρη του Θεού.
Ένας άνθρωπος που στερείται ταπεινοφροσύνης, είναι στο έλεος των σκοτεινών δυνάμεων.
Ανά πάσα στιγμή, ο Σατανάς διαταράσσει το μυαλό του, διαστρεβλώνοντας τα λόγια και τις πράξεις του.

Ένας τέτοιος άνθρωπος πάντα δικαιολογεί τον εαυτό του, ανίκανος να μετανόησει.
Η αλλαγή είναι να ομολογήσει την ενοχή του να δει τη μετάνοιά του, να μετανόησει και να δεχτεί την ταπεινότητα.
Κάποτε στον γέροντα Σιλουανό ο διάβολος εμφανίστηκε μπροστά του. Ο διάβολος είναι ένα πνεύμα, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Ο ερημίτης αναρωτιόταν, γιατί ενώ προσεύχεται ο διάβολος ήταν μπροστά του και δεν εξαφανίστηκε. Ο Κύριος του αποκάλυψε: αυτό οφείλεται στην πνευματική υπερηφάνεια. Και για να μην το έχει, έπρεπε να θεωρεί τον εαυτό του μικρότερο και πιο αμαρτωλό: για τις αμαρτίες του είναι ο κληρονόμος της κόλασης. Αν ο Κύριος μας έχει δώσει κάτι, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα ταλέντα μας, επίγεια και πνευματικά - είναι από το Θεό. Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τίποτα. Ούτε υλικά αγαθά, ούτε ψυχικά επιτεύγματα ούτε οποιεσδήποτε αξίες - δεν υπάρχει πλούτος στη γη. Ο Κύριος δίνει, σύμφωνα με το έλεός Του. Δεν υπάρχει ταλέντο, καμμία δύναμη, καμμία δουλειά - τίποτα δεν είναι δικό μας, αλλά μόνο η Χάρη του Θεού. Επομένως, όλα τα πνευματικά πράγματα που έλαβε ο ερημίτης Σιλουανός μέσω της εμφάνισης του Σωτήρα είναι όλα το έλεος του Θεού.
Για να προστατεύσεις τον εαυτόν σου πάνω απ' όλα, πρέπει να προσευχηθείς. Βραδυνές προσευχές, προσευχές στην Εκκλησία. Όλα εξαρτώνται από το πόσο πνευματική είναι η ψυχή. Είναι σαν καζάνι. Αν ο αέρας είναι ζεστός και υπάρχει ατμός, οι μύγες και τα έντομα δεν μπορούν να πλησιάσουν. Αν το καζάνι είναι λίγο κρύο και ανοιχτό δοχείο θα μπορούσε να εισχωρήσει ένα επιβλαβές έντομο.
Αν ο Θεός μας έδωσε κάτι, πρέπει να γνωρίζουμε: όλα τα ταλέντα μας επίγεια και πνευματικά - είναι από τον Θεό. Για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Ούτε πλούτο, ούτε πνευματικές επιτυχίες, ούτε αξίες, από οποιοδήποτε πλούτο. Ο Κύριος δίνει από τη Χάρη του.
Αν ένας άνθρωπος δεν πιστεύει στο Θεό, στην αιώνια ζωή, ποιός είναι ο σκοπός του; Φυσικά, το καλύτερο σε αυτή τη ζωή: τύχη σε όλες τις επιχειρήσεις, υγεία, ευημερία, κλπ. Και οι Άγιοι λένε, ότι δεν είναι δυνατό για έναν άντρα να χορεύει με δαίμονες και να διασκεδάζει με τους αγγέλους. Είτε το ένα είτε το άλλο, αυτό καθορίζεται από την ελεύθερη βούληση ενός ανθρώπου. Και αυτή είναι η γενική επιλογή ενός ανθρώπου που κάνει στην ζωή τόσα πολλά, αλλά που δύσκολα μπορεί να καταλάβει τη φύση του. Η "επιλογή" είναι πράγματι μια ουσιαστικά ανθρώπινη δράση, αλλά δεν είναι απλά μια επιλογή, αλλά επιλογή ζωής ή θανάτου. Ναι!...
Οι γυναίκες βασίζονται περισσότερο στο Θεό, πάρα στο μυαλό τους και την δύναμή τους. Γι' αυτό υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στους ναούς. Ίσως στο μέλλον, ο Θεός να δώσει μεγαλύτερη ''προτίμηση'' στις γυναίκες...
Πάντα να σκεφτόμαστε την ψυχή, αλλά κυρίως στη μεγάλη ηλικία, έτσι ώστε να μην μπορούμε να μας πουν: "Τα μαλλιά είναι λευκά, αλλά η ψυχή είναι μαύρη".
Οι άνθρωποι ποτέ δεν αλλάζουν προς το καλύτερο μέσα από το μίσος, την καταδίκη ή την κρίση. Αλλάζουμε προς το καλύτερο μέσω της συγχώρεσης, της αγάπης και της πίστης.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα