Περί...

Loading...
Π. Σεραφείμ Δημόπουλος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Εάν δεν μπορείς να νηστέψεις, να αγρυπνήσεις, να κάνεις φιλανθρωπία διότι είσαι φτωχός και γενικά δεν μπορείς να εκριζώσεις τα πάθη σου, απόκτησε την αρετή που θα σε βοηθήσει να χαλιναγωγήσεις και να ελέγξεις όλες σου τις επιθυμίες. Απόκτησε την μητέρα όλων των αρετών, την σιωπή.
Είσαι ταραγμένος; Σιώπα! Θα αποκτήσεις ειρήνη...
Είσαι λυπημένος; Σιώπα! Θα αποκτήσεις χαρά...
Έχεις μίσος! Σιώπα! Θα αποκτήσεις αγάπα...
Όταν η αλεπού πέσει σε ένα κοτέτσι κάνει μεγάλη καταστροφή. Ο γεωργός τότε κλειδώνει τα πουλερικά του και βάζει έναν σκύλο άγρυπνο φύλακα. Όμως η αλεπού δεν επισκέπτεται επί μακρόν το κοτέτσι του. Τότε ξεκαθαρεύει ο γεωργός. Ψόφησε η αλεπού λέει, κάποια παγίδα την έπιασε, κάποιος σκύλος την έπνιξε... Έτσι ξεθαρρεύει και αφήνει ανοιχτό το κοτέτσι, οπότε έρχεται αιφνίδια η αλεπού και πνίγει τα πουλερικά. Μην ξεθαρρεύεσαι, εάν έχει καιρό να πειρασθείς. Μόνο πρόσεχε, αγρύπνα, απόφευγε τις αφορμές που θέτουν σε κίνδυνο την σωτηρία της ψυχής σου.
Αν γνώριζε ο κόσμος πόσες χαρές και τι χαρές αισθάνεται ο ερημίτης, θα άλλαζε τρόπο ζωής. Δεν συγκρίνεται η ζωή του ερημίτη με τη ζωή στον κόσμο. Οι ερημίτες είναι σαν τα διαστημόπλοια. Ξεφεύγουν από την έλξη της γης. Εμείς είμαστε βιδωμένοι, σφηνωμένοι στη γη. Οι ερημίτες έχουν μεγάλες χαρές, ουράνιες. Έχουν γεύση παραδείσου. Γνωρίζουν αρπαγή στους ουρανούς, γι' αυτό και εγκαταλείπουν τον κόσμο.
Να Κοινωνείτε συχνά! Το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μεταμορφώνει ριζικά όλο τον άνθρωπο. Αναζωογονείται η ψυχή και το σώμα. Γίνεται ένας καινούργιος άνθρωπος με άλλο χαρακτήρα και ψυχισμό. Αλλά και τα κύτταρα αναζωογονούνται.
Στην Ιάβα ζει ένα είδος αράχνης που λέγεται «ωχρόκερως της Ιάβας». Η αράχνη αυτή εκκρίνει ένα υγρό το οποίο, όταν στεγνώσει, σχηματίζει μια γραμμή.
Η γραμμή αυτή έχει μια μυρωδιά πολύ μεθυστική και μια πολύ γλυκιά γεύση.
Συγχρόνως όμως, έχει και ναρκωτική δύναμη.

Τα ζωύφια ελκύονται από το μεθυστικό άρωμα αυτού του υγρού, το τρώνε και ναρκώνονται.
Έτσι η αράχνη με την ησυχία της έπειτα κατασπαράσσει το θύμα της.

Έτσι παρομοίως και οι ηδονές και οι ολονύχτιες διασκεδάσεις, έχουν μια μεγάλη ελκυστικότητα και φέρνουν μια πρόσκαιρη χαρά.
Οι νέοι (επί τω πλείστον), νομίζοντας ότι σ' αυτά υπάρχει το νόημα της ζωής, πίνουν αχόρταγα το ποτήρι τους, το οποίο στην αρχή είναι γλυκό... γλυκύτατο, όμως στον πυθμένα υπάρχει, διαπιστώνουν, ένα δηλητήριο.

Αφού λοιπόν σαν τα ζωύφια, που τρώνε το γευστικό υγρό της αράχνης, ναρκώνονται, στη συνέχεια διάβολος με την ησυχία του, τους κατασπαράσσει...
Ο άρρωστος έχει μεγάλο μισθό από τον Θεό, όταν σηκώνει αγόγγυστα τον σταυρό του.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα