Περί...

Loading...
Πλούταρχος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ο ευγενικός άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σε όλες τις πράξεις του.
Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου, δίχως την εκπαίδευση, αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς.
Όπου και αν πας, όπου και αν σταθείς και όλο τον κόσμο και αν γυρίσεις, μπορεί πιθανόν να βρεις πόλεις και χωριά χωρίς τείχη, χωρίς σχολεία, χωρίς βασιλιάδες, χωρίς θέατρα και γυμναστήρια. Τέτοιες πολιτείες μπορείς να βρεις. Αλλά πόλη άθεη, που να μην έχει ναούς όσια και ιερά, που οι κάτοικοί της να μην προσεύχονται και να μην επικαλούνται τον θεό, κανείς δεν βρήκε, ούτε πρόκειται να βρει ποτέ.
Όλη η ζωή μας είναι μοιρασμένη στον αγώνα και στην ξεκούραση. Η ξεκούραση είναι η νοστιμιά των κόπων μας.
Η ανατροφή των παιδιών μοιάζει με τα πλάσματα των κεραμοποιών, γιατί τον μαλακό πηλό τον πλάθουν όπως θέλουν, ενώ τον ψημένο δεν μπορούν να τον ματαπλάσουν. Το ίδιο και τα παιδιά, όσο είναι ακόμα μικρά μπορούν οι γονείς τους να τα μορφώσουν όπως θέλουν, όταν όμως μεγαλώσουν και γίνουν άντρες δεν μπορούν πια.
Δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολικούς επαίνους στα παιδιά, γιατί έτσι αποχαυνώνονται και καταστρέφονται.
Την ψυχή σου να την περιποιείσαι σαν βασιλιάς και το σώμα σου να το μεταχειρίζεσαι σαν στρατιώτης.
Ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου, αποκαλύπτεται όταν κατέχει δύναμη και εξουσία. Αυτά φουντώνουν κάθε πάθος και φανερώνουν κάθε κρυμμένο ελάττωμα.
Η αξία ή ο πονηρός χαρακτήρας του ανθρώπου δεν εκδηλώνονται πάντοτε εύκολα στις αξιόλογες πράξεις, αλλά μάλλον σε πράξεις μικρής σημασίας, όπου μια αδιόρατη έκφραση ή κίνηση δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα.
Η πολυλογία είναι ένα ελάττωμα που έχει έμμεση σχέση με την περιέργεια.
Οι φλύαροι θέλουν να μαθαίνουν πολλά, για να έχουν να λένε πολλά.
Η ροπή προς την φλυαρία κάνει τον λόγο ανόητο και χωρίς περιεχόμενο.
Οι φιλόδοξες φύσεις, μη ξέροντας να αποφεύγουν τις ακρότητες στην πολιτική τους διαγωγή, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Να κάνεις φίλους, όχι τους ευχάριστους στην συντροφιά, αλλά τους άριστους.
Όποιος δεν σταματήσει την αγάπη του για τον πλούτο, αυτός δεν θα απαλλαχτεί, ούτε από τη φτώχεια και ούτε από τη στέρηση.
Οι φθονεροί είναι διπλά δυστυχισμένοι σε σχέση με τους άλλους, γιατί εκτός από τις δικές τους συμφορές, λυπούνται και για τα αγαθά των άλλων.
Ο φθονερός βλέποντας την κατωτερότητά του, παρηγοριέται με το να παρουσιάζει τους καλύτερους του σαν κατώτερους, σε σχέση με κάποιους άλλους.
Όπως όσοι βαδίζουν στον ήλιο ακολουθούνται από τη σκιά τους, έτσι και όσοι έχουν μεγάλη δόξα, ακολουθούνται από τον φθόνο.
Οι πολύ πολύ κούφιοι και αλαζόνες συνήθως έχουν θρασύτητα και σχήμα και βάδισμα και πρόσωπο γεμάτο από ψωροπερηφάνεια και περιφρόνηση.
Όποιος λογαριάζει, ότι μπορεί να εξασφαλίσει την υγεία του τεμπελιάζοντας, φέρεται το ίδιο ανόητα, όπως και ο άνθρωπος που νομίζει, ότι με τη σιωπή θα βελτιώσει τη φωνή του.
Το σπέρμα των ανδρών που έχουν τάση προς την ακολασία είναι άγονο, όπως και η ομιλία του φλύαρου είναι άστοχη και ανώφελη.
Την ψυχή σου να την περιποιείσαι σαν βασιλιάς και το σώμα σου να το μεταχειρίζεσαι σαν στρατιώτης.
Καλό είναι έξυπνα να μιλάς, όμως καλύτερα είναι έξυπνα να σιωπάς.
Η πιο ευπρόσδεκτη προσευχή για το Θεό είναι εκείνη, που προέρχεται από πρόθυμη και ευγνώμονα καρδιά.
Τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά όλα από την ορθή κρίση και την προνοητικότητα.
Τα σώματα εμποδίζονται από μακριά ενδύματα και οι ψυχές από υπέρμετρες περιουσίες.
Όποιος δεν σταματήσει την αγάπη του για τον πλούτο, αυτός δεν θα απαλλαχτεί, ούτε από τη φτώχεια και ούτε από τη στέρηση.
Όπου και αν πας, όπου και αν σταθείς και όλο τον κόσμο και αν γυρίσεις, μπορεί πιθανόν να βρεις πόλεις και χωριά χωρίς τείχη, χωρίς σχολεία, χωρίς βασιλιάδες, χωρίς θέατρα και γυμναστήρια. Τέτοιες πολιτείες μπορείς να βρεις. Άλλα πόλη άθεη, που να μην έχει ναούς όσια και ιερά, που οι κάτοικοί της να μην προσεύχονται και να μην επικαλούνται τον θεό, κανείς δεν βρήκε, ούτε πρόκειται να βρει ποτέ.
Η περιέργεια συνδέεται με την πολυλογία. Γιατί οι φλύαροι θέλουν να ακούνε και να μαθαίνουν πολλά, για να έχουν περισσότερα να λένε.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 62 αποτελέσματα