Περί...

Loading...
Παππούς Παναής από τη Λύση
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Αφήνουμε την καρδιά μας να καταθλίβεται με την προσκόλληση στα επίγεια, διότι δεν είναι κυριευμένη από τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Γι' αυτό, όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε, μας πιάνει κατάθλιψη. Ευτυχής είναι εκείνος που είναι ευχαριστημένος, με ό,τι έχει και ό,τι είναι, ειδάλλως όσα και να έχει, δεν είναι στην πραγματικότητα ευτυχισμένος.
Πρέπει να μην βγαίνει από τον νου μας η αγάπη που έχει για εμάς ο Θεός. Δεν υπάρχουν λόγια για να ευχαριστήσουμε τον Θεό, τόσα που υπόφερε για εμάς, για τις αμαρτίες μας, γι' αυτό και εμείς να αντέχουμε, να μακροθυμούμε.
Όταν εργάζεται ο άνθρωπος και προσεύχεται, είναι σαν να δουλεύει για τον Κύριο.
Η Χάρις είναι προμήνυμα δοκιμασίας. Μην νομίζουμε, ότι παύει ο Θεός να μας προστατεύει κατά την περίοδο της δοκιμασίας. Μας αφήνει όμως φαινομενικά μόνους για να παιδαγωγηθούμε, για να μην βασιζόμαστε στον εαυτόν μας. Το καλοκαίρι διαδέχεται ο χειμώνας, τη μέρα η νύχτα. Έτσι και η Χάρις τη δοκιμασία.
Ότι κάμουμε στην ζωή είναι ένα μηδενικό... Τίποτα δεν είμαστε. Ο Χριστός είναι το παν, είναι το ένα, μπροστά από τα μηδενικά. Μετά το ένα ότι προσθέσουμε έχει αξία. Εάν λείπει το ένα, μηδέν συν μηδέν, θα έχει σαν αποτέλεσμα πάλι το μηδέν.
Υπάρχουν Χριστιανοί, που θέλουν ησυχία να διαβάζουν, να προσεύχονται, να σχολάζουν από τις καθημερινές σκοτούρες... Μα δεν γίνεται! Θα έπρεπε να γίνουν μοναχοί, για να έχουν ησυχία. Μέσα στον κόσμο, δεν μπορούν να έχουν ησυχία, όποτε θέλουν. Γι' αυτό ο πονηρός, τους φέρνει το ένα περιστατικό, το άλλο, το άλλο, για να μην βρίσκουν ησυχία και γελά ο κακός, γιατί είναι κακός πολλά. Και θέλει να θλίβεται το πλάσμα και εκείνος να γελά...
Η πνευματική ζωή θέλει αγώνα, ταπείνωση, υποταγή. Χλιαρός όχι! Ή ψυχρός ή ζεστός. Τούτοι διορθώνονται. Ο χλιαρός μένει αδιόρθωτος.
Γιατί ζηλεύεις; Διότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν έχεις ισχυρό χαρακτήρα ή κυρίως αν έχεις τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, θα αισθάνεσαι όλους τους γύρω σου σαν τη μεγαλύτερη χαρά. Ο άντρας για τη γυναίκα είναι ο ηγέτης και η γυναίκα για τον άντρα η ζωή. Και οι δύο θα πρέπει να δίνουν ο ένας στον άλλο, όλο και μεγαλύτερη χαρά. Η ζήλεια όμως καταστρέφει αυτή τη σχέση. Πολλές φορές η υπερβολική αγάπη οδηγεί στην ζήλεια. Μα τούτο είναι μια λανθασμένη αγάπη... Είναι ένα πάθος που σε οδηγεί να μην έχεις ραχάτι (ησυχία).
Ό,τι υπομένεις, είναι στεφάνι. Τι ψάχνεις να κάμνεις καλωσύνες; Το να υπομένεις τις δοκιμασίες, έχει παραπάνω μισθό...
Σε ξάγρυπνους τσοπάνηδες, αποκάλυψε ο Θεός το γεγονός της Γέννησης. Η αγρυπνία καθαρίζει το νου και γλυτώνει έτσι ο άνθρωπος από τον πειρασμό. Και στον ύπνο μας, πειράζει ο σατανάς και μαραίνει την σάρκα μας. Χίονι γίνεται το πλάσμα, όταν αγρυπνήσει δύο-τρεις μέρες.
Δέν είμασται άξιοι να έχουμε απάθεια, διότι χρειάζεται πολύς αγώνας και εγκράτεια και ταπείνωση για να φθάσει κανείς στην τελειότητα, που ελάχιστοι δια πολλών χρόνων άσκηση και από Χάριν Θεού την απέκτησαν.
Ταπείνωση είναι να νεκρώσουμε το θέλημά μας. Να θέλουμε, ό,τι θέλει ο Θεός. Να γίνουμε γεφύρι να περνούν όλοι από πάνω μας. Ας μου κάνει ο άλλος τον έξυπνο και ας με ξεγελά στα υλικά. Ο Θεός να τον συγχωρέσει. Και να μην νομίζουμε, πως έτσι κακομαθαίνουμε τους άλλους.
Ο πραγματικά ταπεινός μένει στη θέση του, για ό,τι και να τον επαινέσουν και ό,τι χαρίσματα και να έχει. Δεν ταπεινολογεί, αλλά ταπεινοφρονεί. Ενώ ο υπερήφανος όταν τον ταπεινώσουν λέει: Δεν ήξεραν την αξία μου... Αν μας κατηγορούν για κάτι που δεν κάναμε, να χαιρόμαστε και να λέμε: Δοξάζω σε Θεέ μου, ενώ έτσι δουλειές δεν εκάμαμε, μας κατηγορούν οι συνάνθρωποί μας.
Όταν θεωρούμε τα πνευματικά δύσκολα, ακατόρθωτα, είναι γιατί δεν προσπαθήσαμε. Ο Θεός βοηθά!
Η πνευματική ζωή θέλει αγώνα, ταπείνωση, υποταγή. Χλιαρός όχι! Ή ψυχρός ή ζεστός. Τούτοι διορθώνονται. Ο χλιαρός μένει αδιόρθωτος.
Καλούς Χριστιανούς δεν θα έχει στην κόλαση. Ενώ ένας καλός άνθρωπος, μπορεί να είναι στην κόλαση, διότι έφυγε ανεξομολόγητος με τις αμαρτίες του.
Αφήνουμε την καρδιά μας να καταθλίβεται με την προσκόλληση στα επίγεια, διότι δεν είναι κυριευμένη από τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Γι' αυτό, όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε, μας πιάνει κατάθλιψη.
Κάθε κακό ξεκινά από μικρό. Πρώτα ο διάβολος σε ψυχραίνει, ύστερα γίνεται έχθρα, ύστερα μίσος.
Η πιο συμφέρουσα ημέρα είναι εκείνη, που υποφέρουμε πιο πολύ. Άμα δεν υποφέρουμε, μοιάζουμε με εκείνον, που άνοιξε το μαγαζί του και κανένας δεν ήρθε να ψωνίσει... Έπαθλον παίρνουν όχι οι θεατές, αλλά οι αθλητές, που αθλούνται νομίμως.
Εάν κάποτε το βάρος του Σταυρού μας κλονίζει, από αδυναμίαν, στέλλει Σίμωνα Κυρηναίον ή έρχεται ο Ίδιος και σηκώνει το βάρος του Σταυρού και κινούμαστε.
Εμείς κάμνουμε γιορτές και προσφέρουμε δώρα, μα ο Θεός εμάς θέλει, όχι μόνο τα δώρα μας.
Πρέπει να επιδιώκουμε να ζούμε με μέτρο. Μέτρο στην ομιλία, στα λόγια, στις πράξεις, στις θεωρίες, σε όλα. Και η χαρά και η λύπη και η αγάπη θα πρέπει να είναι με το μέτρο τους. Μόνο στον Θεό δεν υπάρχει μέτρο. Όσο μπορούμε πρέπει να Τον αγαπούμε.
Ο σατανάς μας εμποδίζει να κάνουμε το καλό. Αν τα καταφέρουμε, μας κάνει ή να το μετανιώσουμε ή να το υπερηφανευτούμε. Να κάμνουμε το καλό για δόξα Θεού και ωφέλεια ψυχών και όχι για δόξα μας.
Πολλές φορές σε δυναμώνει ο ενάντιος (διάβολος), να ξοδέψεις τις σφαίρες σου, για να μην έχεις όταν χρειάζονται. Και έχει περιπτώσεις που χρειάζεσαι, μα δεν μπορείς να ρίξεις. Ο ενάντιος αν δει, πως δεν καταφέρνει να μας εμποδίσει, μας βοηθά. Τα φέρνει ευνοϊκά και στην ελεημοσύνη και στη νηστεία.
Ο διάβολος μας ενοχλεί πονηρά, γιατί είναι πονηρός, όπως την αλεπού. Κάποτε, μια αλεπού μπήκε σ' ένα μανδρί, έφαγε αρκετά αρνάκια και δεν μπορούσε να πηδήξει πάνω από τον φράκτη για να φύγει. Γι' αυτό, δούλεψε η πονηριά της και καμώθηκε την ψοφισμένη. Κάποιος που την είδε, τήην κλώτσησε για να διαπιστώσει αν ήταν ζωντανή, αλλά εκείνη τίποτε. Τότε, την έπιασε από την ουρά και την πέταξε. Με την απομάκρυνσή της, η αλεπού άρχισε το τρέξιμο...
Να μήν περιμένουμε να μας αγαπήσουν τα παιδιά όπως τους αγαπούμε εμείς. Ο γονιός αγαπά παραπάνω. Κι ο Θεός, σαν Πατέρας, μας αγαπά πιο πολύ απ’ ότι Τον αγαπούμε εμείς. Γι’ αυτό να μήν Τον πικραίνουμε. Όταν αισθάνομαι την Αγάπη του Θεού να με κατακλύζει, είναι δυνατό να αμαρτήσω; Και ο Φύλακας Άγγελος μας αγαπά και μας προστατεύει. Φωνάζει, βέβαια, όταν πάμε να αμαρτήσουμε: ''μή... μή...''. Ύστερα, αφού επιμένουμε, υποχωρεί. Έτσι σιγά σιγά η συνείδησή μας πωρώνεται.
Να λέμε την γνώμη μας, μα να μην έχουμε την απαίτηση να ακουστεί, έστω και αν ξέρουμε ότι έχουμε δίκαιο. Τότε έχουμε μισθό.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα υπομένουμε και να χαιρόμαστε, όταν μας διώκουν και υβρίζουν, διότι τότε έχουμε μισθό από τον ίδιο τον Χριστό.
Η πιο συμφέρουσα ημέρα είναι εκείνη, που υποφέρουμε πιο πολύ. Άμα δεν υποφέρουμε, μοιάζουμε με εκείνον, που άνοιξε το μαγαζί του και κανένας δεν ήρθε να ψωνίσει... Έπαθλον παίρνουν όχι οι θεατές, αλλά οι αθλητές, που αθλούνται νομίμως.
Ευτυχής είναι εκείνος που είναι ευχαριστημένος, με ό,τι έχει και ό,τι είναι, ειδάλλως όσα και να έχει, δεν είναι στην πραγματικότητα ευτυχισμένος.
Όσες φορές δεν γίνεται το θέλημά σου, έστω και αν είναι το δίκαιο και το σωστό, μπαίνει ένα διαμάντι να στολίσει τον σταυρό σου, εκεί πάνω. Φαντάσου πόσα διαμάντια και πόσα ρουμπίνια μπορείς να μαζέψεις μ' αυτόν τον τρόπο!
Είδα άνθρωπο να νηστεύει, άλλον να προσεύχεται και άλλον να μην κάνει το θέλημά του. Ο τελευταίος είναι ανώτερος.
Δέν είμασται άξιοι να έχουμε απάθεια, διότι χρειάζεται πολύς αγώνας και εγκράτεια και ταπείνωση για να φθάσει κανείς στην τελειότητα, που ελάχιστοι δια πολλών χρόνων άσκηση και από Χάριν Θεού την απέκτησαν.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 36 αποτελέσματα