Περί...

Loading...
Όσιος Θαλάσσιος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Αφού δημιουργήθηκες από το Θεό ελεύθερος και Σε προσκάλεσε στην Βασιλεία Του για να έχεις ελευθερία, μην ανεχτείς να είσαι δούλος σε ακάθαρτα πάθη.
Την επιθυμία, την σταματά η εγκράτεια και ο κόπος. Την ελαττώνει η ησυχία και ο Θείος έρωτας.
Επιμέλεια της ψυχής είναι η κακοπάθεια και η ταπείνωση. Με αυτά τα δύο ο Θεός συγχωρεί όλες τις αμαρτίες.
Πνευματικός έμπορος είναι εκείνος, που για χάρη των μελλόντων αγαθών, απαρνήθηκε εξίσου και τα ευχάριστα και τα λυπηρά του κόσμου.
Αγωνίσου υπέρ των εντολών του Χριστού μέχρι θανάτου, γιατί αν καθαριστείς με αυτές, θα μπεις στην αιώνια ζωή. Τήρησε τις εντολές και θα βρεις ειρήνη, θα αγαπήσεις το Θεό και θα πετύχεις τη γνώση.
Εκείνος θα έπρεπε αληθινά να κυβερνά, ο οποίος εφαρμόζει στην ψυχή και στο σώμα του, τους νόμους της αρετής.
Όπως οι επιθυμίες και οι οργές πληθαίνουν τις αμαρτίες, έτσι η εγκράτεια και η ταπείνωση τις εξαλείφουν.
Εκείνος που είναι κύριος της κοιλιάς του, μαραίνει την επιθυμία και ο νους του, δεν δουλώνεται σε λογισμούς πορνείας.
Αγάπη αληθινή έχει εκείνος, που δεν ανέχεται να ακούει υπονοούμενα, ούτε φανερές κατηγορίες κατά του πλησίον. Εκείνος που απόκτησε την αγάπη, υπομένει ατάραχα τα λυπηρά και οδυνηρά που του προξενούν οι εχθροί του.
Καλή είναι η αίσθηση και καλά και τα αισθητά, γιατί είναι έργα του αγαθού Θεού. Δεν μπορούν όμως να συγκριθούν, με το νου και τα νοητά. Περιμάζεψε την ψυχή σου από την αίσθηση των αισθητών και τότε ο νους σου, θα βρίσκεται στο Θεό και στα νοητά.
Ερεύνησε τις Γραφές και θα βρεις τις εντολές και όσα λένε εφάρμοσέ τα και θα απαλλαγείς από τα πάθη.
Επιμέλεια της ψυχής είναι η κακοπάθεια και η ταπείνωση. Με αυτά τα δύο ο Θεός συγχωρεί όλες τις αμαρτίες.
'Οποιος ακούει τον Χριστό, φωτίζει τον εαυτόν του και όποιος Τον μιμείται, διορθώνεται. Ο Κύριος μας Ιησούς χάρισε σε όλους το φως, όμως εκείνοι που δεν πείθονται σ' Αυτόν, σκοτίζουν τον εαυτόν τους.
Η κατά Θεόν λύπη εκτοπίζει την ηδονή. Η εκτόπιση της ηδονής είναι ανάσταση της ψυχής. Η κατά Θεόν λύπη καθαρίζει την καρδιά. Αυτήν τη γεννά ο φόβος της κολάσεως. Η κατά Θεόν λύπη καθαρίζει την καρδιά και απομακρύνει απ' αυτήν, τους μολυσμούς των ηδονών.
Σημάδι του εσωτερικού του ανθρώπου είναι οι εξωτερικές φανερές κινήσεις, όπως σημάδι των αγνώστων δέντρων είναι οι καρποί που προβάλλουν.
Κάνε φίλο τον φιλόπονο άνθρωπο και θα βρεις σ' αυτόν προστασία.
Λιώσε το σώμα σου με ασιτία και αγρυπνία και διώχνεις το δήμιο λογισμό της ηδονής...
Με ποιά ελπίδα θα συναντήσομε το Χριστό, αφού είμαστε δούλοι μέχρι τώρα στις ηδονές;
Αν θέλεις να απαλλαγείς μονομιάς από τα κακά, απαρνήσου την μητέρα των κακών φιλαυτία.
Ο Κύριος τυφλώνει τον φθονερό νου, γιατί λυπάται αδίκως για τα αγαθά του πλησίον.
Κρύβει φθόνο κάτω από πλαστή φιλία, εκείνος που μεταφέρει στον αδελφό τις κατηγορίες κάποιου άλλου εναντίον του.
Υπομονή είναι η φιλοπονία της ψυχής. Φιλοπονία στους θεληματικούς κόπους και αθέλητους πειρασμούς και όπου υπάρχει, εξορίζεται η φιληδονία.
Σημάδι της υπομονής είναι η αγάπη των κόπων. Σ' αυτούς έχει θάρρος ο νους και ελπίζει να επιτύχει τις Θείες υποσχέσεις και να αποφύγει τις απειλημένες τιμωρίες.
Η υπερηφάνεια απομακρύνει από τη βοήθεια του Θεού, κάνει τον άνθρωπο να έχει πεποίθηση στον εαυτό του και να υπερηφανεύεται απέναντι στους άλλους. Εναντίον της υπερηφάνειας δύο πράγματα υπάρχουν (για την καταπολέμησή της), τα οποία όποιος δεν τα αποδέχεται, θα του έρθει τρίτο, πάρα πολύ οδυνηρό. Την υπερηφάνεια εξαφανίζει η προσευχή με δάκρυα, το να μην εξευτελίζει ο άνθρωπος κανένα και οι αθέλητες συμφορές.
Όπως οι επιθυμίες και οι οργές πληθαίνουν τις αμαρτίες, έτσι η εγκράτεια και η ταπείνωση τις εξαλείφουν.
Αν θέλεις να βρεις την σωτηρία σου, απομακρύνσου από τις ηδονές και χρησιμοποίησε την εγκράτεια, την αγάπη και την αδιάλειπτη προσευχή.
Έλαβες εντολή να έχεις το σώμα υπηρέτη, όχι να δουλεύεις παρά φύση στις ηδονές του.
/
4

Βλέπετε 1 - 33 από τα 105 αποτελέσματα