Περί...

Loading...
Όσιος Σεραφείμ Ρομαντσόφ
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Η ειρήνη της ψυχής είναι ανώτερη απ' όλα, ανώτερη από τη νηστεία και την προσευχή. Προσευχήσου για όσους σε προσβάλλουν. Αυτοί είναι φίλοι σου, γιατί μέσω αυτών ο Κύριος σου δίνει στεφάνια. Αν γογγύζεις, τότε στερείσαι αυτά τα στεφάνια.
Χωρίς την ταπείνωση, τα σπουδαία τάλαντα του ανθρώπου, είναι ένας σωρός κοπριάς...!!!
Να αποκτήσεις στην ψυχή σου την ταπείνωση του Χριστού, χωρίς την οποία ο άνθρωπος είναι φτωχός και δεν μπορεί ποτέ να είναι ειρηνικός εν πνεύματι, χωρίς την οποία όλα τα σπουδαία τάλαντα του ανθρώπου, είναι ένας σωρός κοπριάς.
Προσευχήσου για όσους σε προσβάλλουν. Αυτοί είναι φίλοι σου, γιατί μέσω αυτών ο Κύριος σου δίνει στεφάνια. Αν γογγύζεις, τότε στερείσαι αυτά τα στεφάνια.
Κάθε μέρα ετοιμάσου για πειρασμούς και θλίψεις, για κάθε είδους προσβολές, συκοφαντίες και τα παρόμοια. Μάθε ότι έτσι έρχεται σε σένα το έλεος του Θεού. Για την υπομονή σε όλα θα σταθείς στην τάξη των μαρτύρων και χωρίς άλλους αγώνες θα αξιωθείς της Βασιλείας των Ουρανών.
Μην κρίνεις και μην κατακρίνεις κανέναν, αλλιώς θα κατακριθείς. Μην εξετάζεις ξένες σκέψεις και υποθέσεις, σκάνδαλα και κουτσομπολιά. Πέρνα δίπλα τους αδιάφορος. Ο εχθρός μας διάβολος προσπαθεί να τα σκορπίσει μέσα σου, για να σε αποσπάσει από την προσευχή.
Με τις ασθένειες και τις θλίψεις ο Κύριος θεραπεύει τα αμαρτωλά τραύματα της ψυχής μας. Να περνάς όλες τις δυσκολίες με ευγνωμοσύνη στον Κύριο. Αυτός ποτέ δεν δίνει στον άνθρωπο σταυρό, τον οποίο εκείνος δεν θα μπορούσε να σηκώσει, και με τη Χάρη Του μας ενισχύει στην υπερνίκηση των δυσκολιών. Με τον γογγυσμό όμως και την απελπισία απωθούμε τη Θεία βοήθεια και μη όντας σε θέση να σηκώσουμε το βάρος των αμαρτιών μας, όλο και περισσότερο απομακρυνόμαστε από τον Θεό.
Όποιος τυχόν υποφέρει τους πειρασμούς με ηρεμία, υπομονή και ευχαριστία προς τον Θεό, λαμβάνει πολλή ωφέλεια από τα βάσανά του. Υποφέρει κατά το σώμα, αλλά έπειτα δεν θα υποφέρει κατά την ψυχή. Υποφέρει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μετά θα ζει την αιώνια μακαριότητα.
Όταν τα βάσανα, οι πειρασμοί του εχθρού, οι αρρώστιες, οι λύπες, οι συμφορές, όλες οι δυσκολίες της ζωής πυκνώνουν, να λέτε: ''Όλα για μένα τα κάνει ο Κύριος, αλλά εγώ δεν μπορώ τίποτε να κάνω, τίποτε να υπομείνω, τίποτε να ξεπεράσω και να νικήσω. Αυτός μόνο είναι η δύναμή μου''.
Ζώντας μέσα στους φορτικούς και μερικές φορές τρομακτικούς πειρασμούς είναι πολύ καλό να έχουμε πάντοτε μπροστά μας τον Κύριο και με την παρουσία Του να παραμένουμε σε αδιάλειπτη προσευχή και να κρατούμε μαζί μας αυτή την πολυπόθητη παρουσία του Γλυκύτατου Χριστού μας.
Η πνευματική ζωή πραγματώνεται δια της πίστεως, αλλά η πίστη επιβεβαιώνεται με τα έργα. Όταν θέλετε να νικήσετε τους δαίμονες, οφείλετε να υποχωρείτε μπροστά στην κακία των ανθρώπων. Σε προσβάλλει κάποιος; Υποχώρησε σ' αυτόν και τότε θα επέλθει ειρήνη και ησυχία, που λυτρώνει τον άνθρωπο από την σύγχυση.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα