Περί...

Loading...
Όσιος Νεκτάριος της Όπτινα
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ο Όσιος Ελεάζαρ της Σκήτης του Ανζέρσκ βγήκε μια νύχτα στον εξώστη του κελλιού του και ατενίζοντας την ομορφιά και την γαλήνη της φύσεως, της Σκήτης του Ανζέρσκ, που τον περιέβαλλε, αισθάνθηκε συγκίνηση μέχρι του σημείου να δακρύσει. Και μέσα από την καρδιά του που πλημμύρισε από Θεία αγάπη, βγήκε ένας βαθύς αναστεναγμός: «Ω Κύριε, τι ομορφιά είναι αυτή που έχεις δημιουργήσει για εμάς! Με τί μέσα και τί τρόπους μπορώ εγώ, ένα αξιοκαταφρόνητο σκουλήκι, να Σε ευχαριστήσω, για όλα τα μεγάλα και πλούσια ελέη που μου έχεις δώσει;». Η δύναμη του αναστεναγμού και η προσευχή του Οσίου άνοιξαν τους ουρανούς και μπροστά στα μάτια της ψυχής του, εμφανίστηκαν μυριάδες Άγγελοι φωτεινοί, που έψαλλαν την μεγάλη αγγελική δοξολογία: ''Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία'', ενώ μια αόρατη φωνή είπε στον Όσιο: ''Και εσύ επίσης, Ελεάζαρ, να ευχαριστείς τον Πλάστη και Δημιουργό σου, μ' αυτά τα λόγια της δοξολογίας.''
Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο, χάριν της υπακοής και ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου στη γη, είναι η υπακοή προς τον Θεό.
Η οποιαδήποτε υπακοή, η οποία μας φαίνεται δυσβάστακτη, εκτελείται με μεγάλη ευκολία, επειδή γίνεται ως υπακοή.
Προσέχετε και την άκαιρη λύπη, δημιουργείται ύστερα από έναν δίκαιο έλεγχο. Η υπερβολική θλίψη για όλα αυτά είναι του πειρασμού. Μία είναι η αληθινή θλίψη. Αυτή που δημιουργείται, όταν γνωρίσουμε καλά την άθλια κατάσταση της ψυχής μας. Όλες οι άλλες θλίψεις, δεν έχουν καμμιά σχέση με τη Χάρη του Θεού.
Μόλις σκεφτείτε να επικρίνετε, τότε αμέσως προσευχηθείτε προσεκτικά: ''Κύριε βοήθησέ με να δω τις δικές μου αμαρτίες και να μην κατακρίνω τον αδερφό μου''.
Όταν κάποια γυναίκα τον ρώτησε πως θα μπορέσει ν' αγαπήσει τον Χριστό, ο Γέροντας απάντησε: Πάρε ένα μάθημα από τον ίδιο τον Χριστό· «αγαπάτε αλλήλους, καθώς ηγάπησα υμάς» μας είπε Εκείνος. Πρώτα απ' όλα πρέπει να προσπαθήσεις ν' αγαπήσεις τον πλησίον σου και από τον πλησίον η αγάπη σου θα μεταβεί προς τον Χριστό. Αλλά πρέπει ν' αγαπήσεις τον πλησίον σου ειλικρινά, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση· μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις την αγάπη προς τον Χριστό.
Η ευτυχία στον έγγαμο βίο δωρίζεται μόνο σε όποιον εκτελεί τις εντολές του Θεού και αντιμετωπίζει τον γάμο, ως μυστήριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Με την έχθρα σου προς την αμαρτία, που είναι τόσο μισητή στον Θεό, δείξε και απόδειξε την αγάπη σου προς Αυτόν.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα