Περί...

Loading...
Όσιος Νείλος Σόρσκυ
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Για να μην εκπέσεις σε οίηση ή πλάνη κατά την νοερά προσευχή σου, να μην επιτρέπεις στον εαυτό σου ουδεμία παράσταση φανταστική, μορφή ή δήθεν οπτασία.

Καθότι οι ισχυρές πτήσεις (φαντασιώσεις) του νου και άλλες κάποιες κινήσεις ενυπάρχουν κατ ̓ αυτήν πάντοτε, όμως υπερνικώνται μόνο δια της θείας χάριτος του Αγίου Πνεύματος σε όσους κατέκτησαν δια του Ιησού Χριστού την σταθερότητα του νου.
Η νοερά προσευχή είναι η υψηλότερη από όλες τις εργασίες και η κεφαλή των αρετών ως αγάπη Θεού. Και όποιος θέλει με αναίδεια και θρασύτητα να πλησιάσει τον Θεό, για να συνομιλεί συχνά μαζί Του και βιάζεται να Τον αποκτήσει μέσα του, εκείνος εύκολα θανατώνεται από τους δαίμονες.
Όποιος μαζεύει χρήματα και εμπιστεύεται τη ζωή του σ' αυτά, αποδεικνύει την απιστία του στην αλήθεια, ότι ο Θεός νοιάζεται γι' αυτόν.
Όποιος θέλει να ελευθερωθεί από τις αμαρτίες (και τα πάθη), θα ελευθερωθεί από αυτές, με το κλάμα και όποιος θέλει να τις αποφύγει, με το κλάμα τις αποφεύγει, αυτός είναι ο δρόμος της μετάνοιας και ο καρπός της. Για κάθε πειρασμό, που μας βρίσκει και για κάθε εχθρικό λογισμό, πρέπει να κλαίμε μπροστά στην αγαθότητα του Θεού, για να μας βοηθήσει. Και θα μας αναπαύσει γρήγορα, αν προσευχηθούμε με επίγνωση.
Εάν ποιείς αγαθά έργα, αλλά δεν μπορείς να συγκρατήσεις τον θυμό σου, τότε τα έργα σου δεν είναι ευάρεστα στον Κύριο.
Όταν ο μάστορας ξέρει πόση ώρα πρέπει να παραμείνει ένα αγγείο στη φωτιά για να γίνει, χωρίς να σπάσει, πόσο μάλλον ο Θεός να μην ξέρει πόση και για πόσο χρονικό διάστημα, επιτρέψει μια θλίψη στη ζωή μας;
Εάν μας αιχμαλωτίσει περισσότερο από τα άλλα πά­θη η ακηδία, τότε η ψυχή μας ευρίσκεται σε μεγάλο αγώνα. Είναι πολύ φοβερό αυτό το πονηρό πνεύμα. Συγγε­νεύει πολύ με το πνεύμα της λύπης και νικά ιδιαίτερα αυ­τούς που ευρίσκονται στη μοναξιά. Όταν εγερθούν πε­λώρια τα κύματα λογισμών και παθών εναντίον της ψυ­χής, εκείνη την ώρα ο άνθρωπος νομίζει ότι δεν θα λυτρωθεί ουδέποτε απ' αυτά. Ο νοητός εχθρός του επιφέρει παντός είδους λογισμούς και σκέψεις ότι, εάν σήμερα εί­ναι τόσο άσχημα, αύριο θα είναι χειρότερα και μεθαύριο ακόμη χειρότερα. Έτσι του σφυρίζει στο νου ότι εγκαταλείφθηκε από τον Θεό, ότι του συμβαίνουν αυτά επειδή δεν τον φροντίζει ο Θεός, ότι αυτά συμβαίνουν μόνον σ' αυτόν και σε κανέναν άλλον. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα, δεν είναι! Κατά την περίοδο του αδυσώπητου πολέμου, πρέπει να εξοπλιστούμε εναντίον του πνεύματος της αχαριστίας και βλασφημίας, διότι με αυτά τα όπλα μας πολεμά ο ε­χθρός την ώρα εκείνη. Ο σατανάς κυριεύει τότε τον άνθρωπο με την αμφιβολία και το φόβο και του ρίχνει σαν βέλη τους λογισμούς, ότι δεν είναι δυνατόν να ελεηθεί από τον Θεό, να αποκτήσει τη συγχώρηση, να λυτρωθεί και σωθεί από τα βάσανα της αιωνίου κολάσεως.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα