Περί...

Loading...
Όσιος Γρηγόριος ο Σιναϊτης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Τίποτα δεν κάνει τόσο άτονη και αποχαυνωμένη, αμελή και αλόγιστη την ψυχή των αγωνιστών, όσο η παραμάνα των παθών φιλαυτία.
Οι αρχάριοι (στα πνευματικά) αγρυπνούν από το βράδυ ως τα μεσάνυχτα και από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, κοιμούνται. Οι μέσοι κοιμούνται από το βράδυ ως τα μεσάνυχτα και από τα μεσάνυχτα έως το πρωί αγρυπνούν. Και οι τέλειοι, αγρυπνούν όλη την νύχτα.
Τίποτε άλλο δεν δίνει συντριβή στην καρδιά και ταπείνωση στην ψυχή, όσο το να παραμένει κανείς σε μόνωση με γνώση και σιωπή για όλα τα πράγματα.
Ποτέ να μην παραδεχθείς και συγκατατεθείς, ό,τι και αν δεις αισθητό ή νοερό, ακόμα και οπτασία Χριστού ή τάχα αγγέλου-Αγίου ή να φαντάζεσαι φως και πιστέψεις σ' αυτό που βλέπεις, ακόμα και ας είναι αγαθό, προτού το εξετάσεις πολύ και ρωτήσεις τους εμπείρους, για να μην βλαφτείς και πέσεις σε πλάνη. Πολλές φορές κάτι που έστειλε ο Θεός για δοκιμή και ως στεφάνι, πολλούς τους έβλαψε. Γιατί ο Κύριός μας, θέλει να δοκιμάζει το αυτεξούσιό μας, προς τα που κλίνει και δεν αγανακτεί εναντίον εκείνου, που προσέχει με ακρίβεια τον εαυτόν του, από τον φόβο της πλάνης, ακόμα και αν αυτός δεν δεχθεί, ό,τι Εκείνος του έστειλε, χωρίς να ρωτήσει και να ερευνήσει πολύ. Μάλλον τον επαινεί ως σοφό.
Τίποτε άλλο δεν δίνει συντριβή στην καρδιά και ταπείνωση στην ψυχή, όσο το να παραμένει κανείς σε μόνωση με γνώση και σιωπή για όλα τα πράγματα.
Αν δεν νοιώσουμε τι είδους μας έπλασε ο Θεός, δεν θα νοιώσουμε τι είδους μας έκανε η αμαρτία.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα