Περί...

Loading...
Όσιος Αρσένιος Μπόκα
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Τα δάκρυα ευγνωμοσύνης, που έχυσαν οι φτωχοί για τις ελεημοσύνες σου σ' αυτούς, θα είναι για σένα αστραφτερά μαργαριτάρια στην πέρα του τάφου ζωή.
Όταν ο Σωτήρας μας διατάζει αγάπη προς τους εχθρούς, δεν το κάνει για να σε γονατίσει μπροστά στο κακό, αλλά για να σε ελευθερώσει απ' αυτό και να σε προφυλάξει.
Δεν μπορείς να αγαπήσεις τον εχθρό σου, από την πρώτη στιγμή... Όμως μείνε στο σκαλί! Τουλάχιστον να μην τον μισείς. Και εάν σε βρει ο θάνατος, χωρίς το μίσος κατά του αδερφού σου, τότε γνώριζε ότι πεθαίνεις ως φίλος του εχθρού σου και η Χάρη του Θεού, θα σε συνοδεύει...
Όποιος κρύβει κακία και μίσος εναντίον του αδερφό του, να γνωρίζει ότι κρύβει φίδι και μάλιστα οχιά στον κόρφο του. Όποιος όμως αγαπά τους εχθρούς του, θα γίνει φίλος του Θεού.
Αν ένα έργο είναι σύμφωνο με τις Θείες εντολές, τότε είναι ευάρεστο στο Κύριο. Ε, λοιπόν, κάθε έργο ευάρεστο στον Κύριο έχει ανεκτίμητη και αιώνια αξία, όσο απλό και ασήμαντο και αν φαίνεται.
Για ένα πουλί που πετά στον αέρα άραγε είναι βαριές οι φτερούγες του; Όχι. Έτσι ακριβώς για τον αληθινό Χριστιανό, δεν είναι δύσκολες οι εντολές του Χριστού, με την εφαρμογή των οποίων η ψυχή μας ενισχύεται και πετά στον ουρανό.
Όσο καιρό κρατάμε τις αμαρτίες μας ανεξομολόγητες, κρυμμένες με τη θέλησή μας, τόσο καιρό θα βασανιζόμαστε. Εάν όμως εξομολογηθούμε αμέσως τις αμαρτίες και ενοχές μας, ο κίνδυνος του πνευματικού θανάτου είναι πλέον μακριά μας.
Όλοι οι λογισμοί χρειάζεται να λέγονται στην εξομολόγηση, πριν να γιγαντωθούν και νικήσουν τον νου. Μετά την εξαγόρευσή τους, χάνεται η βασανιστική δύναμή τους πάνω στον άνθρωπο και στον νου.
Αυτός που αποκαλύπτει στον πνευματικό του τα φίδια των πειρασμών, αυτός αποδεικνύει την αληθινή του πίστη, ενώ αυτός που τα κρύβει, ακολουθεί το δρόμο της απώλειάς του.
Η μητέρα που έκανε έκτρωση, προκειμένου να εξιλεωθεί και να λυτρώσει και τα άλλα παιδιά που γέννησε, θα πρέπει να βαπτίσει και να αναθρέψει παιδιά φτωχών μητέρων, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία να κερδίζουν μόνα τους το ψωμί.
Στέλνοντας ο Θεός τον φτωχό σε σένα, σε τιμά και σε ελεεί. Όταν όμως δεν ελεείς τον φτωχό, απομακρύνεις το δώρο που σε έκανε ο Θεός, δια του φτωχού!
Ο Θεός σου ζητά να ελεήσεις το φτωχό, για να δώσει και σε σένα το έλεός Του, διότι εσύ, έχεις απείρως μεγαλύτερη ανάγκη από το έλεος του Θεού, παρά ο φτωχός από την δική σου ελεημοσύνη.
Το να είσαι φτωχός, δεν εμποδίζει να είσαι ελεήμων και φιλάνθρωπος. Σήμερα νομίζουμε, ότι για να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου, πρέπει να έχεις. Να έχεις τόσα πολλά, που να σου περισσεύουν. Αλλιώς τί να δώσεις; Παλιότερα όμως, οι Χριστιανοί ήταν διαφορετικοί. Δεν κοίταζαν αν περισσεύει κάτι για να δώσουν. Αλλά απ' αυτό που είχαν, λίγο ή πολύ, βοηθούσαν και τον φτωχό. Η αγάπη, η φιλανθρωπία, ήταν πάντα υπόθεση καρδιάς, όχι χρημάτων.
Ο Θεός παραχωρεί να υπάρχουν πολλές δυστυχίες και συμφορές στον κόσμο, για να σωθούν οι παθόντες δια της υπομονής, ενώ εσύ δια της ελεημοσύνης. Χωρίς δυστυχίες μπορείς να εισέλθεις στην Βασιλεία των Ουρανών, αλλά χωρίς ελεημοσύνη ποτέ! Είναι απολύτως αδύνατο να φθάσεις, έστω και στην πόρτα του ουρανού, χωρίς την ελεημοσύνη.
Τα δάκρυα της ευγνωμοσύνης, που έχυσαν οι φτωχοί για τις ελεημοσύνες σου σ' αυτούς, θα είναι για σένα αστραφτερά μαργαριτάρια, στην πέραν του τάφου ζωή σου. Και όσα δάκρυα χύσει ο φτωχός εξαιτίας της ψυχρότητας και αδιαφορίας σου, θα πέσουν στην ψυχή σαυ σαν φλόγα φωτιάς, μπροστά στο θρόνο του Θεού.
Δεν είναι ευλογημένο να εργαζόμαστε τις Κυριακές. Εάν ο Θεός δεν εργάστηκε την Έβδομη μέρα (Κυριακή), ούτε και σε σένα επιτρέπεται να εργάζεσαι. Και εάν εργαστείς την Κυριακή, θα χάσεις όχι μόνο αυτό που κέρδισες την Κυριακή, αλλά και αυτό που δούλεψες, όλη την προηγούμενη βδομάδα.
Ο Χριστιανός, ο οποίος πληρώνει με κακό το κακό, είναι χειρότερος και από τον ειδωλολάτρη.
Όποιος έχει τον νου του δεμένο με τα επίγεια, αυτός δεν αγαπά τον Θεό. Όπως δύο ψυχές, δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο σώμα, έτσι και 2 αγάπες - η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον κόσμο - δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ψυχή. Διότι η αγάπη του Θεού, μας κάνει πολίτες της Άνω Ιερουσαλήμ, ενώ η αγάπη του κόσμου, μας κάνει πολίτες της Βαβυλωνίας, της πόλεως όλων των αμαρτιών. Ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτόν του, τι αγαπά και θα μάθει ποιά πόλεως είναι πολίτης...
Όταν πας καλά στα κοσμικά πράγματα, εκεί δεν προκόπτεις στα πνευματικά. Και όσο πιο πολύ αρνιέσαι τις παρηγοριές του κόσμου, τόσο περισσότερο αξιώνεσαι να απολαύσεις τις χαρές και τις ευλογίες του Θεού δια του Αγίου Πνεύματος.
Η πνευματική αγάπη (η εν Χριστώ αγάπη) διακρίνεται σε 3 βαθμίδες:

1) το να αγαπάς τον πλησίον σου, όσο αγαπάς τον εαυτόν σου
2) το να αγαπάς τον πλησίον σου, περισσότερο από τον εαυτόν σου. Αυτή είναι η αγάπη προς τους εχθρούς σου (Ματθ. 5,44) και
3) είναι η αγάπη - θυσία για τους ανθρώπους (Ιωάννης 15,13).

Μέχρι το μέτρο της αγάπης προς τους εχθρούς, είναι υποχρεωμένοι να φτάσουν, όσοι έχουν πόθο σωτηρίας.
Ενώ στην 3η κατηγορία της αγάπης, φτάνουν πολύ λίγοι...
Ο αθεϊσμός είναι μια αναπαρία, ένα τερατούργημα και θεμελιώδης πλάνη της ανθρωπίνης φύσεως. Το να προσπαθείς να μεταπείσεις έναν άθεο με αποδείξεις, είναι σαν να προσπαθείς να μεταστρέψεις τον τρελό από την τρέλα του.
Όσα δάκρυα θα χύσει ο φτωχός εξαιτίας της ψυχρότητας και αδιαφορίας σου, θα πέσουν στη ψυχή σου σαν φλόγα φωτιάς μπροστά στο θρόνο του Θεού.
Οι γονείς που εμποδίζουν τα παιδιά τους να διδαχτούν την πίστη στο Χριστό, θα τιμωρηθούν χειρότερα από τους αυτοκτονούντες!
Για την ωφέλεια της πνευματικής σου ζωής έχεις μεγάλος κέρδος, όταν κάνεις σε όλους υπακοή, εφόσον δεν σε διατάζουν να κάνεις κάτι, που είναι αντίθετο με το θέλημα του Θεού.
Χριστιανός είναι εκείνος, ο οποίος όσο είναι δυνατόν στον άνθρωπο, μιμείται το Χριστό, με τα λόγια, με τα έργα και τις σκέψεις του.
Τα χαρίσματα του Θεού είναι κρυμμένα μέσα μας, εμείς ίσως δεν τα γνωρίζουμε, αλλά τα βλέπει ο διάβολος. Και σαν ένας πονηρός ληστής, περιμένει τον κατάλληλο καιρό, που θα εκδηλωθεί το χάρισμα του Θεού στη ζωή μας και εάν δεν είναι σκεπασμένο με την ταπείνωση και την διάκριση, ορμά επάνω του σαν άγριο θηρίο, να το μολύνει και να το αφανίσει.
Για την ωφέλεια της πνευματικής σου ζωής έχεις μεγάλος κέρδος, όταν κάνεις σε όλους υπακοή, εφόσον δεν σε διατάζουν να κάνεις κάτι, που είναι αντίθετο με το θέλημα του Θεού.
Όταν ο Θεός μας παιδεύει για κάποια παρανομία μας, το κάνει για να βάλει κάποιο φρένο στην κακία μεταξύ των ανθρώπων και προπαντός για να μην ελαττωθεί η πίστη στους αρχάριους και για να μην χαθεί ανάμεσα στους ανθρώπους, η γνώση της αναταποδόσεως των έργων.
Κανέναν δεν μπορεί με τόση ευκολία να πλησίασει ο σατανάς, όσο αυτόν που ζει με αργία και τεμπελιά.
Οι τέλειοι δεν αισθάνονται μόνο το αγκάθι των αμαρτιών τους, αλλά συναισθάνονται ότι ευθύνονται και για όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων. Στη ζωή τους αντανακλάται η αγιότητα του Θεού και έτσι βλέπουν όλη την ανθρώπινη φύση και αισθάνονται τον πόνο και την αμαρτία της.
Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά από διασκεδάσεις και ακόλαστες πράξεις, ακολουθούν γρήγορα το δρόμο της κακίας.
Πολλά παιδιά που ''συνελήφθησαν'', Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή, τις μεγάλες εορτές του έτους και τις γνωστές περιόδους νηστείας του έτους, είναι ανυπάκουα, πεισματάρικα, διότι οι γονείς τους δεν σεβάστηκαν και δεν υπάκουσαν τις εντολές του Θεού και δεν φύλαξαν καθαρότητα τις άγιες ημέρες Του.
/
4

Βλέπετε 1 - 33 από τα 107 αποτελέσματα