Περί...

Loading...
Λέων Τολστόι
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ένα βαθύ ποτάμι, δεν ταράζεται, όταν του πετάξεις μια πέτρα. Αλλά όταν ένας άνθρωπος αναστατώνεται και πληγώνεται όταν του ασκούν κριτική ή του κάνουν υποδείξεις για ένα σφάλμα, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ποταμός, αλλά λίμνη ρηχή.
Μία από τις ιδιότητες του έξυπνου ανθρώπου είναι, να υποφέρει υπομονετικά τις αδυναμίες των ανθρώπων που τον περιβάλλουν.
Για την γενναιότητα περισσότερο από όλους μιλάει ο δειλός, ενώ για την ευγένεια ο αγενής.
Ο Σολομώντας και ο Ιώβ γνώρισαν από διαφορετική όψη την ματαιότητα της ανθρώπινης ζωής και μίλησαν σοφά γι΄αυτήν. Ο πρώτος ήταν ο πιο ευτυχισμένος βασιλιάς. Ο δεύτερος ο πιο βασανισμένος άρρωστος. Ο ένας γνώρισε την αφθονία των απολαύσεων και ο άλλος την σκληρότητα του πόνου. Αλλά και οι 2 κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα για τη ζωή: ''Ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης'', είπαν.
Όλα τα μαθήματα συμπεριφοράς είναι άχρηστα, όταν τα παιδιά βλέπουν το αντίθετο στην πράξη.
Ο άνθρωπος είναι σαν το κλάσμα, όπου ο αριθμητής είναι αυτό που είναι στην πραγματικότητα, ενώ ο παρονομαστής είναι αυτό που νομίζει για τον εαυτόν του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερο και το κλάσμα.
Αν μπορούμε να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων, μειώνουμε την υπερηφάνειά μας.
Πραγματικό μεγαλείο έχουν μόνο όποιοι δεν αυτοδιαφημίζονται και δεν θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο.
Όλοι μας αγαπούμε την αλήθεια, αλλά οι περισσότεροι από μας αγαπούμε πιο πολύ το συμφέρον
Να έχεις ένα στόχο για όλη σου τη ζωή, ένα στόχο για ένα μέρος της ζωής σου και ένα στόχο για κάθε χρόνο. Ένα στόχο για κάθε μήνα, ένα στόχο για κάθε εβδομάδα, ένα στόχο για κάθε μέρα, ένα στόχο για κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Και να θυσιάζεις το μικρότερο στόχο για το μεγαλύτερο.
Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν το σοφό άνθρωπο: Πρώτο, κάνει ο ίδιος αυτά που συμβουλεύει τους άλλους να κάνουν. Δεύτερο, δεν κάνει τίποτα που να αντιβαίνει στην αλήθεια. Τρίτον, είναι υπομονετικός με τις αδυναμίες των άλλων.
Εάν μια φορά λυπηθείς που δεν μίλησες, εκατό φορές θα μετανιώσεις πως δεν έμεινες σιωπηλός.
Ο πλούτος μου θυμίζει την κοπριά στο χωράφι. Όταν βρίσκεται σε μεγάλο σωρό, μυρίζει άσχημα. Όταν όμως μοιράζεται παντού μέσα στο χωράφι, κάνει το χώμα γόνιμο.
Όταν σου έρθουν στο νου σκέψεις απιστίας και αμφιβολίας για την ύπαρξη του Θεού, μην απελπιστείς. Το ότι δεν πιστεύεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει Θεός. Σημαίνει ότι ο τρόπος που πίστευες δεν είναι σωστός και πρέπει να φροντίσεις να τον διορθώσεις, για να γνωρίσεις καλύτερα τον Θεό.
Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς, ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: ''Αφού όλοι έτσι κάνουν...''
Η μεγαλύτερη νίκη εναντίον του άλλου είναι, το να αρχίζουμε να τον ευεργετούμε, όταν αυτός αρχίζει να μας αδικεί.
Οι έξυπνοι άνθρωποι μελετούν για να μάθουν περισσότερα, ενώ οι επιπόλαιοι και ανόητοι, για να επιδειχθούν εντυπωσιακότερα.
Να σκέφτεσαι θετικά και οι σκέψεις σου θα ωριμάσουν σε καλές πράξεις.
Ένα βαθύ ποτάμι, δεν ταράζεται, όταν του πετάξεις μια πέτρα. Αλλά όταν ένας άνθρωπος αναστατώνεται και πληγώνεται όταν του ασκούν κριτική ή του κάνουν υποδείξεις για ένα σφάλμα, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ποταμός, αλλά λίμνη ρηχή.
Η πιο επίφοβη κακία είναι αυτή που φορά τη μάσκα της καλοκαγαθίας.
Οι δυστυχίες στους ανθρώπους δεν οφείλονται, στο ότι δεν γνωρίζουν τα καθήκοντά τους, αλλά στο ότι τα παραβλέπουν.
Όσο περισσότερο καλός είναι ο άνθρωπος, τόσο λιγότερο φοβάται το θάνατο.
Δεν υπάρχει Θεός, για εκείνον που ζει για χάρη της κοσμικής δόξας.
Η δικαιοσύνη δεν επιτυγχάνεται με τον αγώνα για δικαιοσύνη, αλλά με την αγάπη.
Ζούμε με την βλακεία, ότι εμείς είμαστε κύριοι της ζωής μας, που μας δόθηκε μόνο για την απόλαυσή μας. Ο άνθρωπος δεν ήρθε με την δική του θέληση στον κόσμο. Κάποιος τον έστειλε για κάποια αιτία. Εμείς όμως νομίζουμε, ότι ήρθαμε για να γλεντήσουμε (και να διασκεδάσουμε) αυτήν τη ζωή.
Η γυναίκα που θέλει να μοιάζει στους άντρες, είναι εξίσου δύσμορφη, όπως και ο θηλυπρεπής άντρας.
Όλο το εμπόριο των πολυτελειών του κόσμου υπάρχει μόνο χάρη στις απαιτήσεις της γυναίκας.
Ένα καθαρό γάντι μπορεί να σκεπάσει ένα ακάθαρτο χέρι, αλλά δεν το καθαρίζει ποτέ.
Ο αξία του ανθρώπου είναι σαν το αριθμητικό κλάσμα, όπου ο αριθμητής συμβολίζει αυτό που είναι ο άνθρωπος στην πραγματικότητα, ενώ ο παρανομαστής συμβολίζει, αυτό που ο άνθρωπος νομίζει για τον εαυτόν του. Όσο μικρότερος είναι ο παρανομαστής, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του κλάσματος.
Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά ελάχιστοι θέλουν να αλλάξουν τον εαυτόν τους.
Όταν λησμονούμε τις αμαρτίες μας, τις θυμάται ο Θεός. Και όταν θυμόμαστε τις αμαρτίες μας, τις λησμονάει ο Θεός.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 34 αποτελέσματα