Περί...

Loading...
Κλήμης ο Αλεξανδρεύς
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Όταν αγαπάς τον εχθρό σου, δεν αγαπάς τις αμαρτίες του, αλλά τον αγαπάς σαν άνθρωπο, ως προσωπικότητα, γιατί είναι πλάσμα του Θεού.
Την ευσέβεια κυρίως χαρακτηρίζει η υπομονή, η σεμνότητα και η εγκράτεια.
Αυτός που ευσεβώς δίνει, δέχεται από το Θεό ό,τι ζητήσει. Πώς λοιπόν αυτός, δεν έχει πολλά, έχοντας θησαυρό αιώνιο το Θεό; "Σε αυτόν που ζητά, θα δοθεί το καθετί και σε αυτόν που χτυπά την πόρτα (του παραδείσου), θα του ανοιχθεί για να εισέλθει" (Ματθ. 7,8). Αν τίποτε δεν αρνείται ο Θεός, όλα τα αιτήματα του ευσεβούς γίνονται δεκτά.
Η γυναίκα εμφανίζεται χωρίς να δέχεται διαβολές, όταν δεν καλλωπίζεται και δεν στολίζεται περισσότερο από όσο πρέπει.
Γιατί να δώσω αυτό που έχω, σε αυτούς που έχουν ανάγκη; Διότι έτσι εκπληρώνεται τελείως το "να αγαπήσεις τον πλησίον σου, όπως τον εαυτόν σου" (Ματθ. 19,19)
Ελεήμονες δεν είναι μόνο αυτοί που κάνουν ελεημοσύνη, αλλά και εκείνοι που θέλουν να κάνουν ελεημοσύνη, ακόμη και εάν δεν έχουν την δυνατότητα, αλλά έχουν την προαίρεση να ελεήσουν. Διότι μερικές φορές, θέλουμε με χρήματα ή με τις σωματικές δυνάμεις να εξυπηρετήσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είτε διότι είμαστε φτωχοί, είτε άρρωστοι, είτε γέροι, αν και έχουμε την καλή προαίρεση να το κάνουμε.
Πρέπει να κάνετε ελεημοσύνες, αλλά με διάκριση και στους αξίους. Διότι όπως ο γεωργός, δεν σπέρνει σε οποιαδήποτε γη, αλλά στην εύφορη, για να καρποφορήσει, έτσι πρέπει να κάνετε αγαθοεργία στους ευσεβείς και πνευματικούς, για να πετύχετε την ευκαρπία από αυτούς δια των ευχών τους. Διότι έχει γραφεί: "Ελέησε τους ευσεβείς και θα βρεις, αν όχι απ' αυτόν, οπωσδήποτε από τον 'Ύψιστο". (Σοφία Σειράχ 12,2)
Αυτός που πουλάει ή αγοράζει κάτι, ας μην πει ποτέ δύο τιμές πώλησης για το ίδιο πράγμα. Μία μόνο τιμή να πει, η οποία να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να πλουτίζει έτσι με την ορθή διάθεση.
Ο άρχοντας έχει την υποχρέωση, να φροντίζει για την σωτηρία των υπηκόων του, να εξημερώνει τον άγριο και τον ανυπάκουο, να τιμά τους αρίστους, να τιμωρεί τους μοχθηρούς και όλα αυτά πρέπει να τα κάνει εκπαιδευόμενος από το Θεό Λόγο.
Η εγκράτεια είναι η διάθεση, να μην υπερβάλλει κανείς, ούτε σ' αυτά που φαίνονται ορθά. Εγκρατεύεται αυτός, που διαθέτει παράλογες ορμές και τις συγκρατεί. Εγκρατεύεται αυτός, που συγκρατεί τον εαυτόν του, ώστε να μην κυριεύεται από παράλογες ορμές.
Όπως ακριβώς το μάτι όταν αρρωστήσει, έτσι και η ψυχή όταν θολώσει με δόγματα αμαρτωλά, δεν μπορεί να καταλάβει και να γνωρίσει το φως της Αλήθειας.
Οταν βλέπεις τον αδελφό ή την αδελφή σου βλέπεις τον Θεό. Μετά τον Θεό, πρέπει όλους να τους υπολογίζουμε σαν τον ίδιο τον Θεό.
Όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν τις Θείες Γραφές, είναι ανάγκη να έχουν ετοιμότητα στην πίστη.
Ο Χριστιανός είναι πάντα νέος, γιατί ενώνεται με τον Χριστό, που είναι χθες και σήμερα, ο Αυτός και στους αιώνες. Όλη η ζωή του αληθινού Χριστιανού, είναι μια πανήγυρη.
Για να ευαρεστεί τον Θεό ο πραγματικός Χριστιανός πρέπει: α) Να μελετά τον Λόγο του Θεού β) να Τον εφαρμόζει στην ζωή του και γ) να Τον διαδίζει, για να σώζονται και άλλοι.
Είναι απαράδεκτο να ζει κανείς μέσα σε απολαύσεις, τη στιγμή που τόσο άλλοι πεινούν.
Δεν χορταίνει ποτέ του κανείς να κερδίζει χρήματα, γιατί η διαρκής απόκτηση, είναι ξύλο και προσάναμμα της μεγαλύτερης επιθυμίας.
Πολυφαγία είναι, το να μην έχει κάποιος μέτρο όταν τρώει επιπλέον φαγητά, η λαιμαργία είναι η μανία, το να γεμίζει ο λαιμός και η γαστριμαργία είναι, το να μην συγκρατείσαι ως προς την τροφή.
Ούτε η πίστη, ούτε η αγάπη, ούτε η καρτερία μιας ημέρας, αλλά "ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται".
Δικαίωμα να συνουσιάζονται έχουν μόνο οι παντρεμένοι και ο σκοπός της συνουσίας τους είναι η παιδοποιϊα. Και ο σκοπός της παιδοποιϊας είναι η δημιοργία καλών παιδιών. Ως προς την παιδοποιϊα, ο άνθρωπος γίνεται εικόνα του Θεού, καθώς συνεργεί με τον Θεό, στην δημιουργία άλλου ανθρώπου.
Τις ψυχές που θέλουν να σωθούν, ο Θεός τις βοηθάει· αν όμως παραιτηθούν από την προθυμία, τότε και το Πνεύμα που τους δόθηκε από τον Θεό αποτραβιέται.
Ούτε η πίστη, ούτε η αγάπη, ούτε η καρτερία μιας ημέρας, αλλά "ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται".
Ας αποφύγουμε την (κακή) συνήθεια. Γεμίζει με άγχος τον άνθρωπο, εμποδίζει την αλήθεια και απομακρύνει από την ζωή. Είναι και παγίδα και γκρεμός και λάκκος. Κακό πράγμα η συνήθεια.
Αυτό που με περισσεύει, γιατί να μην το σπαταλήσω; Διότι αυτό δεν είναι ούτε ανθρώπινο, ούτε κοινωνικό, αλλά φιλαυτία.
Το να υποπέσεις και να εγκαταλειφτείς στα πάθη σου είναι έσχατη δουλεία, διότι πρόκειται για τη χειρότερη υποτέλεια στο χειρότερο δεσπότη.
Ο άρχοντας έχει την υποχρέωση, να φροντίζει για την σωτηρία των υπηκόων του, να εξημερώνει τον άγριο και τον ανυπάκουο, να τιμά τους αρίστους, να τιμωρεί τους μοχθηρούς και όλα αυτά πρέπει να τα κάνει εκπαιδευόμενος από το Θεό Λόγο.
Αυτό που κάνει βλαβερή την χρησιμοποιήσει των αναγκαίων, δεν είναι η ποιότητά τους, αλλά η ποσότητά τους, όταν υπερβαίνει το μέτρο.
Ο άριστος πλούτος είναι η αληθινή μεγαλοφροσύνη και η αυτάρκεια με τα λίγα και όχι η επιθυμία μας να πλουτίσουμε, καθώς ο πλούτος πρέπει να καταφρονείται. Αν υπερηφανεύεστε για τα πλούτη σας, είστε αισχροί.
Αληθινά πλούσιος είναι αυτός, που είναι πλούσιος στις αρετές, ενώ "ψεύτικα" πλούσιος είναι αυτός, που πλουτίζει σαρκικά και έχει υλικά αγαθά.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 63 αποτελέσματα