Περί...

Loading...
Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Κάντε υπακοή, καθόλου αντιλογία. Διαφορετικά θα μας έρθει μια ανορεξία στην προσευχή και θα μας ''πνίξουν'' οι λογισμοί. Αυτός που αντιλέγει δηλ. αυτός που παρακούει, δεν έχει ταπείνωση.
Ο Θεός μας θέλει σαν τα μικρά και άκακα παιδάκια, που δεν θέλουν να κακολογήσουν, δεν θέλουν να πουν τίποτε. Από την μία τα χτυπάς και από την άλλη σε αγκαλιάζουν, σε χαϊδεύουν και σε αγαπούν.
Όταν μπορεί κανείς να προσφέρει και δεν το κάνει και φυλάει τον εαυτόν του, δεν θα απολαύσει... Όπως στρώσει κανείς, έτσι και θα κοιμηθεί. Πολλά εργάζεται κανείς; Πολλά θα αμειφτεί ...
Ένας εργαδότης εάν του δουλέψει κανείς μία ή δύο ώρες παραπάνω, θα τον πληρώσει επιπλέον για τις υπερωρίες. Πολύ περισσότερο ο Θεός, που για ό,τι δουλέψουμε για Εκείνον, θα μας ανταμείψει.
Όποιος μπορεί και εργαστεί κρυφά, χωρίς να περιμένει εδώ αμοιβές, θα βρει τις Ουράνιες. Είδατε τί έκανε ο Άγιος Νεκτάριος; Σηκωνόταν την νύχτα και έκανε του κόσμου τις δουλειές στην Ριζάρειο Σχολή, σηκωνόταν και έκανε την εργασία του καθαριστή, ενώ ήταν άρρωστος.
Σύμφωνα με τον λογισμό μας, όπως σκεφτόμαστε, έτσι θα μας ανταποδώσει ο Χριστός. Γι' αυτό θέλει να έχουμε αυταπάρνηση. Γι' αυτό πρέπει ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε με ευλάβεια και πίστη. Και τότε αυτό που κάνουμε, θα έχει ευλογία από τον Θεό.
Το ''γιατί'' και το ''θέλω'', είναι τα δύο μεγάλα αμαρτήματα, που μπορούν να σε χωρίσουν από τον Θεό.
Κάτι που θέλουμε να διορθώσουμε, να το διορθώνουμε με αγάπη, με την συμπόνοια και με την καλή συμπεριφορά, όπως λέει και ο Άγιος Νεκτάριος: ο λόγος να εξέρχεται με το μέλι και όχι με τραχύτητα διότι η τραχύτητα κωλύει την Χάρη του Θεού.
Ήταν μια γυναίκα, που την τυραννούσε πολύ ο άντρας της.
Δεν ήξερε γράμματα, ούτε το άλφα και παρακαλούσε την Παναγία: ''Παναγία μου, Δώσ' μου λίγη γνώση να μπορέσω να διαβάσω αυτή τη φυλλάδα και αν μάθω, να δεις πόσες Παρακλήσεις θα σου κάνω, αρκεί να διορθώσεις αυτόν τον άνθρωπο που με βασανίζει'' και σταυρώνει τον εαυτόν της.
Λοιπόν έφτασε να κάνει όλη τη νύχτα εβδομήντα Παρακλήσεις!
Το πιστεύετε;
Την έμαθε την Παράκληση φαρσί.
Την φώτισε ο Θεός!
Ηρέμησε και ο άντρας της και μετανόησε, εξομολογήθηκε και Κοινωνούσε.
Έγινε ένα προβατάκι!
Και γονάτιζε και έλεγε: ''Σε ευχαριστώ Θεέ μου, έστω και στο τέλος...''.
Θυμάμαι μια φορά που ήμουν πολύ κουρασμένη και δεν είχα δυνάμεις, μου έλεγε ο λογισμός: "Δεν μπορώ να κάνω σήμερα προσευχή, θα κάνω αύριο, τί θα ακούσει από μένα ο Θεός;". Και απάντησα: "Αν γινόταν τώρα ένας πόλεμος, ένας σεισμός, μια καταστροφή, θα κοιμόσουν, θα αισθανόσουν κούραση; Όχι. Τώρα γιατί αισθανεσαι κουρασμένη και λες, θα τα κάνεις αύριο, μεθαύριο; Ξέρεις, αν έχεις καιρό να τα κάνεις; Και αν σε βρει ο θάνατος απόψε; Ένας πόλεμος, ένας σεισμός να γίνει και βρεθείς πεθαμένη; Τί απολογία θα δώσεις στον Θεό;". Και είπα: "Δεν θα κοιμηθώ, θα καθίσω. Σήκω γρήγορα και πήγαινε τον νου σου στον Θεό, γιατί ο Θεός θέλει ο νους να δουλεύει. Σήκω αμέσως και κάθισε, γονάτισε εκεί πέρα και αν δεν μπορεί το σώμα, έστω μείνε και στο κρεβάτι ξαπλωμένη, αρκεί να κάνεις το καθήκον της ημέρας". Αμέσως τότε, έφυγε εκείνη η ατονία και η κούραση. Πού πήγε εκείνο το βάρος; Διαλυθήκανε όλα, φύγανε και συνέχισα τα καθήκοντά μου. Τί μας κάνει ο διάβολος! Κοιτάξτε τι θα μου έκανε ο διάβολος... Θα με έβαζε να κοιμηθώ, να τεμπελιάσω και το πρωί θα ήμουνα με τον έλεγχο της συνειδήσεως, ότι δεν ευαρέστησα τον Θεό. Να το προσέχουμε αυτό το πράγμα, όσο και κουρασμένοι να είμαστε. Πρέπει να βιάσουμε τον εαυτόν μας. Να μην μένει ο άνθρωπος χωρίς καθήκοντα. Μόνο έτσι θα δούμε πολλή ενίσχυση και μεγάλη βοήθεια...
/
6

Βλέπετε 166 - 177 από τα 177 αποτελέσματα