Περί...

Loading...
Γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Λοιπόν, θέλεις να σου πω και εμείς οι αγράμματοι, πώς διαβάζουμε την Αγία Γραφή; Αφού προσευχηθώ πέντε - έξι ώρες, κατόπιν διαβάζω Αγία Γραφή και κατά προτίμηση τετραυάγγελο. Σε διαβεβαιώνω ότι τόσο ανοίγει ο νους μου, τα καταλαβαίνω τόσο καθαρά, που από την πολλή συναίσθηση δεν αντέχω. Αφήνω το βιβλίο και κλαίω με συγκίνηση ώρα πολλή.
Όποιος δεν βλέπει στην προσευχή, με τα μάτια της ψυχής, τον Χριστό, αυτός δεν έμαθε να προσεύχεται. Αχ! να 'ξερες τι είναι να δεις τον Χριστό με τα μάτια! Μόλις Τον βλέπεις, μέσα σου γεμίζεις μια απερίγραπτη χαρά. Όμως σε καταλαμβάνει και ένα ασυγκράτητο δέος, ώστε αυθόρμητα λυγίζουν τα πόδια, πέφτεις μπροστά του μπρούμυτα και με ασταμάτητους λυγμούς, μένεις εκστατικός. Εκεί τι να πεις, παρουσία Θεού. Μόνο θαυμάζεις, συντρίβεσαι και κλαις ασταμάτητα... Μωρέ όχι μια μέρα και δυο, τρεις μήνες δεν μπορούσα να σταματήσω τα δάκρυα. Ο γλυκύτατος πόθος σε κατακαίει. Όσο και να θέλεις δεν μπορείς να βαστάξης τον εαυτό σου. Μετά τους τρεις μήνες, λιγόστευσαν τα δάκρυα, αλλά η μνήμη δεν εξαλείφεται...
Χριστιανός χωρίς Εκκλησιασμό, χωρίς προσευχή, χωρίς εξομολόγηση, χωρίς Θεία Κοινωνία, είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου ανά πάσαν στιγμή η πόρτα είναι ανοιχτή να μπουν οι δαίμονες, να το αλωνίσουν.
Χριστιανός χωρίς Εκκλησιασμό, χωρίς προσευχή, χωρίς εξομολόγηση, χωρίς Θεία Κοινωνία, είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου ανά πάσα στιγμή η πόρτα είναι ανοιχτή να μπούν μέσα οι κλέφτες, δηλ. οι δαίμονες να το αλωνίσουν.
Με την συνήθεια, την ασταμάτητη προσοχή και την αδιάλειπτη προσευχή γίνεσαι δύσκολος στόχος του πονηρού. Μαζί με αυτά η καλλιέργεια της αγάπης, της ευσπλαχνίας, της πίστης, της συμπόνιας, της κατανύξεως, της αυτοκατηγορίας, της ελπίδας στον Θεό, της τακτικής εξομολογήσεως και Θείας Κοινωνίας, αποκτάς ένα γερό οπλοστάσιο και καθιστάς τον εαυτό σου θωρακισμένο με την Χάρη του Θεού και σχεδόν απρόσβλητο από τα θανατηφόρα βέλη του διαβόλου.
Θυμάμαι, όταν η ευχή (του Χριστού) μπήκε για πρώτη φορά στην καρδιά μου, είχα μεθύσει από μια απερίγραπτη γλυκύτητα. Ήμουν σαν εκστατικός. Δεν άντεξα από την χαρά μου και πήγα στον Γέροντα, παρότι ήταν νύχτα, να τον ρωτήσω: ''Γέροντα έχω να σε ρωτήσω κάτι. Αυτό και αυτό μου συμβαίνει...''. ''Αυτό, παιδί μου, είναι μεγάλη κατάσταση της προσευχής. Κανένας δεν την απέκτησε από όσους Μοναχούς γνώρισα τόσα χρόνια. Μόνο σε μένα μου την δώρισε ο Θεός και τώρα το ίδιο βλέπω και σε σένα. Μετά απ' αυτήν την κατάσταση, υπάρχει και η τελευταία, κατά την οποία ο νους του ανθρώπου πηγαίνει στον παράδεισο''. Ο Γέροντάς μου συγκινήθηκε απ' αυτό που έμαθε, με αγκάλιασε και με ασπάστηκε. Εμένα ο νους μου δεν πήγε ποτέ στον παράδεισο, ενώ ο Γέροντάς μου, είχε πάει με τον νου του πολλές φορές, όπως μας διηγείται ο ίδιος στις επιστολές του.
Όποιος δεν βλέπει στην προσευχή, με τα μάτια της ψυχής, τον Χριστό, αυτός δεν έμαθε να προσεύχεται.
Χριστιανός χωρίς Εκκλησιασμό, χωρίς προσευχή, χωρίς εξομολόγηση, χωρίς Θεία Κοινωνία, είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου κάθε στιγμή η πόρτα είναι ανοιχτή να μπουν μέσα οι κλέφτες, δηλ. οι δαίμονες, να το αλωνίσουν.
Όταν συσταλεί ο νους, επιστρέφει ξανά στην φυσιολογική του κατάσταση. Όμως, όπως όταν βουτήξεις ένα σφουγγάρι σ' ένα μυροδοχείο και μετά το στίψεις, εκείνο το άρωμα κολλά γερά και δεν βγαίνει, έτσι και ο νους γεμίζει μέσα του από το θείo μύρο. Μπορεί την ημέρα να δουλεύεις εργόχειρο, στον κήπο, στα ντουβάρια, ο νους όμως, όπως είναι ποτισμένος βαθιά με τη γλυκύτητα του θείου μύρου και χωρίς να θέλει, εύχεται αδιάλειπτα και συχνά-πυκνά ξεχειλούν γλυκύτατα δάκρυα, από μόνη την ενθύμηση του Χριστού ή της Παναγίας μας.
Όπως όταν ένας ισχυρός μαγνήτης κολλήσει με το σίδερο, το τραβάς με όλη σου τη δύναμη, αλλά δεν ξεκολλά, έτσι και ο νους όπου συναντά τη Βασιλεία του Χριστού μέσα στην καρδιά, έλκεται, γλυκαίνει, κολλά τόσο πολύ, ώστε αν τύχει και κάποιος σε φωνάξει, σου κτυπά την πόρτα, ακούς μεν αλλά και θέλοντας δεν μπορείς εύκολα να ξεκολλήσεις. Αυτό παραμένει όσον ο Θεός θέλει. Άλλοτε όμως συστέλλεται, άλλοτε διαστέλλεται.
Ο Κύριος ξέρει την δουλειά του. Αν συμφέρει, με κάνει καλά [από την ασθένεια]. Δεν συμφέρει... ''είη το όνομα Κυρίου ευλογημένο''.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα