Περί...

Loading...
Γέροντας Παϊσιος Ολάρου
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Βλέπετε πώς περνάει ο καιρός; Αλίμονο, να μην περνάτε τον καιρό σας χωρίς ωφέλεια, διότι δεν θα τον ξανασυναντήσετε. Ότι μπορείτε να κάνετε σήμερα, κάνετέ το και μην αναβάλλετε για αύριο, γιατί δεν ξέρουμε αν φθάσουμε πια μέχρι τότε. Διότι, αν μπορείς, αλλά δεν το κάνεις, έχεις μεγάλη αμαρτία, και από τους οφθαλμούς του Θεού δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα. Κάθε τι που κάνεις, ψάχνεται ο σκοπός για τον οποίο κάνεις εκείνο το πράγμα.
Υπερηφάνεια έχεις, όταν εμπιστεύεσαι τον εαυτόν σου, τον νου σου, τις δυνάμεις σου. Όταν νομίζεις, ότι είσαι ανώτερος από τον άλλον, καλύτερος, ωραιότερος, εναρετότερος και ευαρεστότερος στον Θεό. Όταν πιστεύεις, ότι κάνεις περισσότερα από τους άλλους και τα κάνεις καλύτερα απ' αυτούς. Τότε σίγουρα είσαι κυριευμένος από την υπερηφάνεια, από την οποία μακάρι να μας φυλάξει ο Θεός, που ταπεινώθηκε για την σωτηρία μας.
Η ταπεινοφροσύνη είναι, όταν η διάνοιά μας, μας λέει πως είμαστε πιο αμαρτωλοί από όλους τους ανθρώπους και ανάξιοι του ελέους του Θεού. Όταν κακολογούμε τον εαυτόν μας, αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε ταπείνωση, αλλά έχουμε ταπείνωση αληθινή, όταν ο άλλος μας κακολογεί και μας δυσφημεί δημόσια και εμείς υπομένουμε και λέμε: «Ο Θεός επέτρεψε στον αδελφό να με κακολογήσει για τις αμαρτίες μου». Να τα δεχόμαστε όλα λοιπόν σαν να είναι θέλημα Θεού. Όταν κάποιος, σε κακολογεί ο Θεός του επιτρέπει να σε κακολογήσει. Όταν κάποιος παίρνει κάποιο πράγμα δικό σου, ο Θεός το επιτρέπει για να σε κάνει καλόγερο. Όταν σε μετακινεί από το ένα μέρος στο άλλο ο ανώτερός σου, ο Θεός σου αλλάζει μέρος, για να αλλάξεις και εσύ την συνήθειά σου. Αυτή είναι ταπείνωση...
Όταν συναντήσεις αυτόν που λύπησες, αμέσως κάνε του μια υπόκλιση και πες του: «Συγχώρησέ με γιατί σε στενοχώρησα». Και τότε βγαίνει αμέσως, κατά τρόπο ανερμήνευτο, όλη η στενοχώριά του, σκορπίζεται τελείως και δεν παραμένει τίποτε μέσα στη ψυχή του. Και ο διάβολος κοιτάζοντας από μακριά, είναι τελείως νικημένος και στα χαρτιά του δεν παραμένει τίποτε γραμμένο.
Όταν κάνεις κάθετι με ευλογία (από τον πνευματικό σου Πατέρα), τότε δεν θα έχει την τόλμη ο διάβολος να ανακατεύεται στους ασκητικούς σου κόπους...
Προσέξτε, διότι πολύ ακριβός είναι ο παράδεισος και πολύ δύσκολα φθάνει κανείς εκεί...
Οι αιρέσεις αυξάνονται καταρχάς εξαιτίας των ιερέων, που δεν φροντίζουν για το ποίμνιο του Χριστού. Όπου οι ιερείς επιτελούν τα ποιμαντικά τους καθήκοντα και ζουν όπως διδάσκουν τους ανθρώπους, εκεί δεν εισέρχονται αιρέσεις. Ανώτερη από την γνώση των Αγίων Γραφών και της θεολογίας, είναι η ζωή του ιερέως. Αυτό είναι και πρέπει να είναι το δυναμικότερο κήρυγμα του ιερέως, τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά.
Όταν νομίζεις ότι ξέρεις κάτι περισσότερο από τον άλλο, αυτό είναι υπερηφάνεια. Και είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η κακία, διότι δεν αρέσει στον Θεό.
Ό,τι μπορείτε να κάνετε σήμερα, κάνετέ το και μην αναβάλλετε για αύριο, γιατί δεν ξέρουμε αν φθάσουμε πια μέχρι τότε. Διότι, αν μπορείς, αλλά δεν το κάνεις, έχεις μεγάλη αμαρτία, και από τους οφθαλμούς του Θεού δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα. Κάθε τι που κάνεις, ψάχνεται ο σκοπός για τον οποίο κάνεις εκείνο το πράγμα.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα