Περί...

Loading...
Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ο Θεός με όλη την Θεοπρεπή Του Αγάπη και συμπάθεια, αγκαλιάζει τον άνθρωπο και από μέρους Του δεν υπάρχει τίποτε ελλιπές. Πρέπει όμως και από μέρους μας, να συμβαίνει το ίδιο.
Σ' αυτούς που ακολουθούν και λατρεύουν το Θεό, επαληθεύεται το προφητικό, «όσους Με δοξάζουν, θα τους δοξάσω», γιατί τότε επισκιάζει και επεμβαίνει με τη Χάρη Του, τις άκτιστες ενέργειές Του και έρχεται σε άμεση κοινωνία μαζί τους, σε προσωπική δηλαδή συνάντηση.
Τρία πράγματα να κρατάτε στη ζωή σας: αυστηρότητα στον εαυτό σας, συμπάθεια στους συνανθρώπους σας, και πίστη στο Θεό. Όλα αυτά ελκύουν τη Χάρη και το έλεος του Θεού.
Η διάκριση αποτελεί χάρισμα του Αγίου Πνεύματος, το οποίο δίδεται ως βραβείο σ' αυτούς που τηρούν την ακρίβεια της συνειδήσεως, σε όσους φυλάσσουν με ακρίβεια τις Θείες εντολές.
Η πλάνη του σατανά από τα δεξιά, είναι να προβάλλει την απογοήτευση σαν ανάγκη. Αυτό το διαβολικό σκοτεινό νέφος που θολώνει το νου, σβήνει την προαίρεση και παραδίδει τον άνθρωπο άνευ όρων.
Ο διάβολος δεν έχει προορατική ικανότητα, ούτε γνωρίζει τι σκέπτεται ο άνθρωπος. Συμπεραίνει από τις κινήσεις των συναισθημάτων και ερεθίζει ανάλογα τα μέλη και τις αισθήσεις με εμπαθή νήματα. Όταν βλέπει να κλίνει η διάθεση μετά την εικόνα, είτε του πράγματος, είτε του νοήματος, που προσέβαλε την φαντασία, καταλαβαίνει ότι σ' αυτό έχει ο άνθρωπος την επιθυμία και την πρόθεσή του και φέρνει τα κατάλληλα αίτια, για να υποτάξει το θύμα του.
Η ταπεινωμένη καρδιά, που πληγώθηκε πρώτα από τα βέλη του πονηρού, και μετά τη μετάνοιά της από την πατρική αγάπη του Σωτήρα, δεν έχει άλλο μέσο για να εκφρασθεί παρά τα δάκρυα. Είναι αφελές να νομίζει κάποιος ότι μπορεί να βαδίσει στα ίχνη του Χριστού, χωρίς τα δάκρυα.
Η γυναίκα, στη φύση της, είναι γέννημα και προϊόν αγάπης. Άρα λοιπόν, δεν μπορεί η γυναίκα να ορθοποδήσει και να ισορροπήσει, όταν της λείπει η αγάπη. Δεν είναι πλέον θέμα προαιρέσεως ή εκλογής, είναι θέμα φυσικού στοιχείου. Δεν μπορεί ποτέ να ορθοποδήσει αν δεν αισθάνεται αγάπη αληθινή.
Η γυναίκα ενώ σε μερικά σημεία είναι περισσότερο φιλότιμη και έχει αυτοθυσία από τον άνδρα, σε μερικά μικρής σημασίας συμβάντα αποθαρρύνεται και μικροψυχεί.
Αν οι σύζυγοι θέλουν να πετύχουν την αρμονία και την ομαλότητα μεταξύ τους, πρέπει να υπάρχει μόνιμα μεταξύ τους η αγάπη· ειδικά όμως του άνδρα προς τη γυναίκα του. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Χριστός προς την Εκκλησία του. Παρέδωσε τον εαυτό του, για να την καταστήσει ένδοξη...
Χρειάζεται πολλή προσοχή στη συγκράτηση του δεσμού της συζυγίας. Να μην λαμβάνονται υπ' όψιν τα σκάνδαλα, από τα οποία πηγάζουν οι παρεξηγήσεις. Συνιστούμε, ειδικά στον άνδρα, ως την κεφαλή, να μην προδίδει την αγάπη και το σύνδεσμο με τη σύζυγό του, γιατί ο διάβολος και τα όργανά του ουδέποτε θα παύσουν να πολεμούν, για να πληγώσουν τη ρίζα της ζωής.
Αν ήταν τρόπος, καλά θα ήταν, όχι μόνο να μάθετε αλλά να αποστηθίζετε τα Πατερικά κείμενα. Είναι το μόνο στερεό θεμέλιο, στο οποίο μπορείτε να ακουμπάτε, γιατί μέσω αυτών, μας ανοίγονται οι πνευματικοί οφθαλμοί. Τα πατερικά κείμενα είναι η Αγία Γραφή ερμηνευμένη με λεπτομέρεια.
Ο άνθρωπος με την αυταπάρνηση, αρνούμενος δηλαδή το δικό του θέλημα, γνώριζει το θέλημα του Θεού.
Ο ενάρετος βίος, δεν είναι εξωτερικό κατόρθωμα, αλλά μάλλον εκδήλωση της φυσικής και εσωτερικής σχέσεώς μας με το απόλυτο αγαθό, δηλαδή το Θεό.
Όποιος αναζητά την απλότητα και θέλει να την κατακτήσει, ας αρχίσει να ξεριζώνει γρήγορα και με θάρρος τον καταραμένο εγωισμό και όλο το σύ­στημα της ιδιοτέλειας και της αυταρέσκειας, το ζό­φο της πονηριάς και τα συναφή και ας αγκαλιάσει απόλυτα την πίστη προς το Θεό. Αυτός με τη σειρά Του θα μεριμνά για μας και θα μας βαστάζει, θα μας χαρίσει μάλιστα και τη δύναμη να νικήσουμε την υποκρισία, την προσποίηση, τη «σχηματοφάνεια», τις ολέθριες αυτές κακίες, που καθημερινά μας απειλούν.
Η αιτία της αποτυχίας ενός ανθρώπου στον πνευματικό του σκοπό, είναι η αμέλεια. Η αμέλεια μας επιβουλεύεται. Μοιάζει με ανομβρία, από την oποία δεν φυτρώνει τίποτα. Ζημιώνει τους πάντες, Εμποδίζει εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν τον πνευματικό αγώνα. Σταματάει όσους προχώρησαν. Εκείνους που αγνοούν, δεν τους αφήνει να μάθουν και εκείνους που πλανήθηκαν, τους εμποδίζει να επιστρέψουν.
Η αμαρτία ποτέ δεν εμφανίζεται όπως είναι, γυμνή, αφηρημένη, γιατί εάν εμφανισθεί έτσι, δεν απατά εύκολα το νου του ανθρώπου, ώστε να αμαρτήσει. Έρχεται καλυμμένη από μία πρόφαση και με το δόλο. Αυτό απατά τον άνθρωπο.
Όταν ο άνθρωπος πλανηθεί ή αμελήσει το καθήκον του, αντί ο Θεός να αλλάξει την απόφασή του, για το έλεος που του χάρισε και να τον απορρίψει ως φταίχτη, επεμβαίνει με παιδευτικό τρόπο, για να τον οδηγήσει στη διόρθωση· αυτό αποτελεί κατά τους Πατέρες μας τις λεγόμενες «παιδευτικές ή συμβατικές επιφορές».
Χωρίς να αλλάζει ο Θεός την πατρική του ιδιότητα, ανέχεται τον παραβάτη, αλλά τον πιέζει σε διόρθωση.
Πολλές φορές κακοποιοί προσπάθησαν να διαπράξουν εγκλήματα και σε μέρη αφιερωμένα στο Θεό.
Εμποδίστηκαν όμως από θαύμα και αντί να κακοποιήσουν, ελκύστηκαν προς την πίστη.
Άλλαξαν τρόπο ζωής και αυτό, που δεν έκανε η λογική και η ανθρωπιά, το έκανε η φιλάνθρωπη οικονομία του Θεού με την αγάπη, αντί με την απειλή.
/
3

Βλέπετε 67 - 85 από τα 85 αποτελέσματα