Περί...

Loading...
Γέροντας Γεώργιος Καψάνης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Όταν ο Χριστιανός αποκτήσει την αγάπη, έχει όλες τις αρετές. Η αγάπη είναι εκείνη που εκδιώκει από την ψυχή του ανθρώπου την αιτία όλων των παθών, που είναι η φιλαυτία.
Είναι εύκολο να γίνει κανείς αιρετικός, χιλιαστής, μασόνος, ο,τιδήποτε άλλο, αλλά είναι δύσκολο να γίνει Χριστιανός Ορθόδοξος. Για να γίνεις Χριστιανός Ορθόδοξος, πρέπει να δεχτείς, ότι κέντρο του κόσμου δεν είσαι εσύ, αλλά ο Χριστός.
Όλα τα κακά μέσα μας, πηγάζουν από την φιλαυτία, που είναι η αρρωστημένη αγάπη του εαυτού μας.
Όταν οι Χριστιανοί μοιράζονται τα ανώτερα και πνευματικά δώρα του Θεού και κυρίως το Σώμα και το Αίμα Του, πώς μπορούν να μην μοιραστούν τα υλικά αγαθά;
Η απόκτηση του χαρίσματος της αδιαλείπτου Νοερής και Καρδιακής προσευχής, δεν είναι κυρίως ζήτημα μεθόδου, αλλά ζήτημα συντετριμμένης καρδιάς, δηλ. καρδιάς που μετανοεί, πονάει για τις αμαρτίες της και ταπεινώνεται... Η Καρδιακή και Νοερά προσευχή προϋποθέτει την συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, την τήρηση των εντολών του Θεού και ιδιαιτέρως την υπακοή σε Πνευματικό πατέρα. Με την προσευχή αυτή ο άνθρωπος θα αποφεύγει την αμαρτία, θα καλλιεργεί αισθήματα αγάπης για το Θεό και τους ανθρώπους, θα ειρηνεύει ο ίδιος και θα ειρηνεύει και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του.
Τα πάθη καλύπτουν την Θεία Χάρη, όπως η στάχτη την σπίθα. Με την άσκηση και την προσευχή η καρδιά καθαρίζεται από τα πάθη, η σπίθα της θείας Χάριτος αναζωπυρούται και ο πιστός αισθάνεται τον Χριστό στην καρδιά του, που είναι το κέντρο της υπάρξεώς του.
Συνήθως οι άνθρωποι όταν αισθάνονται λίγοι, δεν αναπαύονται, θέλουν να πηγαίνουν με τους πολλούς και ας πηγαίνουν οι πολλοί στον βυθό.
Οι Χριστιανοί στους αγώνες τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσα αλλότρια (ξένα) της αγάπης. Όποιος θέλει να περιορίσει το κακό διά του κακού, στην πραγματικότητα το πολλαπλασιάζει. Κατά την πατερική ρήση: «Το καλόν, εάν μη καλώς γένηται, ουκ εστι καλόν»
Είναι μεγάλη πλάνη να θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία χωρίς να αγωνιστούμε, να αλλάξουμε τον εαυτό μας.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα