Περί...

Loading...
Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Η αμετανοησία είναι μια μορφή βλασφημίας κατά του Αγίου Πνεύματος, διότι δεν αφήνουμε τον Παράκλητο, να ενεργήσει ευεργετικά και σωτηριολογικά πάνω μας, πιστεύοντας ότι θα πετύχουμε το σκοπό μας (την σωτηρία μας) χωρίς τη βοήθεια Του.

Δεν Τον αφήνουμε, να μας συγχωρέσει τις αμαρτίες μας και να μας φωτίσει.
Εθελοτυφλούμε και δεν συνεργαζόμαστε, οπότε δεν υπάρχει καμμία ελπίδα σωτηρίας.

Αυτή η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος, δεν συγχωρείται εις αιώνας αιώνων.
Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αμετανοησία, γιατί με κολάζει. Όποια αμαρτία και αν κάνω, αν μετανοήσω θα σωθώ. Αλλά όταν είμαι αμετανόητος, πώς θα συγχωρεθώ για να σωθώ;
Οι αμετανόητοι άνθρωποι, είναι από τώρα σφραγισμένοι από τον αντίχριστο. Δεν χρειάζεται να έλθει ο αντίχριστος, ώστε να τους σφραγίσει, αφού μέσα τους, ήδη έχουν κάνει συγκατάθεση στην αμαρτία και αν ζούσαν στην εποχή του αντιχρίστου, θα είχαν οικειοθελώς σφραγιστεί.
Όταν ο Ιούδας πήγε να κρεμαστεί σε ένα δέντρο ελιάς, το κλαδί λύγισε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρεμαστεί και έμεινε εκεί κάτω από το δέντρο, με την θηλιά στον λαιμό για ώρες. Σκέφτηκε πονηρά μέσα του: Εγώ θα αυτοκτονήσω και στον άδη, εκεί θα ζητήσω συγχώρεση από το Χριστό. Γίνανε τα γεγονότα, με την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού και ο Ιούδας ακόμα στο δέντρο ήταν! Ώρες ήτανε έτσι!!! Ο Χριστός τον περίμενε, μέχρι την τελευταία στιγμή να μετανοήσει και βλέποντας ότι δεν μετανοεί, το κλαδί του δέντρου, ανάκαμψε, με αποτέλεσμα σαν ελατήριο να τον πετάξει στον αέρα και το σώμα του καρφώθηκε σε μια μυτερή κοτρόνα και να βγουν τα έντερα του έξω!
Όσοι πνίγηκαν στον κατακλυσμό του Νώε, δεν χάθηκαν επειδή ήταν αμαρτωλοί, αλλά διότι δεν είχαν καμμία διάθεση ποτέ να μετανοήσουν! Ο Θεός προγνώριζε, ότι όσα χρόνια και να ζούσαν, δεν επρόκειτο ποτέ να μετανοήσουν! Είναι κάτι φοβερό!
Για το Θεό δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά αμαρτήματα και ζυγίζει όλα τα αμαρτήματα με το ίδιο βάρος. Και η πιο μικρή αμαρτία έχει άπειρο ''βάρος'' και έπρεπε να χυθεί όχι μία σταγόνα, αλλά όλο το Αίμα του Χριστού στον Γολγοθά, γι΄αυτήν. Είναι έκφραση του ανθρώπου, η μικρή και η μεγάλη αμαρτία. Εμείς με την δική μας ζυγαριά, διακρίνουμε τα αμαρτήματα σε μεγάλα και σε μικρά.
Οι Πατέρες λένε, ότι και θανάσιμο αμάρτημα να διαπράξει κάποιος π.χ. φόνος, εάν όμως αρχίσει να μετανοεί πραγματικά, μετά από 3 μέρες, αρχίζει η Χάρη του Θεού να τον παρηγορεί, για την μετάνοια που κάνει. Τόσο γρήγορα επισκέπτεται η Θεία Χάρη τον άνθρωπο και δεν τον εγκαταλείπει, διότι ο άνθρωπος δεν θα αντέξει, αφού θα τον κατασπαράξει ο διάβολος.
Δεν μπορώ να υποστηρίζω, ότι είμαι αμαρτωλός και να συνεχίζω να αμαρτάνω. Αυτό είναι ένα ψέμα! Δεν είμαι καθόλου αμαρτωλός. Αμετανόητος είμαι! Άλλο αμετανόητος και άλλο αμαρτωλός. Έχει τεράστια διαφορά. Βέβαια αμαρτωλοί είναι όλοι, αλλά οι αμαρτωλοί χωρίζονται στους μετανοούντες και στους αμετανόητους. Και οι Πατέρες της Εκκλησίας ονόμασαν αμαρτωλούς, μόνο τους μετανοούντες.
Δεν φτάνει να πω την αλήθεια. Θα πρέπει αυτό που θα πω, να είναι ταπεινό, φιλάνθρωπο και ακατάκριτο. Διαφορετικά βλάπτομαι, διότι το καλό δεν είναι καλό, εάν δεν γίνεται με καλό τρόπο.
Δεν υπάρχει χειρότερο πάθος από την ακηδία. Γιατί είναι το μοναδικό πάθος, που κάνει 100% ζημιά, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή, κυρίως σε εκείνους που αγωνίζονται πνευματικά. Το δαιμόνιο της ακηδίας, κάνει τον ακηδιαστή να είναι προθυμότατος στις κοσμικές εργασίες του, με την έννοια της εμπαθούς προσκόλλησης σε αυτές, αλλά στα πνευματικά τον κάνει παράλυτο! Είναι κάτι το φοβερό! Ο ακηδιαστής δηλαδή γίνεται παίγνιο των δαιμόνων της ακηδίας, οι οποίοι του προσθέτουν δυνάμεις, ώστε να είναι προσκολλημένος στις δουλειές του. Μα και ο ίδιος ο ακηδιαστής το παραδέχεται και αναρωτιέται: Μα που βρίσκω τόσες δυνάμεις; Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι αδιάφοροι και τεμπέληδες τόσο για τα πνευματικά, όσο για τα υλικά (δεν θέλουν να πάνε να δουλέψουν). Αυτούς, ο ακηδιαστής τους έχει ξεπεράσει και η κατάσταση του έχει φτάσει στο ωμέγα. Η ψυχή του έχει γίνει παγοκολόνα, μόνο για τα πνευματικά, αφού στα υλικά είναι φλόγα!
/
18

Βλέπετε 562 - 572 από τα 572 αποτελέσματα