Περί...

Loading...
Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ο δαίμονας της πορνείας πολεμείται με δύο τρόπους: με τις μετάνοιες και με το λίγο φαγητό. Την πορνεία την πληρώνουμε με αίμα ή με μεγάλο πόνο.
Προσοχή από την πορνεία! Να μην θέλει ο ένας να πάρει τη γυναίκα του άλλου! Να διώχνετε τέτοιους λογισμούς! Όταν ζητάς τη γυναίκα του άλλου, φεύγει η αγάπη από την δική σου γυναίκα και έρχεται το διαζύγιο.
Οι σημερινοί άνθρωποι δεν έρχονται προς το φως, γιατί είναι πονηρά τα έργα τους, όπως έλεγε και ο Κύριος στο Ευαγγέλιο. Και όταν πηγαίνουν να μιλήσουν με κάποιον και ν' ακούσουν λόγο Θεού, πάλι μπερδεύονται πιο πολύ, επειδή τα έργα τους είναι πονηρά...
Στις μέρες μας οι άνθρωποι, και εμείς οι μοναχοί, πρέπει να παραδεχτούμε ότι γίνεται αγώνας για τη σωτηρία μας. Αυτός ο λίγος αγώνας, αλλά να είναι θετικός και σταθερός. Όχι, σήμερα να κάνω μια προσευχή και την άλλη μέρα να την παρατήσω, να μην την ξανακάνω. Μια προσευχούλα σήμερα, και άλλη αύριο, και άλλη μεθαύριο, να είμαστε έτοιμοι για τον Ουρανό. Όχι για τα πράγματα της γης. Η καλοσύνη σου θα μένει στον αιώνα τον άπαντα.
Ο πιστός άνθρωπος είναι σαν τη φωτιά και ο άπιστος είναι σαν τον πάγο. Η φωτιά που είναι η αγάπη, λιώνει τον πάγο, ενώ ο πάγος δεν μπορεί να λιώσει ή να κάψει τη φωτιά.
Αν δεν έχεις πίστη σταθερή και αμφιβάλλεις για κάποια πράγματα, αυτό φέρνει σε απελπισία. Άμα χάσεις την πίστη σου, χάθηκες...
Η ζωή μας είναι ένα πέλαγος με μπουνάτσες και φουρτούνες. Πολλές οι θλίψεις και οι πειρασμοί. Μην θέλετε μόνο τη χαρά. Οι Άγιοι πέρασαν από καμίνι. ''Πας πυρί αλισθήσεται''. Ο καθένας θα ψηθεί στην φωτιά, για να μπει στον Παράδεισο. Όταν πας στον φούρνο, ζητάς ψημένο ψωμί και όχι ζυμάρι. Το ίδιο και στον Παράδεισο, ανεβαίνει ο ''ψημένος'' άνθρωπος.
Μην ψάχνεις να δεις παράδειγμα από άλλους. Γίνε εσύ παράδειγμα. Μην ψάχνεις τι κάνει αυτός ή τι κάνει ο άλλος. Εσύ (τι κάνεις), δεν υπάρχει άλλος.
Αν εσύ αγαπάς και δεν θέλεις να στενοχωρήσεις την φυσική σου μάνα, φαντάσου ο Κύριος την Μάνα Του... Η Παναγία έχει το μισό στερέωμα του Ουρανού και την υπηρετούν και διατάζει τους Αγγέλους.
Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, όχι υλικά πράγματα. Αγάπη και προσευχή. Πρέπει να έχουν Θεό τα παιδιά, αλλιώς πορεύονται στη ζωή τυφλά, σαν τα άλογα ζώα και έχουν ανάλογες συνέπειες. Να δίνετε Θεό στα παιδιά. Όταν τα παιδιά μετέχουν στα Μυστήρια, το Άγιο Πνεύμα τα φωτίζει παντού.
Οι γονείς φταίνε που υποφέρουν τα παιδιά, γιατί δεν τα μαθαίνουν να ζουν Χριστιανικά και επειδή οι γονείς δεν ζουν όπως πρέπει, Χριστιανικά.
Ο Θεός δεν επιτρέπει σ' εμάς να βλέπουμε τον κόσμο των αοράτων, γιατί, αν τον βλέπαμε, θα τρελαινόμασταν. Αν βλέπαμε γύρω μας τι υπάρχει και κινείται, θα τρελαινόμασταν.
Αν όλες οι οικογένειες μεγάλωναν τα παιδιά τους εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, δεν θα μπορούσαν οι ''τριακόσιοι του Λεωνίδα'' (οι βουλευτές), να ψηφίζουν νόμους που θα ήταν ενάντια στην Εκκλησία, αντίθετοι από το θέλημα του Θεού.
Η οικογένεια είναι ιερή. Όποιος εγκαταλείπει την οικογένειά του, τον σύντροφο ή την σύντροφο, τα παιδιά του, τιμωρείται πολύ σκληρά από τον Θεό. Οι γονείς φταίνε που υποφέρουν τα παιδιά, γιατί δεν τα μαθαίνουν να ζουν Χριστιανικά και επειδή οι γονείς δεν ζουν όπως πρέπει, Χριστιανικά.
Προσοχή από την πορνεία! Να μην θέλει ο ένας να πάρει τη γυναίκα του άλλου! Να διώχνετε τέτοιους λογισμούς! Όταν ζητάς τη γυναίκα του άλλου, φεύγει η αγάπη από την δική σου γυναίκα και έρχεται το διαζύγιο.
Πώς θες να σε συγχωρέσει ο Κύριος, ενώ μέσα σου βράζει το καντήλι της μνησικακίας; Τί νομίζεις, πως ο Κύριος δεν βλέπει τι έχεις μέσα στην ψυχή σου;
Δεν θα κριθούμε από τις πράξεις μας, αλλά από την προαίρεσή μας και το έλεος του Θεού...
Θα έρθει περίοδος, που εμείς οι άνθρωποι θα πατάμε ένα κουμπί και θα πετάμε. Δεν θα έχουμε ανάγκη από αυτοκίνητο ή άλλο μεταφορικό μέσο.
Πρέπει να διαβάζετε Εκκλησιαστικά βιβλία και να μορφώνεστε συνεχώς. Κάποιος που τον πιάνουν αδιάβαστο, εύκολα πέφτει σε παγίδες.
Να κρατάτε την αργία της Κυριακής, γιατί αυτήν την ημέρα σκορπίζει ο Θεός το Άκτιστο Φως σε όλη την οικουμένη. Λάμπει ο κόσμος από το Άκτιστο Φως.
Για την οποιαδήποτε αντίδραση οποιουδήποτε ανθρώπου, πριν κρίνεις και απαντήσεις, μπες στη θέση του. Δες την συγκεκριμένη στιγμή γιατί σε βρίζει, γιατί σου παραπονιέται, γιατί ακόμα σου λέει τον καλό λόγο. Μπες στη θέση του. Ποτέ μη βιαστείς να βγάλεις ένα συμπέρασμα.
Δεν πρέπει να θεοποιούμε τους ηγουμένους και τους στάρετς, αλλά ο στόχος να είναι ο Χριστός. Αυτός είναι που σώζει, οι άλλοι είναι το μέσο.
Κρύβεται η αλήθεια, δεν διδάσκεται ο Ελληνικός λαός όπως πρέπει. Αλλού τον προσανατολίζουμε και δεν του λέμε την αλήθεια, για να συνέλθει ο Ελληνικός λαός και να συνέλθουμε και εμείς. Γιατί είναι τυφλωμένα τα πνεύματα μας, η καρδιά μας είναι σκοτισμένη, δεν έχει Πνεύμα Θεού, για να μεταδώσει και στον πλησίον, να μεταδώσει εις τον συνάνθρωπο Πνεύμα Θεού.
Κρύβεται η αλήθεια, δεν διδάσκεται ο Ελληνικός λαός όπως πρέπει. Αλλού τον προσανατολίζουμε και δεν του λέμε την αλήθεια, για να συνέλθει ο Ελληνικός λαός και να συνέλθουμε και εμείς. Γιατί είναι τυφλωμένα τα πνεύματα μας, η καρδιά μας είναι σκοτισμένη, δεν έχει Πνεύμα Θεού, για να μεταδώσει και στον πλησίον, να μεταδώσει εις τον συνάνθρωπο Πνεύμα Θεού.
Όταν είσαι σε δίλημμα, όταν πρέπει να κάνεις κάτι ή ν' απαντήσεις σε έναν άνθρωπο κάτι, μέσα σου ρώτα τον Κύριο: «Τί θέλεις Κύριε, τώρα Εσύ να κάνω;». Αμέσως θα έρθει η απάντηση μέσα σου και θα την βγάλεις και έξω. Εάν δεν κάνεις αυτό που θα σου πει η συνείδησή σου, μετά δεν θα νιώθεις καλά...
Παιδί μου, αν μπορούσαμε να δούμε πόσο μας αγαπάει ο Θεός, πόσο καλός είναι ο Θεός, θα τρελαινόμασταν.
Όταν ο ιερέας λέει: "Πρόσχωμεν τα Άγια τοις Αγίοις", είναι η μεγαλύτερη και φοβερότερη στιγμή, γιατί τότε είναι ανοιχτοί οι Ουρανοί και για ότι παρακαλέσουμε τον Θεό, εισακουόμαστε.
Να λες πάντοτε, κάθε πρωί: «Χωρίς Εσένα, Θεέ μου, δεν μπορώ να κουνήσω ούτε το δάχτυλό μου». Και να ζητάς συνεχώς να γίνει ο Θεός προστάτης της ζωής σου, να σου ανοίξει τον δρόμο, δηλαδή να σε οδηγεί όλη την ημέρα και όσο ζεις μες στη γη. Να γίνει οδηγός σου. Όπως οι καπετάνιοι έχουν κάποια πυξίδα, που θα τους καθοδηγεί, πως θα πάνε στον προορισμό τους, έτσι και εσύ να ζητάς απ' τον Θεό να σε φωτίζει, να είναι η πυξίδα σου, ο Χριστός και η Παναγία.
/
3

Βλέπετε 34 - 66 από τα 81 αποτελέσματα