Περί...

Loading...
Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ο πόλεμος με κάποιο άλλο κράτος έχει μία ημερομηνία λήξεως. Ενώ ο πόλεμος με τον σατανά δεν έχει ποτέ ημερομηνία λήξεως, μέχρι να πεθάνουμε. Τώρα όλα τα στρατεύματα του σατανά έχουν ξεχυθεί στον κόσμο και παρασύρουν τους ανθρώπους στην απώλεια με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Εσύ ή με τον Θεό θα είσαι ή με τον σατανά.
Η Παναγία είναι το μόνο ανθρώπινο πλάσμα που γεννήθηκε με όλους τους όρους και τους κανόνες της ανθρώπινης ζωής, αλλά το σώμα της μετέστη, δεν υπάρχει ίχνος από το σώμα της στη γη (στο χώμα). Και δεν θα περάσει κρίση στη ∆ευτέρα Παρουσία. Είναι πάνω από τους Αγγέλους.
Μη φοβάσαι τίποτα! Ξέρεις τι δυνάμεις έρχονται από ψηλά; ∆εν τις βλέπεις εσύ. Μη φοβάστε τίποτα!
Κατάληψις της Ελλάδος από ξένο κράτος δεν θα γίνει ποτέ! Τόση δύναμη δίνει στην Ελλάδα ο Κύριος τον καιρό του πολέμου, που δεν λέγεται. ∆εν θα έρθουν αυτοί μέσα. Το σώμα της Ελλάδος δεν μπορεί να το πάρει κανένα κράτος και να το πάει όπου θέλει. Είναι από πάνω γραμμένα αυτά, δεν είναι από ανθρώπους.
Όταν είσαι σε δίλημμα, όταν πρέπει να κάνεις κάτι ή ν' απαντήσεις σε έναν άνθρωπο κάτι, μέσα σου ρώτα τον Κύριο: «Τί θέλεις Κύριε, τώρα Εσύ να κάνω;». Αμέσως θα έρθει η απάντηση μέσα σου και θα την βγάλεις και έξω. Εάν δεν κάνεις αυτό που θα σου πει η συνείδησή σου, μετά δεν θα νιώθεις καλά...
Παραβίαση των εντολών του Χριστού σημαίνει χαστούκι στο πρόσωπο του Χριστού. Λες ψέματα, δίνεις ένα χαστούκι στον Χριστό. Κάνεις μοιχεία, τότε Του δίνει δύο χαστούκια.
Θα έρθει περίοδος, που εμείς οι άνθρωποι θα πατάμε ένα κουμπί και θα πετάμε. Δεν θα έχουμε ανάγκη από αυτοκίνητο ή άλλο μεταφορικό μέσο.
Ο Θεός έθρεψε τους Εβραίους σαράντα χρόνια με το Μάννα. Ούτε έσπερναν, ούτε θέριζαν, ούτε όργωναν, ούτε είχαν τίποτα, κανένα ζώο. Και κάθε πρωί πήγαιναν έξω, άνοιγαν την πόρτα τους και έβρισκαν στο κατώφλι μια κατσαρόλα με το Μάννα, που είχε όλες τις ουσίες όλων των φαγητών. Και ζήσανε σαράντα χρόνια, όχι έναν χρόνο και τρία χρόνια. Σαράντα! Και θα αφήσει τώρα ο Θεός τον άνθρωπο εκείνον που θα Τον ακολουθήσει; Όχι! Δεν θα τον αφήσει!
Από αυτά πού παίρνετε να δίνετε και στους φτωχούς, σ' αυτούς πού δεν έχουν. Όχι να δίνετε από τα περισσεύματά σας ή τις κληρονομιές. Αυτό δεν έχει καμιά αξία.
Δώστε όσο περισσότερα μπορείτε. Ένα πράγμα που σώζει τις ψυχές είναι η ελεημοσύνη. Εσείς κοιτάτε να φτιάχνετε εδώ τα σπίτια. Φτιάξτε και ένα σπιτάκι στον Ουρανό, να σας περιμένει...
Ξέρεις τί είναι να δίνεις χρήματα για ένα φτωχό παιδάκι που είναι άρρωστο; Μεγάλο μισθό παίρνεις από τον Θεό!
Να κρατάτε την αργία της Κυριακής, γιατί αυτήν την ημέρα σκορπίζει ο Θεός το Άκτιστο Φως σε όλη την οικουμένη. Λάμπει ο κόσμος από το Άκτιστο Φως.
Να κάνετε εδαφιαίες μετάνοιες! Οι μετάνοιες που θα κάνετε σε συνδυασμό με την ελεημοσύνη, θα σας σώσουν και μην ακούτε τι λένε αυτοί που δεν ξέρουν!
Μικρό Απόδειπνον ονομάζεται η καθημερινή ακολουθία της ορθοδόξου λατρείας. Τελείται κάθε βράδυ μετά το δείπνο, εξού και η ονομασία του.

Έλεγε ότι το Απόδειπνο είναι μία ομπρέλα, ή όποια ανοίγει και σκεπάζει όλη την οικογένεια από τα κακά πνεύματα πού υπάρχουν τη νύχτα, ότι απωθεί και τούς κλέφτες ακόμη και σε θωρακίζει ό Θεός μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Σε μια γυναίκα, μάλιστα, είχε επιμείνει όχι μόνο στην πρωινή προσευχή, τότε πού είμαστε ξεκούραστοι, αλλά και στη βραδινή, παρά την κόπωση της ημέρας πού προηγήθηκε. Της τόνισε:

- Το Απόδειπνο θα προσπαθείς να το λες κάθε βράδυ με τα παιδιά σου. Και πάντα θα διαβάζει ό ένας δυνατά, ενώ οι άλλοι θα συνοδεύουν... θα συμμετέχουν όλοι τέλος πάντων με κάποιον τρόπο. Ή, αν δεν γίνεται, να είστε όλη ή οικογένεια μαζί και ας το διαβάζει ό ένας.

Ήταν όμως με κατανόηση προς τον άλλο. Έτσι, όταν ή ίδια τον ρώτησε τί να κάνει με τα παιδιά της, αφού λόγω της ηλικίας ή των μαθημάτων τους δεν μπορούσαν να συμμετέχουν, της είπε:

- Τότε ας το κάνει ό καθένας μόνος του, προκειμένου να μη γίνεται καθόλου. Και αν δεν μπορείτε να κάνετε όλο το Απόδειπνο, τότε πείτε τον 50ό ψαλμό του Δαβίδ («Ελέησον με, ό Θεός, κατά το μέγα έλεος Σου»).
Να ζητάς αγάπη από τον Κύριο. Μέσα στην αγάπη κρύβονται όλες οι 23 αρετές.
Όχι παιδί μου πρωταθλητισμό. Να αθλείσαι μόνο για την υγεία του σώματός σου.
Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, όχι υλικά πράγματα. Αγάπη και προσευχή. Πρέπει να έχουν Θεό τα παιδιά, αλλιώς πορεύονται στη ζωή τυφλά, σαν τα άλογα ζώα και έχουν ανάλογες συνέπειες. Να δίνετε Θεό στα παιδιά. Όταν τα παιδιά μετέχουν στα Μυστήρια, το Άγιο Πνεύμα τα φωτίζει παντού.
Να ξέρετε ότι αοράτως πολλοί Άγιοι κατεβαίνουν και μας βοηθούν. Δεν επιτρέπει ο Θεός να τους δούμε για να μην υπερηφανευτούμε, αλλά καθημερινώς έχουμε πολλούς Αγίους κοντά μας.
Η Γραφή είναι μία και αιώνια και αληθινή. Δεν μπορούμε να παίρνουμε κομμάτια και να την χρησιμοποιούμε, όπως μας βολεύει. Έχουμε κάνει τον δικό μας Θεό. Κόβουμε και ράβουμε, ό,τι μας συμφέρει...
Σήμερα (παραμονή Χριστουγέννων) γεννιέται ο Χριστός και άλλοι τραγουδάνε και χορεύουν σε τραπέζια και θυσιάζουν το βρέφος.
Έχεις μέσα σου ένα σωρό κατσίκια (πάθη που δεν καταπολεμάς). Και υστέρα λες: «Είμαι Χριστιανός». Από πού και ως πού;
Ο Θεός δεν δίνει ποτέ μεγάλο χάρισμα σε κανέναν άνθρωπο, αν δεν του δοθεί πρώτα μεγάλος πειρασμός. Ο Θεός θέλει να δει προσπάθεια από τους ανθρώπους, όπως ακριβώς ο δάσκαλος από τους μαθητές τους.
Όταν κάνω υπακοή σε κάποιον προς δόξα Θεού, ο Κύριος θα με προστατέψει, αν κάνω λάθος, που κάνω σ' αυτόν υπακοή.
Να ξέρεις κάτι παιδάκι μου: Ο τσιγκούνης στην τσέπη, είναι και τσιγκούνης στα αισθήματα.
Όποιος διαφθείρει τα παιδιά του κόσμου, πρέπει να τα κρεμάνε στην πλατεία του Συντάγματος. Σ' αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ισχύει ο Μωσαϊκός Νόμος.
Στον σημερινό άνθρωπο είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για σωτηρία. Μπορείς να μιλήσεις για ο,τιδήποτε άλλο, εκτός απ' αυτό.
Θα μιλάς σε όλους με αγάπη, αλλά θα κάνεις παρέα με ανθρώπους, που είσαι στην ίδια συχνότητα.
Όταν είσαι σε δίλημμα, όταν πρέπει να κάνεις κάτι ή να απαντήσεις σε έναν άνθρωπο κάτι, μέσα σου ρώτησε τον Κύριο: ''Τί θες Κύριε, τώρα Εσύ να κάνω;''. Αμέσως θα έρθει η απάντηση μέσα σου και θα τη βγάλεις και έξω. Εάν δεν κάνεις αυτό που θα σου πει η συνείδησή σου, μετά δεν θα νοιώθεις καλά, γιατί έχεις ρωτήσει τον Θεό για ό,τι θέλεις.
Να αγαπάμε και να συγχωρούμε τους αμαρτωλούς, όπως και ο Θεός εμάς μας ανέχεται.
Όταν ζητάτε τη βοήθεια ενός Αγίου και λέτε «Άγιε μου, βοήθα με», ο Άγιος την ίδια στιγμή που το ζητάτε είναι δίπλα σας. Δεν σας αφήνει να το καταλάβετε, γιατί θα ερχόσασταν σε έπαρση και μπορεί να του ζητάγατε και χαζά πράγματα. Σας προσφέρει τη βοήθεια όχι άμεσα, αλλά απαλά, σιγά, όπως ο Θεός πλησιάζει τον άνθρωπο, ώστε να μην ανέβει ο εγωισμός σας.
Το «Πιστεύω» να το λέτε απαραιτήτως πρωί και βράδυ. Διότι έτσι ομολογούμε την πίστη μας και, ότι κι αν μας συμβεί κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας, θα έχουμε ομολογήσει τον Κύριο.
Ο Θεός μας δίνει τα προβλήματα, για να δυναμώσει η πίστη μας και να έρθουμε κοντά Του. Προσευχές θέλει ο Θεός, δεν θέλει κάτι άλλο...
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 81 αποτελέσματα