Περί...

Loading...
Φώτης Κόντογλου
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Σήμερα βρισκόμαστε σε ελεεινή κατάσταση και ας μη το λέμε, ζητώντας παρηγοριά στη φασαρία μιας ψεύτικης ζωής. Η απιστία είναι θρονιασμένη μέσα στην καρδιά μας και γύρω της είναι τα παιδιά της, η απελπισία, η πνευματική νάρκη, η αναισθησία, ο φόβος, η αδιαφορία, η ψευτοπαρηγοριά, η μικρολογία, η καχυποψία, το συμφέρον, το μίσος, η ασπλαχνία.
Οι καλοί άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι, υποφέρουνε, τυραννιούνται. Ναι! Ο σατανάς τους βασανίζει, τους ρίχνει σε συμφορές. Μα έτσι γίνουνται ακόμα πιο καθαροί, σαν το χρυσάφι που πέφτει στο χωνευτήρι. Ζούνε φτωχικά, μακριά από δόξες, κρυμμένοι, μα ζούνε αληθινά. «Τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο, αν κερδίσει όλο τον κόσμο και ζημιωθεί την ψυχή του»; Αυτός ο φτωχός, ο παραπεταμένος κέρδισε την ψυχή του... Αφού κέρδισε την ψυχή του, τι έχασε; Και ο άλλος, ο χοντροπετσιασμένος από τη σαρκική καλοπέραση, από τα σπορ, από τα λουτρά, από τις γυναίκες, από τις διάφορες ματαιότητες, τι κέρδισε άραγε, αφού έχασε την ψυχή του;
Δυστυχισμένοι οι άνθρωποι που δεν τους λείπει τίποτα και δεν έχουνε την ελπίδα να λαχταρήσουνε κάποιο πράγμα, είτε φαγητό είναι, είτε ξεκούραση, είτε ομιλία, είτε ζεστασιά, είτε δροσιά. Και καλότυχοι αληθινά, όσοι δεν τα έχουνε όλα εύκολα και για τούτο γίνουνται για δαύτους ολοένα νέα και δροσερά όλα τα πράγματα.
Σήμερα βρίσκει κανένας συχνά μπροστά του ανθρώπους, που είναι τόσο κούφιοι από κάθετι, που να απορεί, γιατί δεν πίστευε, ότι μπορεί να υπάρχει στον κόσμο τόση ανοησία, τόση στενομυαλιά, τόση στενοκάρδια και μικρολογία. Σ' αυτές τις στεγνές ψυχές δεν υπάρχει τίποτα που να σε ζεστάνει, ας είναι και το παραμικρό. Δεν μιλώ για εξαιρετικά αισθήματα, για κάποια σπάνια ευαισθησία. Όχι! Μιλώ για τα συνηθισμένα αισθήματα, που άλλη φορά βρισκόντανε σε όλους τους ανθρώπους. Ναι, σήμερα δεν υπάρχουνε... Σχεδόν όλοι οι σημερινοί άνθρωποι περνάνε τη ζωή τους ξεπλυμένοι από κάθε ουσία, δίχως κανέναν αληθινό σκοπό, δίχως αληθινή χαρά και ευχαρίστηση, δίχως καμμιά πίστη και γι' αυτό, δίχως ελπίδα. Είναι γαντζωμένοι πάνω σε κάποια πράγματα, που θέλουνε να τα παραστήσουνε για σπουδαία, ενώ δεν είναι τίποτα. Και οι χαρές τους και οι ευτυχίες τους και τα γλέντια τους και οι διασκεδάσεις τους και οι κουβέντες τους και τα αστεία τους, είναι όλα άνοστα και ψεύτικα. Γιατί λείπει το αλάτι που τα άρτυζε παλαιότερα. Και το αλάτι αυτό είναι η πίστη!
Όποιος δεν έχει πίστη, δεν μπορεί να γιορτάσει αληθινά την Ανάσταση του Χριστού.
Και τ' αστροπελέκι να κρατά στα χέρια του κάποιος και να το σφενδονίζει για να κάνει τους ανθρώπους ν' αλλάξουνε δρόμο, πάλι τίποτα δεν θα κάνει.
Ο Ηρώδης ταράχθηκε... Οι άνθρωποι που ζούνε αμαρτωλή ζωή, ολοένα ταράζονται.
Όσοι είναι σκλάβοι στην καλοπέραση του κορμιού τους, δεν έχουνε αληθινή χαρά, γιατί δεν έχουνε ειρήνη. Γι΄αυτό θέλουνε να βρίσκονται μέσα σε φουρτούνα και να ζαλίζονται, ώστε να θαρρούνε πως είναι ευτυχισμένοι. Η αληθινή χαρά είναι μια θέρμη της διάνοιας και μια ελπίδα της καρδιάς.
/
3

Βλέπετε 67 - 74 από τα 74 αποτελέσματα