Περί...

Loading...
Π. Ευσέβιος Βίττης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ελεημοσύνη δεν είναι μόνα να δώσεις ένα κομμάτι ψωμί. Ελεημοσύνη είναι να πεις και μια κουβέντα καλή. Εκείνη θα μείνει περισσότερο. Το ψωμί θα το φάει, πάει. Μια κουβέντα σωστή καλή που θα πεις με την αρετή σου, με την αγιότητά σου, αυτή θα μείνει. Αυτή αποτελεί υπέροχη ελεημοσύνη.
Προσευχήσου πρώτα να γίνεις καθαρός από τα πάθη.
Προσευχήσου δεύτερο να απαλλαγείς από την άγνοια και τη λήθη.
Προσευχήσου τρίτο να γλιτώσεις από κάθε πειρασμό και εγκατάλειψη.
Όλος ο πόλεμος, που γίνεται ανάμεσα σε μας και τους ακάθαρτους δαίμονες, δεν γίνεται για τίποτε άλλο, παρά για την πνευματική προσευχή. Οι δαίμονες εχθρεύονται πολύ την προσευχή και τους είναι πολύ δυσάρεστη, ενώ για μας είναι σωτήρια και πάρα πολύ χρήσιμη.
Έχει μεγάλη αξία η προσευχή, όταν επεκτείνεται και σε ανθρώπους που δεν έχουν για μας καλή γνώμη. Δυνατόν να μας αντιπαθούν, είτε από άγνοια, είτε γιατί ζουν μακριά από τον Θεό. Και όχι να λέει κανείς δύο λόγια, αλλά με την καρδιά του, με πραγματική αγάπη. Ο πιστός που φεύγει από αυτήν την ζωή, πόση χαρά νιώθει, για το ότι προσευχόταν για κάποιον, που δεν του φέρθηκε καλά...!
Ο μαθητής του Χριστού θα ζει μόνο για τον Χριστό. Όταν θα αγαπήσει τόσο πολύ το Χριστό, θα αγαπήσει με όλη του την δύναμη και όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Οι άνθρωποι νομίζουν, ότι πρέπει πρώτα να αγαπήσουν τον άνθρωπο και έπειτα τον Θεό. Και εγώ το έκανα αυτό, αλλά αυτό δεν χρησίμευσε σε τίποτε. Όταν, αντίθετα, άρχισα να αγαπώ τον Θεό, πριν από όλα και περισσότερο από όλα, μέσα σ' αυτήν την αγάπη βρήκα τον πλησίον μου και μέσα σ' αυτήν την αγάπη του Θεού και οι εχθροί μου έγιναν φίλοι μου και πλάσματα του Θεού.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα