Περί...

Loading...
Είπε Γέρων
Κοινοποίηση
Όσο ο γογγυσμός χωρίζει από τον Θεό, τόσο η υπομονή σφυρηλατεί την ενότητα μαζί Του.
Προσέξτε μην γκρινιάζετε. Η γκρίνια κουράζει αυτούς που ζουν κοντά σας και δυσαρεστεί τον Θεό, γιατί είναι ολιγοπιστία και αχαριστία μαζί.
Τα μάτια του χοίρου είναι έτσι φτιαγμένα, που βλέπουν μόνο τη γη. Το ίδιο παθαίνει και ο άνθρωπος που έχει κυριευτεί από την επιθυμία των φαγητών, βλέπει όλο προς τα κάτω και δεν είναι ικανός για τίποτε υψηλό.
Όταν καθίσεις να φας αδελφέ, πρόσεξε μην νικηθείς από τον δαίμονα της λαιμαργίας, που σε αναγκάζει να τρως άτακτα και με βιασύνη και να επιθυμείς να γεύεσαι πολλά είδη φαγητών μαζί. Μάθε να τρως με σεμνότητα και ευπρέπεια και να διατηρείς το μέτρο της εγκράτειας.
Αν ο σύζυγος ή σύζυγος, συγχωρήσουν την απιστία του συντρόφου τους, τότε κατατάσσουν τον εαυτόν τους απευθείας στον Παράδεισο. Γιατί θα πράξουν αυτό που ζητούν οι ίδιοι και από τον Θεό. Να τους συγχωρήσει την απιστία που επέδειξαν κατά τον βίο τους. Να είναι στα λόγια με τον Χριστό, αλλά στα έργα με τον... Και όπως λέγει και ο Ίδιος ο Χριστός μας, έναν κόκκο σιναπιού να είχαμε πίστη... η γη μας θα ήταν στην κυριολεξία ο επίγειος Παράδεισος.
Έχεις τον σύζυγό σου ως σύντροφο στη ζωή σου ή ως συμμέτοχο στην αμαρτία;
Αν κάποιος σε βρίσει, ευλόγησέ τον. Και αν μεν το δεχθεί, θα είναι καλό και για τους δυό. Αν πάλι δεν το δεχθεί, αυτός θα τιμωρηθεί από τον Θεό για την βρισιά, ενώ εσύ θα αμειφθείς για την ευλογία.
Αν δεις κάποιον που έπεσε στον βούρκο και μπορείς να τον βοηθήσεις, άπλωσέ του το ραβδί σου και τράβηξέ τον. Αν όμως όμως δεν μπορείς να τον σύρεις, άφησέ του το ραβδί σου. Και εάν του δώσεις το χέρι σου και δεν μπορέσεις να τον σύρεις προς το μέρος σου, θα σε τραβήξει αυτός προς τα κάτω και θα πεθάνετε και οι δύο. Μην προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον, που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.
Ο λογισμός της βλασφημίας μας έρχεται, επειδή κακολογούμε, επειδή εξουθενώνουμε τον άλλον και τον κατακρίνουμε. Βασικότερη όμως αιτία είναι η υπερηφάνεια και το ότι κάνει κανείς τα θελήματά του, αμελεί την προσευχή και παρασύρεται στην οργή και τον θυμό και όλα αυτά είναι ένδειξη της υπερηφανείας μας. Αν χρονίσει ο δαίμονας της βλασφημίας στην ψυχή, τον παραδίνει στον δαίμονα της πορνείας και μπορεί κανείς να φθάσει μέχρι τρέλλας. Και αν δεν συνέλθει ο άνθρωπος, καταστρέφεται...
Ο Θεός παραχωρεί να μας προσβάλλουν καμμιά φορά ακάθαρτοι λογισμοί, για να μην υψηλοφρονούμε, αλλά γι' αυτούς και μόνο να κατακρίνουμε τον εαυτόν μας. Κάτι τέτοιοι λογισμοί γίνονται σκεπάσματα του μικρού καλού που λεχουμε τυχόν κάνει. Εκείνος που κατηγορεί διαρκώς τον εαυτόν του δεν χάνει τον μισθό του.
Η αυτογνωσία επιτυγχάνεται, όταν ο άνθρωπος μάθει, να μην προσέχει τα σφάλματα του άλλου, παρά μόνο τα δικά του. Αν επιμείνει σ' αυτά, δεν θα αργήσει να καρποφορήσει η ψυχή και σε όλες τις άλλες αρετές.
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να γνωρίζεις την αδυναμία σου και την άγνοιά σου, και δεν είναι τίποτα χειρότερο - πώς να μην το ξέρεις αυτό. Όταν το μυαλό αρχίζει να βλέπει τις αμαρτίες του - όπως η άμμος της θάλασσας, μόνο τότε ξεκινά η διαφώτιση της ψυχής και αρχίζει η ανάκαμψή της.
Τρεις είναι οι βασικές αρετές: Η αγάπη, η εγκράτεια και η προσευχή. Απ' αυτές, η αγάπη είναι η πιο σημαντική.
Ένας από τους λόγους για την απογοήτευση στους ανθρώπους είναι να προσπαθήσουνε να βρούνε την τελειότητα μέσα τους.
Περιμένουνε αυτό που δεν έχουν ακόμα.

Αλλά μόνο ο Θεός είναι τέλειος, αλλά παραπονιούνται γι' Αυτόν...
Μη βιαστείς να μιλήσεις, πριν σκεφτείς καλά αυτά που πρόκειται να πεις.
Όταν απελπιζόμαστε, είναι σαν να λέμε στον Θεό: «Δεν συμφωνώ. Δεν τα κάνεις καλά». Ύστερα είναι και αχαριστία...
Το μόνο που ζητάει ο Θεός από τον άνθρωπο είναι η καλή του διάθεση και να έχει πά­ντοτε τον φόβο του Θεού.
Αν κατορθώσεις να θεωρείς την περιφρόνηση σαν έπαινο, την φτώχεια καθώς και τον πλούτο και την στέρηση σαν καλοπέραση, τότε μην φοβάσαι πια την αμαρτία. Όποιος φθάσει σ' αυτά τα μέτρα, δεν έχει φόβο να πέσει σε πάθη ακάθαρτα και να πλανηθεί από τον διάβολο.
Οι άνθρωποι γεμάτοι καλοσύνη και αγάπη, είναι σαν τους αγγέλους που φέρνουν την χαρά και την άνεση στους άλλους.
Αν κάποιος κάνει κάτι, που δεν είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού, ακολουθώντας το θέλημά του, αλλά βρίσκεται σε άγνοια, αυτός οπωσδήποτε αργότερα θα έρθει στο δρόμο του Θεού. Ενώ εκείνος που κρατάει θέλημα και δεν είναι κατά Θεόν (το θέλημα αυτό), ούτε θέλει να ακούσει γνώμη από άλλους, αλλά νομίζει ότι ξέρει πολύ καλά τι του γίνεται, αυτός δύσκολα θα βρει το δρόμο του Θεού.
Διότι, τίποτε δεν εξευμενίζει τόσο τον Θεό, όσο το να αγαπούμε τους εχθρούς μας και να ευεργετούμε εκείνους που μας βλάπτουν.
Ενώ δεν αντέχουμε τα τσιμπήματα και δαγκώματα των ψύλλων, των κονίδων, των ψείρων, των μυγών, των κουνουπιών και των μελισσών, αδιαφορούμε, που ο νοητός δράκοντας μας δαγκώνει καθημερινά, μας ρουφά, μας καταπίνει και μας καταπληγώνει από παντού, με τα φαρμακερά κεντριά του θανάτου και δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτόν.
Φρόντισε με ιδιαίτερη προσοχή να μην αμαρτάνεις, για να μην προσβάλλεις τον Θεό που κατοικεί μέσα σου και Τον διώξεις από την ψυχή σου.
Αν εκούσια θελήσεις να παρακούσεις τις εντολές του Θεού, θα βρεις τον διάβολο να σε βοηθάει στην πτώση.
Υπάρχουν πολλά είδη αμαρτιών που λερώνουν την ψυχή και χρειάζεται διαφορετικός κόπος και χρόνος για να καθαριστεί το καθένα απ' αυτά και να αναπνεύσει υγιής και πάλι η ψυχή, δίχως τις συνέπειες των λεκέδων της αμαρτίας. Έτσι υπάρχουν αμαρτίες που κάθονται σαν απαλή σκόνη πάνω στην επιδερμίδα της ψυχής. Με ένα απαλό τίναγμα, η σκόνη φεύγει και η ψυχή αμέσως καθαρίζει. Υπάρχουν άλλες αμαρτίες που λερώνουν την επιδερμίδα σαν το κρασί. Ένα απλό τίναγμα δεν αρκεί. Με λίγο νερό όμως ξεπλένεται αμέσως η επιφάνεια. Άλλες αμαρτίες λερώνουν σαν το λάδι. Σ' αυτήν την περίπτωση, ούτε το τίναγμα, ούτε το νερό επαρκούν. Χρειάζεται σαπούνι, για να γίνει σωστά ο καθαρισμός. Άλλες πάλι αμαρτίες είναι σαν το μελάνι. Το σαπούνι δεν αρκεί, χρειάζεται οινόπνευμα. Τέλος υπάρχουν αμαρτίες που είναι σαν το τατουάζ. Για να καθαρίσει η επιδερμίδα της ψυχής, απαιτείται επώδυνη εγχείρηση! Όμως για κάθε λεκέ της ψυχής, η αρχή του καθαρισμού γίνεται με την μετάνοια. Όσο πιο ειλικρινής είναι η μετάνοια, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η μέθοδος καθαρισμού που θα επιλέξει ο Θεός να εφαρμόσει στην ψυχή μας.
Μια ζωή δεν φτάνει να βάλεις τον εαυτόν σου στο μονοπάτι του Θεού... και ασχολείσαι με τις παρεκκλίσεις του πλησίον...
Αν η πορνεία πολεμάει το σώμα σου ή την καρδιά σου, αυτό οφείλεται: α) είτε από πολύ ύπνο β) είτε από υψηλοφροσύνη γ) είτε επειδή θεωρείς τον εαυτό σου καλύτερο από άλλον δ) είτε επειδή κατέκρινες κάποιον που αμάρτησε. Γιατί χωρίς αυτά δεν πολεμάει τον άνθρωπο η πορνεία.
Όπως λίγη αψιθιά (αβροβότανο) φτάνει για να αχρηστέψει (με την πικράδα της) ολόκληρο δοχείο με μέλι, έτσι και μια σωματική αμαρτία είναι αρκετή, για να μας στερήσει την Βασιλεία των Ουρανών και να μας στείλει στη γέεννα του πυρός.
Τίποτε δεν προκαλεί τόση αηδία στον δαίμονα της πορνείας, όσο το να ξεσκεπάζεις τα έργα του. Και τίποτα δεν τον χαροποιεί, όσο το να κρύβουμε τους λογισμούς.
Η Αισιοδοξία είναι καρπός της Πίστεως στην Αγάπη και στην Προστασία του Θεού. Αρχίζετε την ημέρα σας με προσευχή και με χαμόγελο! Θυμηθείτε, ότι αυτό έκαναν οι παλαιότεροι. Στους καθρέφτες και στα προσόψιά τους έγραφαν το «Καλήμερα» και το «Δόξα Σοι ο Θεός»! Μήπως δεν είχανε και τότε βάσανα, αρρώστιες και φτώχεια; Και όμως τα περνούσαν όλα με ψυχική λεβεντιά! Ήταν φτωχοί, αλλά αξιοπρεπείς. Είχαν συνεχώς στο στόμα τους και στην καρδιά τους το «Έχει ο Θεός»...! Γνώριζαν να προσεύχονται, να καρτερούν και να νικούν!...
/
7

Βλέπετε 199 - 230 από τα 230 αποτελέσματα