Περί...

Loading...
Είπε Γέρων
Κοινοποίηση
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν πάντα το καλύτερο, απλώς αποδέχονται με χαρά τι τους στέλνει στο δρόμο της ζωής ο Κύριος.
Αρχίστε να ευχαριστείτε τον Θεό γι' αυτό που έχετε και θα σας δώσει αυτό που σας λείπει.
Μην δοκιμάσεις να κάνεις τίποτε, προτού εξετάσεις την συνείδησή σου. Εκείνη θα σε πληροφορήσει, αν αυτό που επιχειρείς, είναι κατά Θεόν.
Σε κάθε σου πράξη, να εξετάζεις τι αποτέλεσματα μπορεί να έχει αυτό που κάνεις.
Εκείνος που φανερώνει τα καλά του έργα και τα κάνει γνωστά στον κόσμο, μοιάζει με τον σποριά που ρίχνει τον σπόρο στην επιφάνεια της γης και έρχονται τα πτηνά του ουρανού και τον τρώνε. Ενώ εκείνος που κρύβει την άσκησή του, όπως βάζει ο σπορέας τον σπόρο μέσα στης γης τα αυλάκια, αυτός ακριβώς θα έχει άφθονη συγκομιδή.
Εκείνος που φανερώνει τα καλά του έργα και τα κάνει γνωστά στον κόσμο, μοιάζει με τον σποριά που ρίχνει τον σπόρο στην επιφάνεια της γης και έρχονται τα πτηνά του ουρανού και τον τρώνε. Ενώ εκείνος που κρύβει την άσκησή του, όπως βάζει ο σπορέας τον σπόρο μέσα στης γης τα αυλάκια, αυτός ακριβώς θα έχει άφθονη συγκομιδή.
Εάν πήρες την απόφαση να ζήσεις με τον Θείο Νόμο, θα βρεις βοηθό τον ίδιο τον Νομοθέτη. Αν πάλι με την θέλησή σου, παραβαίνεις τις Θείες εντολές, θα βρεις συνεργάτη τον διάβολο.
Αυτός που εξετάζει στα αλήθεια με ακρίβεια τους λογισμούς του, είναι και ο αληθινός εραστής των εντολών του Κυρίου.
Η προκλητική ενδυμασία της γυναίκας, σκανδαλίζει περισσότερο, από ότι το ίδιο της το γυμνό σώμα!
Εάν δεις τον αδερφό σου να αμαρτάνει και δεν του πεις κάτι, για να καταλάβει το σφάλμα του, θα σου ζητηθεί λόγος για τον πνευματικό του θάνατο. Αν όμως ελεγχθεί αλλά επιμένει, θα πεθάνει στην αμαρτία του (και εσύ δεν φέρνεις ευθύνη γι' αυτό). Η ορθή λοιπόν ενέργεια είναι, να ελέγχεις με αγάπη και να μην τον κακολογείς, ούτε να τον εξουθενώνεις, σαν να είναι εχθρός.
Το να θέλεις το καλό είναι δικό σου. Το να πετύχεις το καλό είναι του Θεού.
Την εποχή μας βαραίνει η ενοχή, όχι τόσο για τις κακές πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο η αποτρόπαιη, απαράδεκτη, σιωπή των καλών ανθρώπων για τις κακουργίες των κακών.
Παλιά όταν βγαίναμε λιτανεία, ο κόσμος έκανε το σταυρό του. Τώρα έχει κινητό και μας βγάζει βίντεο.
Εάν το παιδί σας το γεννήσετε, το βαπτίσετε και μετά το σφάξετε, θα είναι λιγότερο το κρίμα (αμάρτημά) σας, σε σχέση με το να το σκοτώσετε με έκτρωση.
Όποιος επαινεί μπροστά του άνθρωπο, τον παραδίδει στον διάβολο να τον πολεμάει.
Όταν σε τιμούν οι άνθρωποι, τότε να ταπεινώνεσαι περισσότερο και να λες στον λογισμό σου: ''Αν ήξεραν ποιός είμαι στα αλήθεια, δεν θα μου έδειχναν υπόληψη''. Έτσι δεν θα ζημιωθεί η ψυχή σου.
Αυτός που κάνει ελεημοσύνη οφείλει να την κάνει, σαν να είναι ο ίδιος που την παίρνει. Τέτοια ελεημοσύνη πλησιάζει τον Θεό.
Όταν δίνεις, να μην λες έδωσα, έχασα, τάϊσα. Ο Θεός σας έδωσε τα υπάρχοντα, ο Θεός έδωσε ευλογία, για να δίνετε.
Όταν είμαστε στην Εκκλησία και στεκόμαστε στο στασίδι μας, έρχεται συνέχεια Άγγελος εκεί στη θέση μας και μας θυμιάζει. Και όταν δεν μας βρίσκει, φεύγει λυπημένος και μένουμε αλιβάνιστοι.
Η εκδίκηση είναι άρνηση της αγάπης προς τον πλησίον. Για τους Χριστιανούς ο Κύριος είπε, ότι οφείλουν ν' αγαπούν όλους και αυτούς ακόμη τους εχθρούς και επομένως να μην ζητούν εκδίκηση εναντίον τους. Με την εκδίκηση αναλαμβάνει ο ίδιος ο παθών να τιμωρήσει τον ένοχο. Επομένως φανερώνει, ότι δεν πιστεύει σε Θεό και Θεία δικαιοσύνη, η οποία αργά ή γρήγορα αποδίδει στον καθένα κατά τα έργα του. Δεν εμπιστεύεται, ούτε στην ανθρώπινη δικαιοσύνη, που επεμβαίνει για να τιμωρήσει το έγκλημα και την αδικία. Γίνεται ο ίδιος κατήγορος και δικαστής και εκτελεστική εξουσία, όχι για να σωφρονίσει και διορθώσει τον ένοχο, αλλά για να ικανοποιήσει το πάθος της έχθρας και του μίσους, που βράζει στην ψυχή του. Για όλα αυτά είναι φυσικό, ότι όποιος παίρνει μόνος του την εκδίκηση, θα λάβει εκδίκηση από τον Θεό. Και εάν έχει άλλα αμαρτήματα, θα επιβαρύνεται πάντοτε με αυτά και δεν θα συγχωρηθεί ποτέ. Μισθός της κακίας του θα είναι η αιώνιος καταδίκη.
Οι μετάνοιες γίνονται για πολλούς λόγους. Προσπίπτουμε με το σώμα μας στη γη, για να δηλώσουμε συντριβή μας και την μετάνοιά μας. Μας βοηθά άλλωστε να ακουμπούμε το μέτωπο χάμω, να μην ξεχνάμε, ότι γη και σποδός είμαστε. Πάλι στη γη αυτή θά επιστρέψουμε... Κατόπιν σηκωνόμαστε και με αυτόν τον τρόπο διακηρύττουμε έτσι θα αναστηθούμε, στεκόμενοι στα δύο μας πόδια κατά την εσχάτη ημέρα, στην Δεύτερα Παρουσία τού Χριστού μας. Επίσης προσπίπτουμε στη γη, για να γίνουμε και εμείς πνευματική γη αγαθή, κατάλληλη για να δεχτεί τον Χριστό και να καρποφορήσει εκατονταπλάσια. Επίσης, οι μετάνοιες είναι και απόδοση τιμής και δόξας προς τον Ύψιστο Θεό. Πάντως από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει, πως οι μετάνοιες πολύ βοηθούν στο να κάμπτεται το αλαζονικό και επηρμένο πνεύμα μας και να συστέλλεται, όπως του τελώνη. Αχ, αν γνώριζαν οι Χριστιανοί το πόσο ευεργετικές είναι οι μετάνοιες στην ψυχή και στο σώμα, δεν θα ασχολούνταν με τη γιόγκα και όλα αυτά τα Ινδουιστικά και νεοεποχίτικα τεχνάσματα, που βλάπτουν μακροπρόθεσμα όλο τους το είναι και αφήνουν στο τέλος μία δαιμονική αποφορά και μπόχα στην ψυχή τους...
Νομίζω, ότι στην πραγματική αγάπη, χρειάζεται μια βαριοπούλα και ένα φτυάρι... Με την βαριοπούλα σπάμε τον εγωισμό μας και με το φτυάρι τον πετάμε μακρυά...
Αρχή της καρποφορίας είναι το άνθος και αρχή της πρακτικής αρετής είναι η εγκράτεια.
Όταν καθίσεις να φας αδελφέ, πρόσεξε μην νικηθείς από τον δαίμονα της λαιμαργίας, που σε αναγκάζει να τρως άτακτα και με βιασύνη και να επιθυμείς να γεύεσαι πολλά είδη φαγητών μαζί. Μάθε να τρως με σεμνότητα και ευπρέπεια και να διατηρείς το μέτρο της εγκράτειας.
Υπάρχει άνθρωπος που τρώει πολύ και ακόμα πεινάει και υπάρχει άλλος, που τρώει λίγο και χορταίνει. Εκείνος που τρώει πολύ και εγκρατεύεται ώστε να πεινάει ακόμα, θα έχει περισσότερο μισθό, από αυτόν που τρώει λίγο και χορταίνει. Διότι περισσότερη εγκράτεια κάνουν εκείνοι που τρώνε πολύ και πεινούν, από εκείνους που τρώνε λίγο και χορταίνουν.
Είναι αδύνατο στον άνθρωπο, εφόσον απολαμβάνει τη γλυκύτητα του κόσμου, να έχει και την γλυκύτητα του Θεού.
Νομίζω, ότι στην πραγματική αγάπη, χρειάζεται μια βαριοπούλα και ένα φτυάρι... Με την βαριοπούλα σπάμε τον εγωισμό μας και με το φτυάρι τον πετάμε μακρυά...
Η πίστη στην αιώνια ζωή είναι μια τρομερή πίστη, που απαιτεί θάρρος. Γι' αυτό οι άθεοι είναι τόσο πολλοί. Αυτοί είναι δειλοί, που δεν θέλουν να δεχτούν την αιώνια ευθύνη τους.
Εκείνος που αδικείται εκούσια και συγχωρεί τον πλησίον του, μοιάζει με τον Ιησού. Εκείνος που δεν αδικεί, μήτε αδικείται, μοιάζει με τον Αδάμ. Εκείνος που αδικεί μοιάζει με τον διάβολο.
Μόνο ένα πράγμα θα σας ζητήσω να έχετε στην σκέψη σας, καθώς θα προσκυνάτε την εικόνα ενός Αγίου ή Αγίας: ότι πίσω από το φωτοστέφανο που εσείς βλέπετε, καμαρώνετε και παρηγορήστε, να θυμάστε ότι ο Άγιος υπήρξε πρόσωπο που πάλεψε πολύ με τον εαυτό του. Που η σχέση με τον Θεό του στοίχισε και τον «τσάκισε». Στα λαμπερά μάτια των εικόνων, να βλέπετε τον ανείπωτο πόνο του σταυρού, τις νύχτες τις απόλυτα μοναχικές που το ξημέρωμα έμοιαζε ως λύτρωση. Γι' αυτό όταν φιλάτε τις εικόνες των Αγίων μην ζητάτε μόνο, πείτε και ένα ευχαριστώ, ένα σε αγαπώ γι' αυτά που πέρασες και είσαι.
Προσκυνάμε τις εικόνες των Αγίων, για να τους μιμούμαστε. Προσκυνάμε τις εικόνες των Αγίων, γιατί από τα αισθητά, αναγόμεθα στα υπεραισθητά. Δεν κολλάμε στο ξύλο. Πίσω και πάνω από το ξύλο βλέπουμε τον Άγιο, την Αγιότητα, την θριαμβεύουσα Εκκλησία.
/
7

Βλέπετε 1 - 33 από τα 230 αποτελέσματα