Περί...

Loading...
Π. Διονύσιος της Κολιτσού
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Πρόσεξε, να πηγαίνεις στην Εκκλησία, πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, γιατί άγγελος Κυρίου γράφει ποιός είναι εκεί από την αρχή. Όταν αργούμε, ζημιωνόμαστε.
Αν σε πολεμούν λογισμοί εκδικήσεως για κάποιον αδελφό, να προσευχηθείς και να κάνεις μερικές μετάνοιες γι' αυτόν και να εύχεσαι, ο Θεός να του δίνει μακροζωϊα και υγεία.
Όταν κάνεις μικρές μετάνοιες, το χέρι πρέπει να φθάνει στο έδαφος. Αν δεν μπορείς, τότε τουλάχιστον στα γόνατα. Αν δεν μπορείς να κάνεις μεγάλες μετάνοιες για κάποιο λόγο, να κάνεις διπλάσιες μικρές.
Προς δόξα Θεού, οι Πατέρες έκριναν, να μην κάνουμε μετάνοιες την Κυριακή. Αν όμως κάποια Κυριακή, αισθάνεσαι μετάνοια και η ψυχή σου θέλει να γονατίσει, τότε μπορείς να το κάνεις και δεν είναι αμαρτία.
Οι παλαιοί Πατέρες, έλεγαν: Όταν πας κάπου και σε φιλοξενήσουν, ύστερα όταν φύγεις, ακόμη και στο δρόμο, κάνε ένα κομποσχοίνι γι' αυτούς, γιατί έκαναν κόπο. Και αν δεν προσευχηθείς γι' αυτούς, μένεις με χρέος. Πάντοτε να ευχαριστείς εκείνους, που σε φιλοξένησαν και να προσεύχεσαι γι' αυτούς.
Με το να ταπεινώνεται κανείς, αποκτάει την υπομονή. Τις περισσότερες φορές είμαστε ανυπόμονοι, γιατί είμαστε ανυπόμονοι! Ο Θεός προσπαθεί να μας εκπαιδεύσει στην ταπείνωση, όσο σε τίποτε άλλο!
Η υπομονή πάντοτε κερδίζει. Τίποτε καλό δεν γίνεται γρήγορα. Γι' αυτό πάντοτε να έχουμε υπομονή. Όταν έχεις υπομονή, οπωσδήποτε κερδίζεις.
Αυτό που βλάπτει το νέο, περισσότερο μάλιστα και από το πολύ φαγητό είναι ο πολύς ύπνος. Ο βασιλικός δρόμος για τον ύπνο είναι τέσσερις ώρες τη νύχτα και δύο την ημέρα. Την ημέρα δεν είναι απαραίτητο να κοιμηθείς, παρά μόνο να ξαπλώσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις σου.
Όταν σηκωθείς από τον ύπνο, πρώτα από όλα να κάνεις τρεις μετάνοιες στον Κύριο. Μετά μπορείς να πλυθείς...
Να μην λέμε: ''Εγώ έκανα 100 μετάνοιες, δόξα σοι ο Θεός, που έκανα 100 μετάνοιες!''. Όχι, όχι! Δεν θα το πεις ποτέ αυτό, αλλά θα πεις: ''Εγώ κάνω το καθήκον μου! Θέλω δεν θέλω, αυτό πρέπει να κάνω!''. Ποτέ να μην πεις: ''Δόξα σοι ο Θεός, έκανα αυτό!''. Τότε δεν έκανες τίποτα, γιατί δεν θέλει ο Θεός με κανέναν τρόπο, να υπερηφανεύεσαι.
Το πιο ισχυρό όπλο του διαβόλου εναντίον μας, είναι να μας καλλιεργήσει την υπερηφάνεια! Το να κάνεις έναν άνθρωπο υπερήφανο, είναι το ισχυρότερο όπλο των δαιμόνων, πράγμα το οποίο προσπαθούν να το κάνουν σε εμάς, από τα νεανικά μας ακόμη χρόνια, γιατί γνωρίζουν, ότι η έπαρση δεν θα μας πάει στον Παράδεισο!
Πρώτα από όλα να προσπαθείς να αποκτήσεις ταπεινοφροσύνη. Αν κάποις σου πει κάτι (άσχημο), εσύ να του πεις: ''Ω, μόνο αυτό; Εγώ είμαι πολύ πιο αμαρτωλός, είμαι και τέτοιος και τέτοιος και....''. Όταν αποκτήσεις ταπεινοφροσύνη, τότε από τις βρισιές θα αισθάνεσαι χαρά. Όταν έχεις ταπείνωση, τότε ο Θεός δίδει την Χάρη Του. Στην καρδιά έρχεται ουράνια χαρά. Τότε ο Κύριος βοηθά σε όλα.
Εάν κάποιος κατέχει την αρετή της ταπείνωσης, όλες οι άλλες αρετές θα έρθουν! Χωρίς την ταπείνωση, κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει κάτι και ομοιάζει σαν ένα σπίτι χωρίς θεμέλια! Όταν κάποιος ταπεινώνεται, βλέπει όλους τους άλλους σαν Αγίους! Τότε έρχεται η Χάρις και μπορεί κανείς να ασκηθεί στην υπακοή με αγάπη.
Καλύτερος είναι ένας αμαρτωλός, αλλά ταπεινός άνθρωπος, παρά ένας ''Άγιος'' που έχει καλά έργα, αλλά όμως είναι υπερήφανος.
Περισσότερο (από όλα) μας εμποδίζουν 2 πράγματα: Το ''εγώ'' και το ''γιατί''. Όταν τα έχουμε αυτά, τότε η προσευχή μας είναι άκαρπη και ειρήνη δεν έχουμε.
Αν έχουμε αυτά τα τρία, δηλαδή υπακοή, εκκοπή θελήματος και ταπεινοφροσύνη, μπορούμε εύκολα να πολεμήσουμε με τα ακάθαρτα πνεύματα!
Όπως σπέρνει ο άνθρωπος σπόρο, έτσι και ο Σατανάς ρίχνει στην καρδιά μας και στο μυαλό μας, τις κακίες του! Και αν εκείνα ''τα σπόρια'' του τα δεχόμαστε, τότε αυτά φυτρώνουν! Και αν φυτρώσουν και αρχίσουν να κάνουν ρίζες, τότε αλίμονό μας! Δύσκολα κόβονται! Και αυτό ισχύει για όλες τις παθήσεις (πάθη). Βλέπετε και να μην είναι κάποιος κακός, όταν μάθει να καπνίζει και περάσει καιρός, λέει: ''Δεν μπορώ, δεν κόβεται!''. Δηλαδή όλες οι παθήσεις (πάθη) που έχει ο άνθρωπος μέσα του, αν δεν τις κόψει από την αρχή, ύστερα γίνονται σαν τοίχος!
Ο σατανάς σπέρνει στον άνθρωπο λογισμούς, όπως ο γεωργός το σιτάρι στο χωράφι του. Οι σπόροι (λογισμοί) καρποφορούν, εάν ο άνθρωπος τους δέχεται με χαρά και ευχαρίστηση.
Πρόσεξε, να πηγαίνεις στην Εκκλησία, πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, γιατί άγγελος Κυρίου γράφει ποιός είναι εκεί από την αρχή. Όταν αργούμε, ζημιωνόμαστε.
Όταν κάθεσαι στην Ακολουθία και βλέπεις ότι νυστάζεις, σήκω. Δεν είναι αμαρτία να κάθεσαι, γι' αυτό οι Πατέρες έβαλαν στασίδια στην Εκκλησία. Όμως είναι αμαρτία να κοιμάσαι. Γι' αυτό να κάθεσαι, να σηκώνεσαι, αλλά να μένεις ξύπνιος και να ακούς αυτά που διαβάζονται, σαν να τα διαβάζεις ο ίδιος.
Αν θέλεις να Κοινωνήσεις και δεν έχεις μαζί σου την Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως, να κάνεις δέκα κομποσχοίνια εκατοστάρια. Αλλά είναι καλύτερα, να διαβάζεις τις ευχές...
Αν μετά την εξομολόγηση και πριν από την Θεία Κοινωνία σου συμβεί κάτι, το οποίο δεν είναι σοβαρό, κάνε τον σταυρό σου και πες: ''Θεέ μου, συγχώρησέ με'' και Κοινώνησε.
Ο άνθρωπος, ό,τι και αν ζητήσει από τον Κύριό μας, αν δεν το ζητάει με ταπεινοφροσύνη, δεν θα του το δώσει. Δεν θα τον κερδίσει τον Κύριο, δεν θα μπορέσει να ενωθεί μαζί Του! Να γνωρίζεις με την καρδιά σου, ότι είσαι ανάξιος! Όχι να λες μόνο λόγια! Μέσα στην καρδιά σου να λες: ''Είμαι ανάξιος!''. Να το λες και να το πιστεύεις αυτό με την καρδιά σου! Τότε μόνο θα σε βοηθήσει ο Κύριος!
Όταν αποκτήσεις ταπεινοφροσύνη, τότε από τις βρισιές θα αισθάνεσαι χαρά.
Εάν θέλεις να καλλιεργήσεις τις αρετές, πρέπει να ταπεινώσεις τον εαυτόν σου. Εάν κάποιος κατέχει την αρετή της ταπείνωσης, όλες οι άλλες αρετές θα έρθουν! Χωρίς την ταπείνωση, κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει κάτι και ομοιάζει σαν ένα σπίτι χωρίς θεμέλια!
Ποτέ μην λες «Θα το κάνω αύριο», επειδή το δευτερόλεπτο που ζούμε, εκείνο είναι δικό μας. Το επόμενο δευτερόλεπτο, το επόμενο λεπτό, δεν είναι δικά μας, δεν ξέρουμε εάν θα το προλάβουμε...
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα