Περί...

Loading...
Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Παβλόφ
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Η ταπεινοφροσύνη είναι η κατάσταση της ψυχής στην οποία, γνωρίζοντας όλη την αδυναμία της και την βρωμιά της, απέχει πολύ από κάθε υψηλή άποψη του εαυτού της, προσπαθεί συνεχώς να αποκαλύπτει το αγαθό από μόνη της, εξαλείφει το κακό, αλλά ποτέ δεν θεωρεί ότι είναι τέλεια και αναμένει από τη Χάρη του Θεού και όχι από τις δικές της προσπάθειες.
Συγχωρείστε τις προσβολές του γείτονά σας, αποφύγετε να επιβάλλετε τα παράπονα του γείτονά σας, αποφύγετε τον ερεθισμό, από την παράλογη θλίψη, από φόβο, θυμό κλπ. Θα συγχωρείς τους άλλους για προσβολές, ανακρίβειες, ενοχλήσεις, περιττές ανησυχίες και αμαρτίες σου θα συγχωρεθούν. Ο Κύριος θα συγχωρήσει τα λάθη σας και θα σας δοθεί μεγάλο έλεος. Θα συγχωρείς, τις λίγες αμαρτίες του πλησίον σου και ο Θεός θα σου συγχωρήσει, αμέτρητες αμαρτίες... Ας μην υπακούμε στον διάβολο, που μας διδάσκει να κρατάμε κακό στην ψυχή μας προς τον πλησίον μας, αλλά με την απλότητα της καρδιάς μας, θα συγχωρούμε τα αδικήματα του γείτονά μας, που προκαλούνται από την υποκίνηση του διαβόλου.
Μην αφήνετε τους γονείς σας, όταν έχουν ανάγκη, να τους βοηθήσετε, ειδικά στο γήρας τους. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αδυναμίες, των γονέων σας, τότε να φοβάστε να τους καταδικάσετε και ακόμη περισσότερο να μην αποκαλύψετε σε άλλους. Μην μιμείστε τον Χαμ, τον γιο του Νώε, ο οποίος, βλέποντας γυμνό τον πατέρα του, πληροφόρησε τους αδελφούς γι' αυτό. Και αν με κάποιον τρόπο προσβάλλετε τους γονείς σας, τότε φροντίστε να τους ζητήσετε σύντομα την συγχώρεση. Ο λόγος του Θεού μας διατάζει να ζητάμε συγχώρεση από κάθε γείτονα, προσβεβλημένο από εμάς, ειδικά από τους γονείς μας, τους οποίους πρέπει να αγαπάμε και να τιμούμε περισσότερο από τους άλλους...
Για να αποφύγετε τον θυμό και την ευερεθιστότητα και να κερδίσετε το πνεύμα της πραότητας, πρέπει να μάθετε περισσότερα για την καρδιά σας, τον εαυτό σας, τα λάθη σας και να μην κοιτάτε τις αμαρτίες άλλων ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της διαμάχης οφείλεται στους εαυτούς μας: λόγω της αυτοεκτίμησης μας, την υπερηφάνεια, την απροσεξία και την δυστροπία και στη συνέχεια να μαθαίνουμε να συγχωρούμε τους άλλους, να συγχωρούμε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις τους και να είμαστε ευγενικοί και υπομονετικοί. Όταν μπαίνετε στον πειρασμό να πείτε ενοχλητικά επιτιμητικές λέξεις, τότε πρέπει να αποφασίσετε: όσο πιο κοντά στο Θεό μέσα από την υπομονή ή μέσα από θυμό στην παράδοση στον εχθρό. Δώστε χρόνο στις σκέψεις σας, για να επιλέξετε το καλό μέρος. Αλλά πάνω από όλα, θα πρέπει να έχετε ειλικρινή προσευχή, για να δώσει το πνεύμα πραότητας και υπομονή και η χάρη Του να ενισχύσει τις καρδιές μας με ταπεινοφροσύνη και πραότητα, γιατί αυτά είναι χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
Πρέπει να προσέξουμε ότι, γνωρίζοντας τους κανόνες της Χριστιανικής ζωής, δεν είμαστε συνεπείς στη ζωή μας, ότι δεν ενεργούμε σύμφωνα με το πνεύμα της διδασκαλίας του Χριστού. Πρέπει να σκεφτούμε, να νιώθουμε, να μιλάμε και να ενεργούμε με αυτό τον τρόπο, όπως ο ίδιος ο Κύριος είπε και ενήργησε, όπως μας διέταξε και στο Άγιο Ευαγγέλιο Του, αν οι άπιστοι μας κατηγορούν, ότι δεν ζούμε με πίστη. Επομένως, πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε, ότι η πίστη μας συνοδεύεται από καλές πράξεις. Εάν έχουμε επιτρέψει εχθρότητα, συκοφαντία, μίσος, κακό, εξαπάτηση, κλοπή, η πίστη μας είναι ψευδής, δεν είναι αλήθεια. Θα επιβεβαιώνουμε πάντα την πίστη μας με καλά έργα, για να εκπληρώσουμε την αιώνια διαθήκη του Χριστού.
Η νηστεία είναι ένα όπλο ενάντια στους δαίμονες. Αλλά η νηστεία, δεν χρειάζεται να περιορίζεται στην αποχή από τα τρόφιμα μόνη της, επειδή ο αληθινός ρυθμός, είναι μια απομάκρυνση από τις κακές πράξεις.
Η καθαρή καρδιά τραγουδά μόνο καθαρά τραγούδια. Και η βρώμικη καρδιά, παντού θα βρει βρωμιά...
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα