Περί...

Loading...
Ανδρέας Κονάνος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Αυτός που μπορούσε να μιλήσει αλάνθαστα για όλους, σιώπησε, αγάπησε, συγχώρησε, δεν έκρινε...
Eίχα πάει κάποτε σ' έναν γέροντα εκτός Αθηνών. Μου λέει: «Έχεις σκοτώσει ποτέ σου;» Του λέω: «Όχι δα!» Αμέσως ήμουν έτοιμος και σίγουρος ν' απαντήσω. «Έχεις σκοτώσει;» με ξαναρωτά. «Όχι, πάτερ!» «Είσαι σίγουρος;» «Εννοείται, είμαι σίγουρος!» «Και όμως, παιδί μου, όλοι μας έχουμε σκοτώσει, όταν προσβάλλουμε τον άλλον, όταν τον ειρωνευόμαστε και δεν του δίνουμε σημασία». Για τον Θεό, το ρήμα «σκοτώνω» δεν σημαίνει μόνο «αφαιρώ τη ζωή κάποιου». «Σκοτώνω» και με το βλέμμα μου. «Σκοτώνω» και με τον λόγο μου. Και με την καρδιά μου. Και με την κακία που βγάζω από μέσα μου. Δεν λέμε βέβαια, ότι είναι το ίδιο αυτό, με το να σκοτώσεις κάποιον σωματικά.
Πρέπει να μάθεις να κάνεις υπομονή. Ο Θεός μας λέει: ''Δεν καταλαβαίνετε, ότι σας έχω δώσει αφορμές να θυμάστε την υπομονή; Πότε έμεινες έγκυος; Πριν μήνες. Και πότε θα γεννήσεις το παιδάκι σου; Μετά από εννέα μήνες. Γιατί; Εφόσον το παιδί σου αυτό υπάρχει μέσα από την ίδια στιγμή της σύλληψης, γιατί δεν γεννιέται την άλλη μέρα; Δεν θα μπορούσα Εγώ, ο Θεός να κάνω το παιδί να γεννιέται την άλλη μέρα; Ναι, αλλά σε διδάσκω και μ' αυτόν τον τρόπο, εσένα που θα γίνεις μάνα, να περιμένεις. Και εσένα που θα γίνεις πατέρας, επίσης. Να περιμένεις και εσύ''. Μαθαίνεις την υπομονή.
Οι φτασμένοι άγιοι θέλουν 5 λεπτά να ξεπεράσουν την πίκρα που τους πότισε η ζωή και ο κόσμος. Εμείς οι υπόλοιποι, θέλουμε ίσως 5 ώρες. Άλλοι όμως 5 μέρες, ή και 5 βδομάδες. Υπάρχουν και μερικοί που θέλουν 5 μήνες ή χρόνια. Και οι πιο βασανασμένοι: δεν τους φτάνουν 5 δεκαετίες. Αν προλάβουν δηλαδή... ''Ζηλεύω'' το 5λεπτο των αγίων...
Με χάϊδευαν τα κλαδιά της αγάπης Σου, Κύριε, κι εγώ νόμιζα πως ήθελαν να μου βγάλουνε τα μάτια.
Όταν βλέπεις, κάποιον που έχει έφεση και αγαπάει την πνευματική ζωή και διψάει η γη της καρδιάς του, μην βιαστείς να πεις: Πολύ καλός άνθρωπος. Διότι δεν ξέρεις τις προυποθέσεις που είχε αυτός. Και μπορεί αυτός ο καλός άνθρωπος, να έπρεπε να είναι πολύ πιο καλός, με βάση τις προυποθέσεις του. Και ο Θεός σ' αυτόν τον καλό να βλέπει ότι του λείπουν πολλά ακόμα. Αυτόν που εσύ θαυμάζεις! Και μπορεί εσύ που βλέπεις τον εαυτό σου να τεμπελιάζει, να ραθυμεί, να ζει σε ένα πνευματικό λήθαργο και να μη σου αρέσουν πολύ αυτά τα πράγματα, ο Θεός να σε επαινεί στους Αγγέλους Του και να λέει: ''Αυτός ο άνθρωπος, αυτή η ψυχή, αυτή η γη της καρδιας του, κοίταξε! Δέχθηκε αυτές τις σταγόνες, έστω λίγες σταγόνες από τη δική Μου θεϊκή βροχή! Αλλά αυτός ο άνθρωπος ήταν τόσο αβόηθητος δίπλα του, ήταν τόσο δύσκολο το περιβάλλον του, ήταν τόσο δύσκολος ο χώρος εργασίας του, του σπιτιού του, οπότε πάλι καλά και αυτό που κάνει. Τον βαθμολογώ αλλιώς''. Αλλιώς βαθμολογεί ο Θεός!!!
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα