Περί...

Loading...
Άγιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Είναι άρπαγας όποιος έχει πολλά και δεν ελεεί, ακόμα και αν δεν αδικεί ολοφάνερα. Ο ανελεήμονας είναι άρπαγας και αδικεί τόσους, όσους θα μπορούσε να ευεργετήσει και δεν ευεργέτησε.
Η κοσμική χαρά δεν είναι αληθινή χαρά. Αντίθετα, κοντά στον Κύριο και οι θλίψεις φέρνουν χαρά...
Αδύνατο να σωθεί κάποιος, αν είναι πλούσιος. Μην μου πεις ότι ο τάδε, αν και ήταν πλούσιος, έδινε τα αγαθά του και σώθηκε. Δεν σώθηκε ενώ ήταν πλούσιος, αλλά αφού έγινε φτωχός ή σώθηκε επειδή ήταν οικονόμος και όχι πλούσιος. Διότι πλούσιος είναι αυτός που διατηρεί τον πλούτο του για τον εαυτό του, ενώ οικονόμος είναι αυτός που τον δέχτηκε για χάρη των άλλων.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπει ο πλούσιος στην Βασιλεία των Ουρανών, γιατί τα χρήματα είναι πιο κολλητικά και από τον ιξό και δύσκολα ξεκολλάει, όποιος έχει παρασυρθεί από αυτά. Μην μου πεις ότι ο τάδε, αν και ήταν πλούσιος, έδινε τα αγαθά του και σώθηκε. Δεν σώθηκε ενώ ήταν πλούσιος, αλλά αφού έγινε φτωχός ή σώθηκε επειδή ήταν οικονόμος και όχι πλούσιος. Διότι πλούσιος είναι αυτός που διατηρεί τον πλούτο του για τον εαυτόν του, ενώ οικονόμος είναι αυτός που τον δέχτηκε για χάρη των άλλων.
Ο πλεονέκτης είναι ίδιος με τους ειδωλολάτρες, διότι την ίδια ύλη προσκυνούν και φροντίζουν και οι δύο.
Η πίστη δεν είναι δικό μας κατόρθωμα, αλλά αφού κληθήκατε από τον Θεό, υπακούσατε και πιστέψατε. Ώστε η πίστη εξαρχής δίνεται από τον Θεό, διότι αν Εκείνος δεν σας καλούσε, ούτε και εσείς θα πιστεύατε.
Δεν γίνεται άπιστος κανένας άλλος τόσο, όσο εκείνος που ορκίζεται εύκολα.
Δεν πρέπει κάποιος να βάζει τον εαυτόν του σε φανερό κίνδυνο, δοκιμάζοντας τον Θεό, αν θα τον βοηθήσει (Δευτερονόμιο 6,16).
Ο Χριστός στην αρχή της δράσης Του, κήρυξε στην Ναζαρέτ, για να διδάξει και εμάς, ότι πρώτα πρέπει να ευεργετούμε και να διδάσκουμε τους οικείους μας και μετά να απλώνουμε την φιλανθρωπία μας στους υπόλοιπους.
Ζητούν οι δαίμονες από τον Χριστό να μην πάνε στην άβυσσο, αλλά να τους γίνει η παραχώρηση να μείνουν ακόμα στη γη. Και ο Κύριος τους αφήνει να μείνουν στη γη, για να κάνουν τους ανθρώπους πιο δόκιμους, παλεύοντας μαζί τους. Γιατί, αν δεν υπήρχαν αντίπαλοι, δεν θα υπήρχαν αγώνες. Και αν δεν υπήρχαν αγώνες, δεν θα υπήρχαν στεφάνια.
Πολλοι λέγονται μεγάλοι από τους ανθρώπους, αλλά δεν είναι μεγάλοι ενώπιον του Θεού.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα