Περί...

Loading...
Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Πόσο μεγάλη ήταν η πίστη του κεντυρίωνα! … Και ο ίδιος ο Κύριος θαύμασε. Η ουσία της πίστεώς του έγκειται στο ότι ομολόγησε τον Κύριο ως Θεό των πάντων, ως παντοδύναμο Κύριο όλων των όντων. Γι’ αυτό τον λόγο και τον ικέτευσε: «Εἰπὲ λόγῳ καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου» (Ματθ. η΄ 8). Αυτό ήταν σαν να έλεγε: «Πιστεύω, ότι τα πάντα βρίσκονται στην εξουσία σου και όλα υπακούουν στο παραμικρό νεύμα σου».

Ο Κύριος απαιτεί την ίδια πίστη και από μας. Όποιος διαθέτει τέτοια πίστη δεν γνωρίζει έλλειψη· ότι αν ζητήσει, το λαβαίνει. Αυτό μας υποσχέθηκε ο ίδιος ο Κύριος. Αχ! Πότε θα αποκτήσουμε τέτοια πίστη, έστω και λίγη; Η πίστη αυτή όμως είναι δώρο.

Πρέπει να την ζητήσουμε και να την ζητήσουμε με πίστη. Ας την ζητήσουμε με μία αίσθηση ανάγκης γι’ αυτήν. Πρέπει να την ζητάμε διαρκώς με θέρμη και ταυτόχρονα να ξεδιπλωθεί μέσα μας με αντίστοιχες σκέψεις και κυρίως με την υποταγή μας στις Εντολές του Θεού.
Όσο δεν ζεις πνευματκά, μην περιμένεις ευτυχία. Η διανοητική και η σαρκική ζωή, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δίνουν κάτι σαν ευτυχία. Μα δεν πρόκειται, παρά για μια φευγαλέα και απατηλή γεύση ευτυχίας, που γρήγορα χάνεται...
Κάθε έργο ευάρεστο στον Κύριο, έχει ανεκτίμητη και αιώνια αξία, όσο απλό ή ασήμαντο και αν φαίνεται. Την αξία των έργων μας ο Κύριος δεν την καθορίζει με βάση τη σπουδαιότητα ή τη μεγαλοσύνη τους, αλλά με βάση τη διάθεση που υπάρχει μέσα μας, όταν τα επιτελούμε.
Να εκτελείς με προθυμία και επιμέλεια κάθε έργο σου, ακόμα και το πιο ασήμαντο, αλλά την επιτυχία, να την περιμένεις από τον Κύριο.
Όλα να τα κάνετε, σαν να σας έχουν ανατεθεί από τον ίδιο τον Θεό. Οποιοδήποτε έργο και εάν κάνετε, να σκέπτεστε ότι το κάνετε ενώπιον του ίδιου του Κυρίου, ο Οποίος δέχεται πραγματικά την υπηρεσία σας. Να προσεύχεστε και ο Θεός θα ευλογήσει την διακονία σας.
Κάθε έργο εμποτίζεται με εκείνα τα αισθήματα, με τα οποία πραγματοποιείται. Όσοι έχουν καθαρή καρδιά το αισθάνονται αυτό. Όπως ευωδιάζουν τα άνθη, έτσι ευωδιάζουν τα έργα που γίνονται με καλή προαίρεση. Η ευωδία των καλών έργων υψώνεται προς τον ουρανό, όπως το θυμίαμα.
Μάταια έργα είναι εκείνα που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των παθών, τα εφάμαρτα, καθώς επίσης τα άχρηστα και ανώφελα. Ξεχωρίστε λοιπόν στη ζωή σας τις μάταιες από τις μη μάταιες ενασχολήσεις. Οι δεύτερες πάντα μπορούν να γίνονται σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Κάτι περισσότερο: Μπορούν να γίνονται για την δόξα του Θεού.
Να ποιά είναι η ελευθερία μας: Εξωτερικά όλοι φαινόμαστε ελεύθεροι άνθρωποι... Ελεύθεροι, που είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα!
Η παντοδυναμία του Θεού σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του ανθρώπου. Όχι πως αυτή καθεαυτή η Θεία παντοδυναμία έχει όρια, όχι βέβαια! Αλλά δεν θέλει να παραβιάσει το ανθρώπινο αυτεξούσιο, γιατί το σέβεται.
Είναι μεγάλο πράγμα να συνειδητοποιήσει κανείς, ότι χωρίς το Θεό, τίποτα δεν μπορεί να κάνει και αφού το συνειδητοποιήσει, να καταφεύγει με εμπιστοσύνη στη βοήθειά Του.
Το καλύτερο είναι να αφήσεις τον εαυτόν σου στα χέρια του Θεού, να προσεύχεσαι, ζητώντας του, να σε βάλει στο δρόμο που εκείνος θεωρεί καλύτερο για σένα και να περιμένεις υπομονετικά την ώρα που θα σου μιλήσει. Θα σου μιλήσει, μέσα από τα γεγονότα.
Μετά την εξομολόγηση, ο πιστός στέκεται ενώπιον του Θεού ακατάκριτος. Γνωρίζοντας ο διάβολος, ότι το μυστήριο της εξομολογήσεως, καταστρέφει τους κόπους του, για την οριστική απώλεια αμαρτωλών, προσπαθεί με κάθε τρόπο, να ανακόψει την καρποφορία του, είτε απομακρύνοντάς μας τελείως από το Μυστήριο αυτό, είτε σπείροντας αμφιβολίες για την δύναμή του και απελπισία για την άφεση των αμαρτιών.
Ας παραδώσουμε με εμπιστοσύνη την ύπαρξή μας στα χέρια του Κυρίου. Αυτό δεν σημαίνει, ότι θα εγκαταλείψουμε ή θα περιορίσουμε τον αγώνα, τις προσπάθειες και τους κόπους για την ψυχική μας καλλιέργεια. Αν μην επαναπαυόμαστε όμως σ' αυτούς τους κόπους, γιατί αν δεν τους ευλογήσει ο Θεός, δεν θα δώσουν πνευματικούς καρπούς.
Αστειότητες δεν επιτρέπονται την ώρα της εξομολογήσεως. Να είστε βέβαια εγκάρδιος και πρόσχαρος, με τα λόγια, με το ύφος, με την όλη συμπεριφορά, όχι όμως ευτράπελος. Διαφορετικά, η ιερότητα του μυστηρίου προσβάλλεται και οι Χριστιανοί υποτιμούν την βαρύτητα των παραπτωμάτων τους.
Δεν έχει σημασία το πόσο έντεχνα καμουφλάρουμε τις επιθυμίες μας, γεγονός είναι ότι πίσω τους στέκει πάντα ο εγωισμός, που πασχίζει να μας μπλέξει στα θελήματά του ή να μας χρησιμοποιήσει ως όργανά του.
Σας αναθέτουν κάποια εργασία; Δεχτείτες την όπως αν σας την είχε αναθέσει ο ίδιος ο Θεός και εκτελέστε την, σαν έργο δικό Του. Έτσι η σκέψη σας θα είναι κοντά στον Θεό. Αγωνιστείτε γι' αυτό και Εκείνος θα σας βοηθήσει.
Η αληθινή ειρήνη δεν βρίσκεται εκτός, αλλ' εντός της ψυχής μας. Δεν πηγάζει από τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά από την εσωτερική καλή τακτοποίηση. Όταν υπάρχει αυτή, τότε όλα τα εξωτερικά εναρμονίζονται μ' αυτήν.
Πράττε τα πάντα, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και θα γεμίσει η ψυχή σου ειρήνη.
Ο ίδιος ο Θεός ξυπνά μέσα σας την ανησυχία για την σωτηρία σας, θέλοντας να σας οδηγήσει στην αυτογνωσία και στην μετάνοια. Αν ακούσετε την φωνή Του, θα βρείτε ανάπαυση και ειρήνη. Αν παρακούσετε, θα ζείτε στην ταραχή. Μπορεί όμως να σας εγκαταλείψη τελείως ο Θεός και να παύσει, να σας διεγείρει πνευματικές ανησυχίες. Θα συμβει τούτο, αν παραμείνετε αδιόρθωτοι. Και τότε θα αποκτήσετε ειρήνη, ειρήνη όμως θανάσιμη...
Μάθε να προσεύχεσαι κάθε ώρα και κάθε στιγμή και από τη διαρκή μνήμη του Θεού, θα πλημμυρίσει την καρδιά σου μια ανέκφραστη ειρήνη.
Όσο μειώνεται ο εγωισμός μας, τόσο φουντώνει η φλόγα της αγάπης μας στο Θεό και τον πλησίον. Και όσο αυξάνεται ο εγωισμός μας, τόσο μειώνεται η αγάπη μας προς τον Θεό και τον πλησίον μας.
Πρέπει να ξεχωρίζουμε τις διαφορετικές έννοιες της λέξεως κόσμου. Η Αγία Γραφή παραγγέλλει: "Μη αγαπάτε τον κόσμον" (Α' Ιωάννου 2,15). Η ίδια αλλού αναφέρει: "Ο Θεός ηγάπησε τον κόσμον" (Κατά Ιωάννην 3,16). Και είναι φυσικό, ό,τι αγάπησε ο Θεός, να οφείλει να αγαπά και ο άνθρωπος. Τί συμβαίνει λοιπόν; Στα λόγια: "Μη αγαπάτε τον κόσμον", η λέξη κόσμος δεν έχει την ίδια σημασία, που έχει στα λόγια: "Ο Θεός ηγάπησε τον κόσμον". Στην δεύτερη αυτή φράση "κόσμος", σημαίνει το εξόριστο από τον παράδεισο ανθρώπινο γένος, που ποτέ δεν έπαψε να αγαπά ο Θεός και γι' αυτό ακριβώς πρόσφερε θυσία τον Μονογενή Του Υιό. Ενώ στην πρώτη φράση, "κόσμος" σημαίνει το σύνολο εκείνων των ανθρώπων, που δεν θέλει να αναγνωρίσει τον Θεό και δεν ενδιαφέρεται να ζήσει σύμφωνα με τις εντολές Του. Ενδιαφέρεται μόνο να ευχαριστεί τον εαυτόν του, με την ικανοποίηση των διαφόρων παθών. Δεν ενθυμείται τον θάνατο και δεν σκέπτεται την μέλλουσα ζωή.
Πρέπει να είναι κανείς θερμός απέναντι στο Θεό και σ' όλα τα θεία, αλλά ψυχρός απέναντι στην κοσμικότητα και την αμαρτία.
Κόσμος είναι τα πάθη, είναι οι άνθρωποι που ζουν αποκλειστικά σύμφωνα με τα πάθη, είναι το σύνολο των συνηθειών και των μέσων που σοφίσθηκαν για την ικανοποίηση των παθών. Η απάρνηση όλων αυτών, σημαίνει εγκατάλειψη του κόσμου, έστω και αν όλοι γύρω ζουν κοσμικά.
Αναχωρώ από τα εγκόσμια, δεν σημαίνει διαφεύγω από την οικογένεια ή από την κοινωνία, αλλά εγκαταλείπω ήθη, έθιμα και συνήθειες, που αντίκεινται στο πνεύμα του Χριστού.
Μερικές φορές αφήνει ο Θεός ορισμένες αδυναμίες του χαρακτήρος μας και δεν μας απαλάσσει απ' αυτές, για να ταπεινώνουμε τον εαυτόν μας. Χωρίς αυτές θα κενοδοξούσαμε, θα υψώναμε τον εαυτόν μσς πάνω από τα σύννεφα και εκεί θα στήναμε τον θρόνο μας. Αυτό όμως θα αποτελούσε και την καταστροφή μας...
Οι αδικίες δεν προέρχονται από τον Θεό, αλλά παραχωρούνται από τον Θεό για το καλό του ανθρώπου.
Όταν η Χάρη του Θεού ενεργεί μέσα μας, τότε οι ενέργειές μας, μολονότι φαινομενικά είναι οι ίδιες με άλλες όμοιες οποιουδήποτε ανθρώπου, αποκτούν ένα ιδιαίτερο άρωμα, μια ιδιαίτερη γεύση, έναν ιδιαίτερο ήχο.
Η Χάρη του Αγίου Πνεύματος είναι φωτιά. Η φωτιά διατηρείται με ξύλα. Ξύλα πνευματικά, είναι η προσευχή.
Τη Χάρη του Θεού απομακρύνουν κυρίως 4 κακίες:

α) η οργή
β) η αδικία
γ) η κατάκριση και
δ) η υπερηφάνεια.

Και την ελκύουν την Χάρη, οι αντίθετες σ' αυτές αρετές:

α) η πραότητα
β) η δικαιοσύνη
γ) το ακατάκριτο και
δ) η ταπεινοφροσύνη.
Ο λόγος του Θεού είναι ένας καθρέφτης, όπου καθρεφτίζεται η ψυχή μας. Όπως ο άνθρωπος όταν κοιτάζεται σε ένα καθρέφτη, βλέπει κάθε ελάττωμα ή κηλίδα στο πρόσωπο ή τα ρούχα του, έτσι και η ψυχή, όταν διαβάζει το λόγο του Θεού και διερευνά τις εντολές Του, βλέπει αν είναι καθαρή ή ακάθαρτη.
/
7

Βλέπετε 1 - 33 από τα 220 αποτελέσματα