Περί...

Loading...
Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ἂς μὴ ἀποδίδη λοιπὸν τὴν εὐθύνην καὶ ἂς μὴ κατηγορῆ τὸν ᾿Αδάμ, ἀλλὰ τὸν ἑαυτόν του καθένας ἀπὸ ἐμᾶς ὁ ὁποῖος περιπίπτει σὲ ὁποιανδήποτε ἁμαρτίαν, καὶ ἂς ἐπιδεικνύη ἀξίαν μετάνοια ὅπως ἐκεῖνος, ἐὰν βεβαίως θέλη νὰ ἐπιτύχη τὴν αἰωνίαν ἐν Χριστῷ ζωήν...
Όσες καλές πράξεις και να κάνουμε στη ζωή μας, όλες επιστρέφονται σε μας τους ίδιους επ' αγαθώ, ενώ στον Θεό δεν προσφέρουν τίποτε, αφού δεν τις έχει Εκείνος ανάγκη.
Ευτυχισμένοι είναι όσοι κλαίνε πάντοτε πικρά τα αμαρτήματά τους, διότι θα τους καταλάβει το φως του Χριστού και θα μετατρέψει τα πικρά δάκρυα σε γλυκά.
Εκείνος που έδωσε ελεημοσύνη σε 100 ανθρώπους και μπορούσε να δώσει και σε άλλους, και να ξεδιψάσει και να θρέψει πολλούς που τον παρακαλούσαν και φώναζαν και ωστόσο τους έδιωξε, θα κριθεί από το Χριστό ότι δεν έθρεψε Αυτόν τον ίδιο. Γιατί και σ' όλους εκείνους βρίσκεται Αυτός, που τρέφεται από μας στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου.
Η άφεση των αμαρτιών κάθε ανθρώπου, δεν παρέχεται σαν μισθός για τα έργα του, αλλά προσφέρεται δωρεάν, από την φιλανθρωπία και την αγάπη του Θεού.
Όταν γιορτάζεις την ονομαστική σου γιορτή, γιόρταζε με σκοπό να πετύχεις έλεος από το Θεό με την πρεσβεία του Αγίου σου.
Στον καθένα που εργάζεται με συναίσθηση την πνευματική εργασία των εντολών του Θεού, χωρίς αμφιβολία γίνεται αναλόγως και η απόκτηση των πνευματικών καρπών, ως αποτέλεσμα της επίμονης εργασίας τους.
Αν κάποιος λέει ότι δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να τηρήσει όλες τις εντολές, πρέπει να ξέρει, ότι διαβάλλει το Θεό και Τον κατακρίνει, ότι μας διέταξε αδύνατα πράγματα!
Εκείνοι που προτιμούν σε κάτι τους γονείς τους από την εντολή του Θεού, δεν έχουν πίστη στο Χριστό, και οπωσδήποτε καταδικάζονται από τη συνείδησή τους. Γνώρισμα των πιστών είναι να μην παραβαίνουν σε τίποτε απολύτως την εντολή του μεγάλου Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.
Ο καθένας που με την παράβαση των εντολών ανθίσταται και πολεμά τον Θεό, αυτός ακόμη και αν κάνει όλους να ειρηνεύσουν μεταξύ τους, είναι εχθρός του Θεού, επειδή αυτό που κάνει, την συμφιλίωση δηλαδή, δεν το κάνει όπως αρέσει στον Θεό.
Όσο πιο πολύ προσέχεις τα λόγια της λατρείας, τόσο περισσότερο αγαπάς τον Εκκλησιασμό. Και όσο τον αγαπάς, τόσο και πιο πολύ θα σε κάνει θεοσεβή, φωτίζοντας και ενισχύοντας την ψυχή σου.
Είναι αδύνατο και στη σάρκα να προξενεί κανείς κόρο με άφθονα φαγητά και παράλληλα να απολαμβάνει πνευματικά τη νοερή και Θεία χρηστότητα. Όσο υπηρετήσει κανείς την κοιλιά του, τόσο θα στερηθεί τη Θεία χρηστότητα. Και στο βαθμό που θα ταλαιπωρήσει κανείς το σώμα του, ανάλογα θα χορτάσει πνευματική τροφή και παρηγοριά.
Οι φιλόδοξοι, οι φιλόσαρκοι και οι φιλοχρήματοι άνθρωποι, δεν μπορούν να σηκώσουν την απειλή, τη χλεύη, την περιφρόνηση του κόσμου, τη στέρηση των απολαύσεων και τη χρηματική ζημιά. Γι' αυτό προδίδουν τα ουράνια και άφθαρτα (αγαθά), προτιμώντας τα γήινα και φθαρτά. Για τα προσωρινά, χάνουν τα αιώνια. Για πράγματα που δεν αξίζουν τίποτα, χάνουν τη σωτηρία τους...
Εκείνος που αγαπά με όλη του την ψυχή εκείνους που τον υβρίζουν ή τον αδικούν και του στερούν τα πράγματά του και προσεύχεται γι' αυτούς, ανεβαίνει σε λίγο καιρό, σε υψηλό βαθμό προκοπής. Γιατί όταν αυτό γίνεται με αίσθηση της καρδιάς, κατεβάζει τον άνθρωπο σε άβυσσο ταπεινώσεως και σε πηγές δακρύων, όπου βυθίζεται το τριμερές της ψυχής και ανεβάζει στον ουρανό της απάθειας το νου και τον κάνει θεωρητικό.
Αυτός που θα μιμηθεί τους Αγίους με έργα και κόπους, θα αξιωθεί πραγματικά την ίδια Χάρη με αυτούς από τον Θεό.
Υπάρχουν μερικές ''αδυναμίες'', που αποτελούν φράγματα και παρεμποδίζουν την έλευση της Θείας Χάριτος. Και αυτά είναι:

α) η αμέλεια για την μετάνοιά μας
β) η ραθυμία για πνευματικό αγώνα. Όχι γιατί ο Θεός χρειάζεται τους κόπους του μετανοούντος ανθρώπου, αλλά για να μην λάβει ο άνθρωπος την Χάρη του Θεού χωρίς κόπο και την καταφρονήσει όπως παλαιότερα
γ) η υπερηφάνεια και
δ) η ασπλαχνία προς τον συνάνθρωπο. Αυτή σβήνει τον φωτισμό της ψυχής. Γιατί εκείνος που θα βρει τη σωτηρία του με την ευσπλαχνία του προς τους αδελφούς του, πάλι με το δικό του έλεος προς τους αδελφούς του, θα μπορέσει να φανεί άξιος της χάριτος του Θεού και να πετύχει την σωτηρία του.
Περισσότερο ωφελείται κανείς μελετώντας καθημερινά το νόμο του Θεού, παρά οποιοδήποτε άλλο βιβλίο. Γιατί μέσα στη Γραφή, είναι κρυμμένα νοήματα αγιοπνευματικά, που όχι μόνο χαρίζουν ανέκφραστη ηδονή στην ψυχή, μα και την ανεβάζουν στον ουρανό, πάνω από τα γήινα και κοσμικά πράγματα.
Κανείς χωρίς κόπους, πολλούς πόνους, ιδρώτες, βία, στενοχώρια και θλίψη, δεν ξεπέρασε τον σκοτασμό της ψυχής του, ούτε είδε φως του Παναγίου Πνεύματος... Διότι η Βασιλεία των Ουρανών είναι βιαστή και βιαστές αρπάζουσιν αυτήν (Ματθ. 11,12).
Η ψυχή η οποία κυβερνάται από τον Θεό, πρέπει να έχει τα εξής γνωρίσματα· ευθύτητα, πραότητα, αλήθεια, ταπεινοφροσύνη, αγαθωσύνη, δικαιοσύνη και κάθε εύλάβεια. Επίσης και ανεξικακία, φιλανθρωπία, συμπάθεια, αγάπη ανυπόκριτη, μακροθυμία, καρτερία και υπομονή. Όποια έχει τα αντίθετα από αυτά, δεν έχει κυβερνήτη τον Θεό.
Εάν ντρεπόμαστε να μιμηθούμε τα παθήματα που υπέστη ο Χριστός για μας και να τα πάθουμε, όπως τα έπαθε Εκείνος, τότε είναι φανερό, ότι ούτε της δόξας Του θα γίνουμε συμμέτοχοι.
Όπου υπάρχει αίσθηση πνευματικής φτώχειας, εκεί υπάρχει και το χαρμόσυνο πένθος, εκεί και τα αδιάκοπα χυνόμενα δάκρυα, που καθαρίζουν την ψυχή που τ' αγαπά και την καθιστούν τελείως φωτεινότατη.
Κανείς να μην μας εξαπατά με κούφια λόγια και ούτε οι ίδιοι να ξεγελούμε τον εαυτόν μας: πριν αποκτήσουμε το χάρισμα του πένθους και των δακρύων, δεν υπάρχει μέσα μας μετάνοια, ούτε αληθινή μεταμέλεια, ούτε φόβος Θεού στην καρδιά μας, ούτε καταδικάσαμε τον εαυτόν μας, ούτε αισθάνθηκε η ψυχή μας τη Μέλλουσα Κρίση και τον αιώνιο βασανισμό. Γιατί αν καταδικάζαμε τον εαυτό μας και τ' αποκτούσαμε αυτά και ζούσαμε μέσα τους, αμέσως θα μας έρχονταν και δάκρυα. Χωρίς τα δάκρυα όμως, ούτε η σκληρότητα της καρδιάς μας μπορεί ποτέ να μαλακώσει, ούτε η ψυχή μας θα αποκτήσει πνευματική ταπείνωση, ούτε θα καταφέρουμε να γίνουμε ταπεινοί. Και εκείνος που δεν έγινε ταπεινός, δεν μπορεί να ενωθεί με το Πνεύμα το Άγιο.
Εκείνος που θα κόψει τα πάθη, με κλάματα και δάκρυα μπορεί να τα κόψει. Και εκείνος που θέλει να αποκτήσει αρετές, με κλάμα μπορεί να τις αποκτήσει. Είναι φανερό πως εκείνος, που δεν κλαίει κάθε μέρα, ούτε πάθη μπορεί να κόψει, ούτε αρετές να κατορθώσει.
Να ξέρετε ότι ο Θεός δεν εκβιάζεται στις δωρεές Του. Δίνει, όταν Αυτός θέλει. Ό,τι παίρνουμε, το παίρνουμε δωρεάν από το Θείο έλεος. Μη ζητάτε να φτάσετε ψηλά με μεγάλες ασκήσεις χωρίς να έχετε αρετές, γιατί κινδυνεύετε να πέσετε σε πλάνη για την έπαρση και την τόλμη σας. Όποιος επιζητεί Θεία χαρίσματα και υψηλές θεωρίες, ενώ είναι ακόμα φορτωμένος με πάθη, αυτός, σαν ανόητος και υπερήφανος, πλανιέται. Πρώτα απ' όλα οφείλει ν' αγωνιστεί για την κάθαρσή του. Η Θεία Χάρη στέλνει τα χαρίσματα σαν αμοιβή σ' όσους έχουν καθαριστεί από τα πάθη. Τους επισκέπτεται χωρίς θόρυβο και σε ώρα που δεν γνωρίζουν.
Με αυτόν που αντιλέγει στον πνευματικό του πατέρα, χαίρονται οι δαίμονες. Εκείνον που ταπεινώνεται μέχρι θανάτου, τον θαυμάζουν οι Άγγελοι. Γιατί αυτός εργάζεται Θεϊκό έργο, καθώς εξομοιώνεται με τον Υιό του Θεού, που έκανε υπακοή στον Πατέρα Του μέχρι θανάτου και μάλιστα σταυρικού.
Χωρίς μετάνοια, αυτομεμψία και φόβο Θεού στην καρδιά μας, δεν μπορούμε να γίνουμε ταπεινοί.
Ό,τι δεν γίνεται με ταπεινοφροσύνη και πνευματική γνώση, όσο καλό και αν φαίνεται, σε τίποτα δεν ωφελεί εκείνον που το πράττει.
Ο Θεός δεν βλέπει τις κραυγές μας, αλλά την συντρετριμμένη και ταπεινωμένη καρδιά...
/
4

Βλέπετε 1 - 33 από τα 110 αποτελέσματα