Περί...

Loading...
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Όλων των λαών η ψυχή αισθανόταν πως υπάρχει ο Θεός, αν και δεν ήξεραν να λατρεύουν τον αληθινό Θεό. Το Άγιο Πνεύμα όμως δίδαξε πρώτα τους προφήτες, έπειτα τους αποστόλους, ύστερα τους αγίους πατέρες και επισκόπους μας, κι έτσι έφτασε ως εμάς η αληθινή πίστη. Εμείς γνωρίσαμε τον Κύριο με το Άγιο Πνεύμα. Και όταν Τον γνωρίσαμε, τότε στερεώθηκε σ’ Αυτόν η ψυχή μας.
Το καλύτερο έργο είναι να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού και να βαστάζουμε τις θλίψεις με ελπίδα.
Η αγάπη για τους εχθρούς δεν είναι δυνατή, παρά μόνο με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Όποιος λοιπόν δεν αγαπάει τους εχθρούς, σε αυτόν δεν έχει κατοικήσει ακόμα η Χάρη του Θεού.
Όταν ήμουν στον κόσμο, σκεφτόμουν πως να ήταν η ευτυχία επί της γης: είμαι υγιής, κομψός, πλούσιος και ο κόσμος με αγαπά. Είχα αυτήν την κενοδοξία. Όταν όμως γνώρισα με το Άγιο Πνεύμα τον Κύριο, άρχισα πια να θεωρώ όλη τη δόξα του κόσμου σαν καπνό, που τον διασκορπίζει ο άνεμος.
Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί! Τι Θεό έχουμε! Είναι αξιολύπητοι όσοι δεν γνώρισαν το Θεό. Αυτοί δεν βλέπουν το αιώνιο φως, και μετά το θάνατο πορεύονται στο αιώνιο σκοτάδι. Αυτό το ξέρουμε, γιατί το Άγιο Πνεύμα πληροφορεί μέσα στην Εκκλησία τους Αγίους για το τι υπάρχει στον ουρανό και τι στον άδη. Ω, πόσο αξιολύπητοι είναι οι πλανεμένοι άνθρωποι! Αυτοί δεν μπορούν να ξέρουν τι είναι η αληθινή χαρά. Μερικές φορές διασκεδάζουν και γελούν, αλλά το γέλιο και η απόλαυση, που δοκιμάζουν, θα μεταβληθούν σε θρήνο και θλίψη. Δική μας χαρά είναι ο Χριστός. Με τα πάθη Του μας έγραψε στο βιβλίο της ζωής, και στη Βασιλεία των Ουρανών θα είμαστε αιώνια με το Θεό και θα βλέπουμε τη δόξα Του και θα ευφραινόμαστε μαζί Του. Η χαρά μας είναι το Άγιο Πνεύμα. Είναι τόσο γλυκό και ευχάριστο! Αυτό μαρτυρεί στην ψυχή για τη σωτηρία.
Για να γίνεις ελεύθερος, πρέπει να δεσμεύσεις τον εαυτόν σου. Όσο περισσότερο δεσμεύεις τον εαυτό σου, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία θα έχει το πνεύμα σου... Πρέπει να δεσμεύεις μέσα σου τα πάθη, να μην σε κυριεύουν, πρέπει να δεσμεύεις τον εαυτό σου για να μην κάνεις κακό στον πλησίον σου...
Το να ικανοποιείς τις επιθυμίες σου, αυτό δεν είναι ελευθερία, αλλά η κυριαρχία της αμαρτίας πάνω σου. Εξάλλου ο Κύριος είπε: Πας ο ποιών την αμαρτίαν δούλος εστί της αμαρτίας (Ιωάν. 8,34). Η αληθινή ελευθερία έγκειται στο να μην αμαρτάνεις και να αγαπάς τον Κύριο και τον πλησίον σου, με όλη την καρδιά σου.
Το να ικανοποιείς τις επιθυμίες σου, αυτό δεν είναι ελευθερία, αλλά η κυριαρχία της αμαρτίας πάνω σου...
Παρατηρήστε εκείνον που αγαπάει το θέλημά του: Δεν έχει ποτέ ειρήνη στη ψυχή του και δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Γι' αυτόν, όλα γίνονται όπως δεν θα έπρεπε.
Αν ο άνθρωπος δεν τα λέει όλα στον πνευματικό του, τότε είναι ο δρόμος του στραβός και δεν οδηγεί στην σωτηρία.
Για όποιον παραδόθηκε στο θέλημα του Θεού, η ζωή γίνεται πολύ ευκολότερη, γιατί στις αρρώστιες, στη φτώχεια και στο διωγμό σκέφτεται: ''Έτσι ευδόκησε ο Θεός και πρέπει να υπομείνω για τις αμαρτίες μου''. Να, εδώ και πολλά χρόνια πάσχω από πονοκέφαλο και δύσκολα τον υποφέρω, αλλά με ωφελεί, γιατί με την ασθένεια, ταπεινώνεται η ψυχή. Η ψυχή μου επιθυμεί διακαώς, να προσεύχεται και να αγρυπνεί, αλλά η ασθένεια με εμποδίζει, διότι το άρρωστο σώμα απαιτεί ανάπαυση. Και παρακάλεσα πολύ τον Κύριο να με θεραπεύσει, αλλά δεν με άκουσε. Και αυτό σημαίνει, πως αυτό δεν θα ήταν προς όφελός μου.
Είναι αδύνατον ν' αγαπήσουμε και να γνωρίσουμε τον Κύριο, αν δεν ζήσουμε σύμφωνα με τις εντολές Του. Ο άνθρωπος όμως από μόνος του είναι ανίκανος να τηρήσει τις εντολές του Θεού. Γι' αυτό ο Ιησούς είπε: «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν» (Ματθ. 7,7). Αν δεν ζητάμε, βασανίζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας και χάνουμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ο Άγιος Απόστολος Ιωάννης ο Θεολόγος λέει, πως οι εντολές του Θεού δεν είναι βαρειές, αλλά ελαφριές. Ναι, είναι ελαφριές, αλλά μόνον εξαιτίας της αγάπης. Χωρίς την αγάπη όμως, όλα είναι δύσκολα...
Δεν μπορεί να έχει ειρήνη η ψυχή, αν δεν μελετά το νόμο του Θεού. Γιατί αυτός ο Νόμος γράφτηκε από το Πνεύμα του Θεού. Και το Πνεύμα του Θεού πηγαίνει από την Γραφή στην ψυχή.
Ψυχή αμαρτωλή, αιχμάλωτη στα πάθη, δεν μπορεί να έχει ειρήνη και χαρά εν Κυρίω, έστω και αν έχει όλα τα πλούτη της γης, έστω και αν βασιλεύει σ' όλο τον κόσμο.
Τί πρέπει να κάνουµε για να έχουµε ειρήνη στην ψυχή και το σώµα; Πρέπει ν' αγαπάς όλους τους ανθρώπους, όπως τον εαυτό σου και να είσαι κάθε ώρα έτοιµος για το θάνατο. Όταν η ψυχή θυµάται τον θάνατο, ταπεινώνεται και παραδίνεται ολόκληρη στο θέληµα του Θεού και επιθυµεί να έχει ειρήνη µε όλους και να τους αγαπά όλους.
Όποιος έχει μέσα του την ειρήνη του Αγίου Πνεύματος, σκορπίζει ειρήνη και στους άλλους. Όποιος όμως έχει μέσα του πνεύμα κακό, σκορπίζει και στους άλλους το κακό...
Αν οι άρχοντες τηρούσαν τις εντολές του Κυρίου και ο λαός και οι υπήκοοι υπάκουαν με ταπείνωση, θα υπήρχε μεγάλη ειρήνη και αγαλλίαση πάνω στη γη. Εξαιτίας όμως της φιλαρχίας και της ανυπακοής των υπερηφάνων, υποφέρει όλη η οικουμένη.
Ο εγωισμός και η αλαζονεία είναι άρνηση του Θεού και εκούσια απομάκρυνση από τον Θεό.
Το μέτρο της εγκράτειας πρέπει να είναι τέτοιο, που να παραμένει η καρδιά στην προσευχή μετά το γεύμα.
Έµαθα, πως η αγάπη ποικίλλει ως προς την έντασή της. Όποιος φοβάται τον Θεό, φοβάται να Τον λυπήσει µε κάτι, αυτός είναι ο πρώτος βαθµός αγάπης. Όποιος έχει το νου καθαρό από εµπαθείς λογισµούς, αυτό είναι ο δεύτερος βαθµός, µεγαλύτερος από τον πρώτο. Όποιος αισθητά έχει τη Χάρη στην ψυχή του, αυτός είναι ο τρίτος βαθµός της αγάπης, ο ακόµα µεγαλύτερος. Η τέταρτη βαθµίδα, η τέλεια αγάπη για τον Θεό είναι, όταν έχει κανείς τη Χάρη του Αγίου Πνεύµατος και στην ψυχή και στο σώµα. Αυτών των ανθρώπων αγιάζουν τα σώµατα και µετά τον θάνατο τους γίνονται Άγια Λείψανα.
Από την αγάπη προς τον αδελφό έρχεται η Χάρις και δια της αγάπης προς τον αδελφό φυλάγεται. Εάν όμως δεν αγαπούμε τον αδελφό, τότε και η αγάπη του Θεού δεν έρχεται στην ψυχή, ένεκα της κατακρίσεως ή του μίσους προς τον αδελφό.
Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο στον κόσμο, από την αγάπη του Θεού και του πλησίον. Σ' αυτά βρίσκει η ψυχή χαρά και ανάπαυση.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη είναι η οδύνη της ψυχής. Όσο πληρέστερη είναι η αγάπη, τόσο πληρέστερη είναι η γνώση. Όσο φλογότερη είναι η αγάπη, τόσο εμπυρώτερη είναι η προσευχή. Και όσο τελειότερη είναι η αγάπη, τόσο αγιότερος είναι ο βίος.
Πολλοί άνθρωποι λένε σήμερα, πως δεν υπάρχει Θεός. Μιλούν έτσι, γιατί στην καρδιά τους ζει υπερήφανο πνεύμα που τους υποβάλλει ψέματα, εναντίον της Αλήθειας.
Οι άνθρωποι θέλουν να ζουν σύμφωνα με το δικό τους θέλημα και γι' αυτό λένε πως δεν υπάρχει Θεός, βεβαιώνοντας έτσι μάλλον πως υπάρχει.
Όταν η Χάρη είναι μαζί μας, είμαστε δυνατοί στο πνεύμα.
Όταν όμως Την χάσουμε, τότε βλέπουμε την αδυναμία μας, τότε βλέπουμε, πως χωρίς τον Θεό, δεν μπορούμε, ούτε το καλό να σκεφτούμε...
Ο Κύριος αγαπά τους ανθρώπους. Εν τούτοις παραχωρεί τις θλίψεις, για να γνωρίσουν οι άνθρωποι την αδυναμία τους και να ταπεινωθούν και με την ταπείνωση να λάβουν το Άγιο Πνεύμα. Με το Άγιο Πνεύμα όλα γίνονται ωραία, χαρούμενα, υπέροχα...
Όταν ο άνθρωπος γίνει κάτοχος έστω και ελάχιστα της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, κλαίει για όλους τους ανθρώπους και για όσους δεν γνώρισαν τον Θεό και εναντιούνται προς Αυτόν.
Ο σαρκικός άνθρωπος, μη έχοντας ακόμη πείρα της αιωνίου ζωής του Πνεύματος του Αγίου, δεν αντιλαμβάνεται την αλλαγή της καταστάσεώς του μετά την διάπραξη της αμαρτίας, διότι παραμένει πάντοτε σε πνευματικό θάνατο. Αντίθετα ο πνευματικός άνθρωπος, σε κάθε κλίση του θελήματός του προς την αμαρτία, βλέπει μέσα του την αλλαγή της καταστάσεώς του, λόγω της υποστολής της Χάριτος.
Ο Κύριος έδωσε στη γη, το Άγιο Πνεύμα. Και όσοι το έλαβαν, αισθάνονται τον παράδεισο μέσα τους. Ίσως πεις: ''Γιατί λοιπόν δεν έχω και εγώ μια τέτοια Χάρη;'' Επειδή εσύ δεν παραδόθηκες στο θέλημα του Θεού, αλλά ζεις σύμφωνα με το δικό σου θέλημα. Παρατηρήστε εκείνον που αγαπά το θέλημά του. Αυτός δεν έχει ποτέ ειρήνη στην ψυχή και δεν ευχαριστιέται με τίποτε γι' αυτόν όλα γίνονται όπως δεν έπρεπε. Όποιος όμως δόθηκε ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού, έχει την καθαρή προσευχή και η ψυχή του αγαπά τον Κύριο.
/
5

Βλέπετε 1 - 33 από τα 143 αποτελέσματα