Περί...

Loading...
Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε ελεύθεροι από τους ακάθαρτους λογισμούς, ιδιαιτέρως όταν προσευχόμεθα προς τον Θεό. Διότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν η δυσοσμία με την ευωδία.
Όλη η τέχνη είναι αυτή ακριβώς: Είτε περπατάς, είτε κάθεσαι, είτε στέκεσαι, είτε εσωτερικά εργάζεσαι, είτε βρίσκεσαι στην Εκκλησία, άσε την προσευχή αυτή να γλιστρήσει από τα χείλη σου ''Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με''. Με την προσευχή αυτή, στην καρδιά σου θα βρεις ειρήνη και γαλήνη σώματος και ψυχής.
Όταν ο νους και η καρδιά είναι ενωμένοι στην προσευχή, χωρίς κανέναν περισπασμό, αισθανόμαστε την πνευματική εκείνη θέρμη που έρχεται από τον Χριστό και γεμίζει όλη την εσωτερική ύπαρξη με χαρά και ειρήνη.
Ο άνθρωπος που θα αποφασίσει να ζήσει την εσωτερική ζωή, πρώτα απ' όλα πρέπει να έχει το φόβο του Θεού που είναι και η αρχή της σοφίας.
Η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία, η άσκηση και όποιο Χριστιανικό έργο, όσο καλό και αν είναι αυτό καθαυτό, δεν μπορεί να γίνει σκοπός της Χριστιανικής ζωής, μολονότι είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση του σκοπού. Δεν μπορεί, λοιπόν, το μέσο να γίνει σκοπός. Πραγματικός σκοπός της Χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία, η ελεημοσύνη και όλα τα άλλα καλά έργα, που γίνονται χάριν του Χριστού, είναι απλά και μόνο μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.
Όλες οι απολαύσεις αυτού του κόσμου, δεν είναι ούτε η σκιά της ευδαιμονίας που φυλάσσεται στους Ουρανούς, γι' αυτούς που αγαπούν τον Θεό.
Αχ! Αν ήξερες μόνο τί χαρά, τί γλυκύτητα περιμένει την δικαία ψυχή στον ουρανό, θα αποφάσιζες να υποφέρεις με ευγνωμοσύνη σε αυτήν την πρόσκαιρη ζωή κάθε είδους λύπη, διωγμό και συκοφαντία. Και ακόμη και αν το ίδιο μας το κελί ήταν γεμάτο από σκουλήκια και αν ακόμη τα σκουλήκια αυτά έτρωγαν τις σάρκες μας σε όλη την διάρκεια αυτής της πρόσκαιρης ζωής μας, πρέπει να συγκατατεθούμε σε αυτό με την μεγαλύτερη νοσταλγία, έτσι ώστε να μην χάσουμε εκείνη την ουράνια χαρά, που ο Θεός έχει ετοιμάσει για όσους Τον αγαπούν. Δεν υπάρχει πόνος, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός, εκεί όλα είναι ανείπωτη γλυκύτητα και χαρά, εκεί οι δίκαιοι θα λάμπουν όπως ο ήλιος. Αλλά εάν εκείνη η ουράνια δόξα και χαρά δεν μπόρεσε να περιγραφεί ούτε ακόμη και από τον ίδιο τον αγαπημένο μας Πατέρα Απόστολο Παύλο, ποιά άλλη ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να περιγράψει την ομορφιά της ουράνιας πολιτείας, όπου κατοικούν οι ψυχές των δικαίων;
Αν είσαι σωστός Χριστιανός, χιλιάδες άνθρωποι γύρω σου, βλέποντάς σε, θα σωθούν.
Όποιος νίκησε τα πάθη του, αυτό νίκησε και τη θλίψη. Αυτός που νικιέται από τα πάθη του, δεν θα αποφύγει τα δεσμά της θλίψεως. Όπως ο άρρωστος φαίνεται από το χρώμα του προσώπου του, έτσι και ο εμπαθής φαίνεται από την κατάθλιψη.
Μπορείς, βλέποντας τον ήλιο με τους φυσικούς οφθαλμούς, να μην χαίρεσαι; Μα πόσο μεγαλύτερη χαρά θα νοιώθεις, όταν ο νους σου βλέπει με τους εσωτερικούς οφθαλμούς, τον Ήλιο της δικαιοσύνης, τον Χριστό;
Νηστεία δεν είναι μόνο να τρώει κανείς αραιά, αλλά και να τρώει λίγο. Δεν είναι φρόνιμο αυτός που νηστεύει, να περιμένει με ανυπομονησία την ώρα του γεύματος και να ρίχνεται με βουλημία, σωματική και πνευματική στο φαγητό. Η αληθινή νηστεία εξ άλλου δεν είναι μόνο στο να δαμάζει κανείς το σώμα του, αλλά και στο να στερείται, προκειμένου να δώσει ψωμί σ' εκείνον που δεν έχει.
Χωρίς νηστεία είναι αδιανόητος η πνευματική ζωή. Οι Πατέρες ως μέτρο προόδου στην πνευματική ζωή έχουν την νηστεία. Πρόοδος στην νηστεία σημαίνει πρόοδος στην πνευματική ζωή.
Η νηστεία είναι απαραίτητη για τη νίκη των σωματικών και πνευματικών εχθρών. Λόγω της νηστείας, το σώμα γίνεται λεπτό, ελαφρύ και με αυτό τον τρόπο, το πνεύμα ενεργεί, σαν να μην βρίσκεται σε σώμα.
Ο νέος άνθρωπος είναι αδύνατον να μην ταράζεται από σαρκικούς λογισμούς. Πρέπει γι' αυτό να προσεύχεται επίμονα στο Θεό, για να σβήνει την σπίθα των αισχρών επιθυμιών, μόλις εμφανίζεται. Έτσι δεν θα δυναμώσει ποτέ η φλόγα.
Δεν πρέπει να ανοίγεις την καρδιά σου στον άλλον, χωρίς ανάγκη. Γιατί ανάμεσα από χίλιους, μόνο έναν θα βρεις, που θα μπορεί να κρατήσει το μυστικό σου. Αν δεν μπορούμε το μυστικό να το κρατούμε για τον εαυτόν μας, πώς ελπίζουμε ότι κάποιος άλλος, θα μπορούσε να το φυλάξει;
Το να μην μεριμνά ο άνθρωπος για τον εαυτόν του, για χάρη της αγάπης του Θεού και των αγαθών έργων, πιστεύοντας ότι ο Θεός θα τον φροντίσει, σημαίνει ότι έχει ελπίδα αληθινή.
Η περιττή μέριμνα για τα βιοτικά πράγματα είναι γνώρισμα ανθρώπου απίστου και μικρόψυχου. Και είναι συμφορά εάν εμείς φροντίζοντας οι ίδιοι για τον εαυτόν μας, δεν στηριζόμαστε στον Θεό, που προνοεί για μας!...
Η υπερβολική μέριμνα για τα βιοτικά πράγματα, είναι χαρακτηριστικό απίστου και ολιγοψύχου ανθρώπου. Αλίμονό μας, αν φροντίζουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας και δεν στηρίζουμε την ελπίδα μας στον Θεό που μεριμνά για μας. Αν τα αγαθά που απολαμβάνουμε στην παρούσα ζωή, δεν τα αποδίδουμε σε Αυτόν, πως μπορούμε να προσδοκάμε απ' Αυτόν τα αγαθά που μας έχει υποσχεθεί για την άλλη ζωή; Να μην είμαστε τόσο ολιγόπιστοι, αλλά ας εφαρμόζουμε την εντολή του Σωτήρος: «Ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. 6,33)
Όταν η Ρωσική Αυτοκρατορία θα λάβει 170 εκατομμύρια ως δωρεά, θα πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση του Αντιχρίστου: 1) Ο Αντίχριστος θα γεννηθεί στην Ρωσία μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας, σε μια μεγάλη πόλη που θα δημιουργηθεί μετά την ένωση όλων των Σλαβικών φυλών με την Ρωσία. Θα είναι η δεύτερη πρωτεύουσα του Ρωσικού Βασιλείου και θα ονομάζεται «Μόσχα- Πετρούπολη» (Moscow-Petrograd) ή «η Πόλη του Τέλους», όνομα που θα δοθεί σε αυτήν από τον ίδιο τον Κύριο τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα, που βλέπει τα πάντα από μακριά 2) Πριν την γέννηση του Αντιχρίστου, θα πρέπει να έχει συσταθεί μία 8η Οικουμενική Σύνοδος για όλες τις εκκλησίες υπό μία Κεφαλή, τον Χριστό, και υπό το Πέπλο της Προστασίας της Μητέρας του Κυρίου (σύμφωνα με τον Άγιο Νείλο τον Μυροβλήτη: «μία τελευταία και όγδοη Οικουμενική Σύνοδος θα γίνει για να πραγματευτεί τις διαφορές με τις Αιρέσεις και να ξεχωρίσει το σιτάρι από το άχυρο).
Εκείνος που έχει κατανικήσει τα πάθη, έχει κατανικήσει και τη λύπη. Εκείνος όμως που έχει κατακυριευτεί από τα πάθη, δεν θα αποφύγει τα δεσμά της λύπης.
Εάν εμείς δεν συμφωνούμε με τους κακούς λογισμούς, που προέρχονται από τον διάβολο, κάνουμε πολύ καλά. Διότι το ακάθαρτο πνεύμα μόνον στους εμπαθείς ανθρώπους ασκεί αποτελεσματικά την επίδρασή του. Ενώ τους απαθείς, προσπαθεί να τους επηρεάσει από μακριά.
Όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να έχει καρδιά ταπεινή και λογισμό ειρηνικό, τότε όλες οι σκευωρίες του εχθρού μένουν ανενέργητες. Διότι όπου υπάρχει η ειρήνη των λογισμών, εκεί αναπαύεται ο Ίδιος ο Θεός: «Εν ειρήνη ο τόπος Αυτού» (Ψαλμοί 75, 3).
Συμβαίνει κάποτε, να μας φαίνεται, ότι ο άλλος κάνει μια κακή πράξη (και εμείς να τον κρίνουμε). Στην πραγματικότητα όμως, η πράξη αυτή μπορεί να είναι καλή, επειδή γίνεται με αγαθή πρόθεση.
Γιατί κρίνουμε τους αδελφούς μας; Διότι δεν προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Όποιος καταγίνεται με τη γνώση του εαυτού του, δεν προλαβαίνει να παρατηρεί τους άλλους. Κατάκρινε τον εαυτό σου και θα πάψεις να κατακρίνεις τους άλλους.
Η κατάκριση φέρνει την εγκατάλειψη του Θεού. Και όταν ο Θεός εγκαταλείψει τον άνθρωπο στις δικές του μόνο δυνάμεις, ο διάβολος είναι έτοιμος να τον συνθλίψει, όπως η μυλόπετρα αλέθει το σιτάρι.
Συμβαίνει κάποτε, να μας φαίνεται, ότι ο άλλος κάνει μια κακή πράξη. Στην πραγματικότητα όμως, η πράξη αυτή μπορεί να είναι καλή, επειδή γίνεται με αγαθή πρόθεση. Η θύρα της μετανοίας είναι ανοικτή για όλους και δεν γνωρίζουμε ποιός θα τη διαβεί πρώτος, εσύ ή αυτός που εσύ κατακρίνεις.
Γιατί κρίνουμε τους αδελφούς μας; Διότι δεν προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Όποιος καταγίνεται με τη γνώση του εαυτού του δεν προλαβαίνει να παρατηρεί τους άλλους. Κατάκρινε τον εαυτό σου και θα παύσεις να κατακρίνεις τους άλλους.
Δεν μας επιτρέπεται να μελαγχολούμε. Ο Χριστός νίκησε τα πάντα! Ανέστησε τον Αδάμ! Ελευθέρωσε την Έυα! Θανάτωσε τον θάνατο!
Όποιος νίκησε τα πάθη αυτός νίκησε και την κατάθλιψη. Όποιος νικιέται από τα πάθη δεν θα αποφύγει τα δεσμά της θλίψεως. Όπως ο άρρωστος φαίνεται από το χρώμα του προσώπου του, έτσι ο εμπαθής από την κατάθλιψη.
/
3

Βλέπετε 34 - 66 από τα 99 αποτελέσματα