Περί...

Loading...
Άγιος Παρθένιος Λαύρας του Κιέβου
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Για τον άνθρωπο της υπακοής, οι προσβολές, οι τιμωρίες, οι περιφρονήσεις είναι δώρα του Θεού και Χάρις ουράνια. Οι Άγιοι με τις θλίψεις δημιουργούνται.
Στο πολυχορτασμένο σώμα δεν κατοικεί το Πνεύμα το Άγιο, έστω και αν είναι κανείς ενάρετος. Για να γίνεις ναός του Θεού, πρέπει και η ψυχή σου και το σώμα σου να είναι καθαρά.
Την καθαρότητα του σώματος και την καθαροτητα των λογισμών, μπορεί να διατηρήσει κανείς μόνο με την αδιάλειπτη προσευχή και την προσήλωση του νου στον Θεό. Τότε επισκιάζει την ψυχή το Άγιο Πνεύμα και κατακαίει όλα τα πάθη.
Για τον άνθρωπο της υπακοής, οι προσβολές, οι τιμωρίες, οι περιφρονήσεις είναι δώρα του Θεού και Χάρις ουράνια. Οι Άγιοι με τις θλίψεις δημιουργούνται.
Στο πολυχορτασμένο σώμα δεν κατοικεί το Πνεύμα το Άγιο, έστω και αν είναι κανείς ενάρετος. Για να γίνεις ναός του Θεού, πρέπει και η ψυχή σου και το σώμα σου να είναι καθαρά.
Η ανάγνωση του Ψαλτηρίου δαμάζει τα πάθη και η ανάγνωση του Ευαγγελίου κατακαίει τα ζιζάνια των αμαρτιών μας, γιατί ο λόγος του Θεού είναι "πυρ καταναλίσκον". Κάποτε επί 40 μέρες διάβαζα το Ευαγγέλιο, χάρη της σωτηρίας κάποιας ψυχής, που με είχε κάποτε ευεργετήσει. Και τι βλέπω στον ύπνο μου!... Σε ένα χωράφι γεμάτο ζιζάνια, πέφτει φωτιά από τον ουρανό και τα κατακαίει, ώστε το χωράφι να παρουσιαστεί καθαρό. Δεν μπορούσα να καταλάβω την σημασία του οράματος, οπότε ακούω την φωνή: "Τα ζιζάνια που σκέπαζαν το χωράφι είναι οι αμαρτίες της ψυχής, για την οποία παρακαλούσες και η φωτιά που τα έκαψε, είναι ο λόγος του Θεού, που για χάρη της μελετούσες".
Η αγάπη προς την φτώχεια και η αφιλοχρηματία, προξενούν μεγάλους θησαυρούς στην ψυχή.
Η πολυλογία διώχνει την Χάρη του Θεού και ψυχραίνει την θερμότητα της ψυχής.
Η αιτία για την οποία δεν έχουμε ειρηνικές σχέσεις με τον συνάνθρωπό μας, οφείλεται στο ότι δεν θέλουμε ν' απαρνηθούμε, κατά την φράση του Κυρίου, τον εαυτό μας.
Το υπερβολικό φαγητό ζημιώνει την ψυχή περισσότερο, από ό,τι το σώμα. Ενώ ο υπερβολικός ύπνος βλάπτει περισσότερο από ό,τι το υπερβολικό φαγητό.
Για να αποκτήσεις υπομονή στις θλίψεις και τις δοκιμασίες, πίστευε πως όλα γίνονται στη ζωή μας με το θέλημα του Θεού.
Ο ακάθαρτος και υπουδουλωμένος σε πάθη άνθρωπος, μολύνει με τις αμαρτίες και τα πράγματά του. Γι' αυτό μην τα αγγίζεις και μην τα χρησιμοποιείς.
Το κακό μεταδίδεται τόσο εύκολα, όσο μιά κολλητική αρρώστια. Άν συναναστρέφεσαι συχνά με ανθρώπους που φλυαρούν, που συκοφαντούν, που αγαπούν τα κοσμικά πράγματα, τότε και σύ χωρίς να το καταλάβεις, θα πέσεις στα ίδια πάθη. Και αντίθετα, αν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους Πνευματικούς και φίλους της προσευχής, τότε οι αρετές τους θα μεταδοθούν και σ' εσένα.
Η σιωπή είναι πολύ μεγάλη αρετή. Ο φλύαρος άνθρωπος, δεν πρόκειται να προκόψει ποτέ.
Για να κατορθώσει κανείς την πραγματική προσευχή, πρέπει να μοχθήσει πολύ. Είναι το δυσκολότερο έργο. Εκείνος όμως που θα αξιωθεί να την κάνει κτήμα του, ανοίγει μια πληγή στην καρδιά του. Τίποτε δεν μπορεί τότε, να αναπληρώσει την πνευματική του ηδονή...
"Η Βασιλεία του Θεού βιάζεται και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν". Η βία αυτή δεν περιορίζεται στην εγκράτεια, στο φαγητό και στα διάφορα πάθη, αλλά αφορά όλη την εσωτερική και εξωτερική δραστηριότητά μας. Να κάνεις τα εντελώς αντίθετα, από ό,τι επιθυμεί η σάρκα. Θέλεις να ξαπλώσεις κάπως αναπαυτικότερα; Βίασε τον εαυτόν σου για το αντίθετο. Θέλεις να καθίσεις με τους αγκώνες ακουμπισμένους; Μην τους ακουμπά.. Σε όλα να φέρεσαι έτσι...
Η διάκριση είναι πάνω από όλα.
Η υπομονή πιο αναγκαία από όλα.
Η σιωπή προτιμότερη από όλα.
Η φλυαρία χειρότερη από όλα.
Ο μοναχός πρέπει να ζει μόνος, με μόνη συντροφιά του Κυρίου. Η χαρά του και η ευφροσύνη του είναι η αδιάλειπτη προσευχή. Αγαπά βέβαια όλους τους ανθρώπους, αλλά στενοχωριέται μαζί τους, γιατί τον στερούν από την επικοινωνία με τον Θεό.
Μοναχός που αμελεί για την σωτηρία του, είναι βλάσφημος απέναντι στον Θεό. Θα ήταν προτιμότερο να πέθαινε στα σπλάχνα της μητέρας του, παρά να ζει και να αδιαφορεί για την μοναχική του ιδιότητα.
Για να μην πέφτεις στον πειρασμό της κατάκρισης, πάψε να ασχολείσαι με την συμπεριφορά των άλλων.
Το να ζεις ενάρετα, να πράττεις και να σκέφτεσαι το καλό, δεν είναι θυσία προς τον Θεό, αλλά το ανθρώπινο χρέος σου.
Ο φόβος του Θεού, εξουθενώνει την σάρκα περισσότερο από την νηστεία και τις άλλες ασκήσεις. Για όποιον τον απέκτησε, δεν υπάρχουν πάνω στη γη, ούτε θλιβερά, ούτε ευχάριστα πράγματα...
Ο θάνατος είναι πολυπόθητος για όσους αγαπούν τον Θεό, αλλά φοβερός για εκείνους που δεν είναι έτοιμοι.
Ανέκφραστη ωφέλεια προέρχεται από την ησυχία (απομόνωση), αλλά όταν έχει αχώριστο σύντροφο την προσευχή. Η ησυχία και η προσευχή είναι ανώτερες από όλα τα αγαθά.
Η διάκριση είναι πάνω από όλες τις αρετές. Μ' αυτήν, η ψυχή αμύνεται προς όλα τα πάθη και τους λογισμούς που επαναστατούν εναντίον της.
Ο εχθρός διάβολος μας πολεμάει ακατάπαυστα. Πρώτα από αριστερά, δηλαδή με τα πάθη και τις αμαρτωλές έπιθυμίες. Όταν αποτύχει από τα αριστερά, επιτίθεται από τα δεξιά, δηλαδή απλώνει τα δίχτυα του μέσα στα καλά μας έργα.
Όσο πιο πολύ πλησιάσεις το Θεό, τόσο περισσότερο ο εχθρός θα ασχοληθεί μαζί σου. Γι' αυτό, εφόσον αποφασίσεις να είσαι κοντά στον Κύριο, προετοιμάσου να αντιμετωπίσεις πειρασμούς. Ό εχθρός σε ότι καλό υπάρχει, σπέρνει τα ζιζάνια του. Ο εχθρός φέρνει κατάθλιψη σε κάθε ψυχή που θέλει να σωθεί.
Η ακακία και η απλότητα περισσότερο από όλες τις αρετές, προσελκύουν τη Χάρη και το Έλεος του Θεού.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα