Περί...

Loading...
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Σας είναι αδιανόητο γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει τόση εσωτερική λάμψη: πολύτιμες εικόνες, ασημένια καντήλια, χρυσά δισκοπότηρα, ακριβά άμφια, κ.α. Επειδή θέλει, όλη αυτή η εκθαμβωτική λάμψη να θυμίσει στους ανθρώπους την αιώνια λάμψη των ουρανών. Να τους τραβήξει, έστω και για μία στιγμή, από τη γήινη αθλιότητά τους και να τους προειδοποιήσει για εκείνο τον άλλο κόσμο, την ουράνια πατρίδα τους, το βασίλειο της αιώνιας ευτυχίας και της αιώνιας χαράς. Να τους παρουσιάσει -όσο είναι δυνατό στη γη- με τρόπο υλικό και συμβολικό, εκείνη την πολυτέλεια και εκείνον τον πλούτο, που είναι γεμάτος ο πνευματικός κόσμος και με τα οποία πρέπει να γεμίζει η ψυχή του Χριστιανού, που είναι κλεισμένη στο σώμα, όπως είναι κλεισμένη μέσα στους πέτρινους τοίχους του ναού όλη εκείνη η λάμψη. Όμως αυτό είναι μόνο μια γενική παρατήρηση. Το κάθε πράγμα ξεχωριστά, κάθε σχήμα, κάθε χρώμα, κάθε διακόσμηση, έχει στον Ορθόδοξο ναό ιδιαίτερη πνευματική σημασία. Συνολικά και ξεχωριστά, λοιπόν, όλα αυτά συμβολικά εκφράζουν τη διδαχή, για την οδό της σωτηρίας, το σωτήριο δράμα της ζωής του Χριστού, τις υποσχέσεις του Χριστού, ή κάποιο μυστήριο του Ουράνιου Βασιλείου.
Να θεωρείς εκείνον που σε κακομεταχειρίζεται, πάντα σαν πιο αδύναμο από σένα. Και όπως δεν εκδικείσαι το αδύναμο παιδί, έτσι μην εκδικείσαι ούτε εκείνον, που σε κακομεταχειρίζεται.
Διδαχθείτε από το μικρό παιδί. Αν κάποιος επιτεθεί σ' ένα παιδί, όταν οι γονείς του είναι παρόντες, το παιδί δεν ανταποδίδει την επίθεση με αντεπίθεση, αλλά μάλλον προσβλέπει στους γονείς του κλαίγοντας. Το παιδί γνωρίζει πως οι γονείς του, θα το προστατεύσουν. Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε αυτό που γνωρίζει ένα μικρό παιδί; Ο Ουράνιος Γονέας είναι πάντα δίπλα σας. Έτσι λοιπόν μην είσαστε εκδικητικοί και μην επιστρέφετε το κακό· μάλλον να προσβλέπετε στον Γονέα σας με δάκρυα. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο, θα κατοχυρώσετε τη νίκη με το μέρος σας, στη μάχη σας με τους κακούς ανθρώπους.
Αν σου έδιναν ένα ποτήρι και σου έλεγαν: ''Πιές, όμως να ξέρεις, ότι στον πάτο υπάρχει σκορπιός!'', θα το έπινες; Σε κάθε κύπελλο της γήινης απόλαυσης βρίσκεται στον πάτο ένας σκορπιός. Και συνάμα δυστυχώς, αυτά τα κύπελλα είναι τόσο ρηχά, ώστε ο σκορπιός να είναι πάντα κοντά στα χείλη.
Ένα γραμμάριο Πίστης αξίζει περισσότερο από ένα ολόκληρο φορτίο με στεναχώριες!
Είναι λοιπόν περίεργο που οι άνθρωποι δεν αγαπούν τους εχθρούς τους, όταν δεν ξέρουν να αγαπούν, ούτε τους φίλους τους; Είναι παράξενο να μην μπορεί να διαβάσει βιβλία το παιδί, που δεν έμαθε την αλφάβητο; Πώς μπορεί να αγαπήσει ο άνθρωπος τον απόμακρό του, όταν δεν μπορεί να αγαπήσει τον πλησίον του;
Η Αγάπη μας παρουσιάζει τον Θεό Πατερα. Η Σοφία μας παρουσιάζει τον Υιό και η Πνευματική Δύναμη μας παρουσιάζει το Άγιο Πνεύμα. Δηλαδή η αγάπη, είναι πάντα πρώτη και αποτελεί την αρχή. Απ' αυτήν γεννιέται η αληθινή σοφία και η πνευματική δύναμη. Γι' αυτό, κανένας δεν μπορεί να έχει αληθινή σοφία, χωρίς αγάπη, ούτε μπορεί να έχει πνευματική δύναμη, χωρίς αγάπη. Όποιος μέσα του έχει τον Πατέρα, αυτός συγχρόνως έχει μέσα του και τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Όποιος όμως δεν έχει μέσα του τον Πατέρα, δεν μπορεί να έχει ούτε τον Υιό, ούτε το Άγιο Πνεύμα.
Όταν στην καρδιά του ανθρώπου, μπαίνει η Θεία Αγάπη, τότε μαζί της έρχονται και όλα τα άλλα: σοφία, δύναμη, αγνότητα, ευσπλαχνία, δικαιοσύνη, ανδρεία, υπομονή, διόραση, γαλήνη, ευφροσύνη και κάθε άλλο αγαθό. Με το φωτισμό της αγάπης του Χριστού, οι αγροίκοι αποκτούν σοφία, οι δειλοί γίνονται μάρτυρες, οι άσωτοι άγιοι, οι φιλάργυροι ευεργέτες, οι βασιλείς και οι άρχοντες, μετατρέπονται σε δούλους του Θεού, τα λιοντάρια γίνονται αρνιά. Η θαυματουργική δύναμη της αγάπης του Χριστού, όχι μόνο δεν λιγόστεψε με την Ανάληψή Του στους ουρανούς, αλλά μάλλον αυξήθηκε, πολλαπλασιάστηκε πάρα πολύ. Οι άνθρωποι ξεχνούν, πως όταν αποκτούν Εκείνον (το Χριστό), αποκτούν και όλα τα αγαθά Του...
Κάνεις λάθος φίλε μου, όταν λες: Δεν υπάρχει Θεός! Ορθότερο θα ήταν αν έλεγες: Εγώ δεν έχω Θεό! Μην μιλάς σαν τον άρρωστο που λέει, ότι δεν υπάρχει πουθενά υγεία. Μην μιλάς σαν τον ζητιάνο που λέει, ότι δεν υπάρχει χρυσάφι στη γη. Μα χρυσάφι υπάρχει, εκείνος δεν έχει χρυσάφι. Οι άθεοι μοιάζουν με τον παλιάνθρωπο που λέει: ''Δεν υπάρχει καλοσύνη στον κόσμο'', ενώ έπρεπε να λέει: ''Εγώ δεν έχω ίχνος καλοσύνης μέσα μου''. Κάνουν λάθος οι άθεοι, όταν διακηρύττουν, ότι δεν υπάρχει Θεός! Γιατί όταν κάτι δεν το έχεις εσύ και δεν το γνωρίζεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πουθενά και ότι δεν το έχει κανείς! Ποιός σου έδωσε το δικαίωμα να μιλάς εκ μέρους όλου του κόσμου; Ποιός σου έδωσε την άδεια, να διακηρύττεις, ότι την δική σου αρρώστια, την έχουν όλοι;
Να μην συγχύζεται η καρδιά σου, όταν βλέπεις πως κάποιος πλουτίζει με άδικο τρόπο. Θα τρώει και δεν θα χορταίνει, θα αρπάζει και δεν θα του φτάνουν... Θυμήσου τους πλούσιους πολίτες στα Σόδομα, πως σε μία στιγμή ρίχτηκε πάνω τους φωτιά και έγιναν στάχτη μ' όλο τους τον πλούτο. Ο Χριστιανός παρατηρεί τα γεγονότα στην ολότητά τους και όχι επί μέρους. Την πρόοδο του αδίκου, ο Χριστιανός δεν την εκτιμά σαν κάποιο τετελεσμένο γεγονός, αλλά περιμένει να δει τι ακολουθεί. Ξέρει, πως ο άδικος δεν προοδεύει με τη δική του δύναμη, αλλά μόνο επειδή ο Θεός του επιτρέπει να προοδεύει, μπας και κάποια στιγμή θυμηθεί το Θεό και ντραπεί για την αδικία του και αποφασίσει να διορθωθεί.
Αν η αγωγή αποχωριστεί από την διδαχή του Χριστού, τότε χάνεται η αγωγή και οι σωστοί άνθρωποι.
Η παθολογική γονική στοργή στα παιδιά τους, συνήθως είναι το γλυκό δηλητήριο που καταστρέφει τα παιδιά. Η δύναμη των παιδιών, βρίσκεται στην αδυναμία τους, την οποία οι γονείς τους σέβονται. Το πιο σημαντικό δώρο που μπορούν οι γονείς να προσφέρουν στο παιδί τους είναι να του μάθουν, να αναγνωρίζει και να επαναστατεί εναντίον του κακού. Αναθρέψτε τα παιδιά σας με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά να επαναστατούν ενάντια στην κακία και τότε θα έχετε καταφέρει να τους δώσετε σωστή αγωγή.
Όταν ασπάζεστε τις εικόνες των μαρτύρων του Χριστού, ασπάζεστε τις πληγές και τα παθήματά τους.
Η Αγία Γραφή είναι το σύνταγμα του κόσμου. Όσοι περιφρονούν τη Βίβλο, περιφρονούν τη ζωή τους.
Ο άνθρωπος είναι σαν το πουλί, που ο καιρός το στολίζει με πολύχρωμα πούπουλα. Όμως, σαν έρθει ο καιρός θα μαδήσει τα πούπουλά σου. Άμα δέσεις υπερβολικά την ψυχή σου με τα πούπουλα, ο καιρός με τα πούπουλα, θα μαδήσει και την ψυχή σου. Ω, πόση άσχημη, θα είναι τότε η γύμνια σου!
Όποιος πλησιάζει τον Κύριο Ιησού Χριστό με υπακοή και ταπείνωση, δεν θα θελήσει ποτέ να Τον αποχωριστεί.
Η πρώτη δοκιμασία, για να συμπεριληφθεί κάποιος στο στρατό του Χριστού, είναι η άσκηση στην υπακοή και την ταπείνωση.
Να είσαι Χριστιανός σημαίνει, να είσαι νικητής της κακίας διαμέσου του Χριστού, του Νικητή. Να είσαι Χριστιανός σημαίνει να ξέρεις, να νιώθεις την παρουσία του ζωντανού και του νικηφόρου Χριστού κάθε μέρα και κάθε στιγμή.
Μόνον ο Χριστός, ο Υιός του ζώντος Θεού, είναι ο φορέας, η πηγή, ο εγγυητής της αληθινής χαράς, που επιθυμούν όλες οι ανθρώπινες ψυχές.
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να συμμετέχουν στον πόνο του άλλου, ακόμα λιγότερο μπορούν να συμμετέχουν και στην χαρά του άλλου.
Οι άπιστοι περιφέρονται γύρω από τον πανέμορφο τάπητα του κόσμου και λένε, πως όλα έγιναν τυχαία. Ο Θεός μόνο που ύφανε αυτόν τον κόσμο, γνωρίζει τη σημασία που έχει κάθε κλωστή στο στημόνι και στο υφάδι, καθώς και εκείνοι, στους οποίους Εκείνος το αποκαλύπτει.
Θα μπορούσε ο Θεός με την παντοδυναμία Του να κάνει με μιάς όλους τους ανθρώπους πλούσιους, χορτασμένους και ευχαριστημένους. Αλλα τους αφήνει, να δοκιμάσουν την πείνα και τη δίψα, την αρρώστια, την φτώχεια και τη δυστυχία για δυό λόγους. Πρώτα, ώστε εκείνοι που υποφέρουν απ' όλα αυτά, να μπορέσουν έτσι να μαλακώσουν την καρδιά τους, να γίνουν πιο σπλαχνικοί και να έρθουν πιό κοντά στο Θεό, να τον προσκυνήσουν με πίστη και προσευχή. Δεύτερο, ώστε ο άνθρωπος μέσα από τα δικά του βάσανα, να κατανοήσει και τους άλλους, με την ταπείνωσή του να κατανοήσει την ταπείνωση των άλλων. Έτσι θα καταλάβει την αδελφότητα και την ενότητα όλων των ανθρώπων μέσα από τον Ζώντα Θεό, το Δημιουργό και δοτήρα όλων των επίγειων αγαθών. Ο Θεός ζητά από μας να γίνουμε ελεήμονες, να έχουμε πάνω απ' όλα έλεος. Γνωρίζει πως το έλεος, είναι ο τρόπος για να αποκαταστήσει ο άνθρωπος την πίστη στο Θεό, την ελπίδα στο Θεό και την αγάπη για τον Θεό.
Ανάλογα με το είδος της αγάπης που προσφέρει ένας άνθρωπος στους φίλους του, τέτοιους φίλους θα βρει. Ο καθένας έχει το φίλο που του αξίζει. Ανάλογα με την ποιότητα ή το μέγεθος της θυσίας βρίσκονται οι φίλοι. Θα πρέπει να απαρνηθώ ο,τιδήποτε ευτελές για να μπορέσω να έχω για φίλο εκείνον, που το ύψος της ψυχής του μ' αρέσει. Και πρέπει να αποβάλλω τον εγωισμό αγαπώντας έναν μη εγωιστή φίλο. Και πρέπει να αποβάλω τη θηριωδία αγαπώντας έναν ευγενή φίλο.
Με τίποτα άλλο δεν μπορεί να ξεριζωθεί ο φθόνος, παρά μόνο με την αγάπη.
Η πρώτη αμαρτία που παρουσιάστηκε στο ανθρώπινο γένος, είναι η ζήλεια. Την στιγμή που ο σατανάς ψιθύριζε στην Έυα, πως αυτή και ο άνδρας της, μπορούν να γίνουν θεοί, αν παραβουν την εντολή του Θεού, την ίδια στιγμή έσταξε στην ψυχή της Έυας η ζήλεια. Και έπειτα ακολούθησε η υπερηφάνεια.
Ένας άρρωστος άνθρωπος, μπορεί να ζηλεύει έναν άρρωστο άνθρωπο· ένας άρρωστος άνθρωπος, μπορεί να ζηλεύει έναν υγιή άνθρωπο· αλλά ένας υγιής άνθρωπος δεν ζηλεύει έναν άρρωστο άνθρωπο! Ούτε ένας δίκαιος άνθρωπος, ζηλεύει έναν αμαρτωλό. Ένας γιατρός, αναγνωρίζει την θανατηφόρο ασθένεια του ασθενούς του και επειδή την γνωρίζει τον συμπονά· αλλά δεν τον ζηλεύει. Ένας δίκαιος άνθρωπος, αναγνωρίζει τη νόσο της αμαρτίας, την φρικτή και θανατηφόρο, γι' αυτό και δεν φθονεί τον αμαρτωλό αλλά τον σπλαχνίζεται...
Το πνεύμα της υποκρισίας αποδείχτηκε και μέσω του Ποντίου Πιλάτου, ο οποίος ανακήρυξε τον Χριστό αθώο, αλλά όμως Τον καταδίκασε σε θάνατο.
Η υπηρεσία προς τον Θεό, είναι ταυτόχρονα υπηρεσία προς τους ανθρώπους και η υπηρεσία προς τους ανθρώπους, είναι ταυτόχρονα υπηρεσία προς τον Θεό.
Όσο πιο σοφοί δείχνουμε μπροστά στους ανθρώπους, τόσο πιο χαζοί αισθανόμαστε προς τον εαυτόν μας. Όσο πιο πολύ εξαίρουμε τις αρετές μας μπροστά στους ανθρώπους, τόσο πιο δυνατά τονίζονται προς τον εαυτόν μας, τα ελαττώματα που έχουμε.
Ο Θεός επιτρέπει να ταπεινωθεί και να συντριβεί ένας άνθρωπος υπερήφανος, ο οποίος νομίζει, ότι η δύναμή του είναι παντοτινά εξασφαλισμένη.
/
8

Βλέπετε 34 - 66 από τα 235 αποτελέσματα