Περί...

Loading...
Άγιος Μάρκος ο Ασκητής
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Εκείνος που αδικείται από τους ανθρώπους, ξεπλένεται από τις αμαρτίες του και βρίσκει βοήθεια ανάλογη με τη θλίψη. Εκείνος που προσεύχεται γι' αυτούς που τον αδικούν, χτυπάει με ορμή τους δαίμονες, ενώ εκείνος που αντιμάχεται αυτούς που τον αδικούν, πληγώνεται από τους δαίμονες.
Όποιος έχει άγνοια του Θεού, περνάει από δρόμο που έχει και στις δύο πλευρές του γκρεμό και εύκολα ανατρέπεται από κάθε άνεμο. Όταν τον επαινούν, το παίρνει πάνω του και όταν τον κατηγορούν, πικραίνεται. Όταν καλοπερνάει, προβαίνει σε ασέλγειες και ακατανόμαστες πράξεις και όταν κακοπερνά, κλαίει την μοίρα του. Όταν έχει αντίληψη καλή το δείχνει και όταν δεν καταλαβαίνει, καμώνεται πως κατάλαβε. Όταν γίνεται πλούσιος δείχνεται αλαζονικός και όταν φτωχαίνει, υποκρίνεται. Αν χορτάσει καλά, γίνεται θρασύς και όταν νηστεύει τον κυριεύει η κενοδοξία. Μ' αυτούς που τον ελέγχουν, μαλώνει και θεωρεί ανόητους, όσους τον συγχωρούν.
Όλων των κακών προηγείται η άγνοια. Διότι όποιος αγνοεί την ενέδρα των εχθρών δαιμόνων, σφάζεται εύκολα και όποιος δεν γνωρίζει τις αιτίες των παθών, καταπίπτει ευκόλως. Η άγνοια, είναι ο πρώτος και κύριος γίγαντας του διαβόλου.
Η άγνοια στον Νόμο του Θεού, κάνει τον άνθρωπο να αντιλέγει στα ωφέλιμα. Και όταν αποθρασύνεται, αυξάνει την προϋπάρχουσα κακία.
Η Θεία Χάρη όταν πέσει στη ψυχή, γίνεται τροφή σ' εκείνον που πεινά για τον Χριστό, γλυκύτατο νερό, σε εκείνον που διψά, ένδυμα σ' εκείνον που κρυώνει, ανάπαυση στον κοπιάζοντα, πληροφορία σ' εκείνον που προσεύχεται και σε εκείνον που πενθεί γίνεται παρηγοριά.
Ό,τι είναι το σπίτι για τον αέρα, έτσι είναι και ο νους για τη Θεία Χάρη. Όσο βγάζεις υλικά πράγματα μέσα από το σπίτι, τόσο έρχεται ο αέρας. Και όσο βάζεις πράγματα μέσα στο σπίτι, τόσο φεύγει ο αέρας.
Κάθε βαπτισμένος Ορθόδοξος, έλαβε μυστικά όλη τη Χάρη, την ενέργεια Της οποίας αισθάνεται κάποιος στο εξής, ανάλογα με την εργασία που κάνει στις εντολές του Κυρίου. Και μυστικά η Χάρη δεν παύει να μας βοηθάει, από εμάς όμως εξαρτάται να πράττουμε το αγαθό, κατά δύναμη.
Όπως η βροχή που πέφτει στη γη, δίνει στα φυτά την ανάλογη με αυτά ποιότητα, γλυκιά στα γλυκά, στυφή στα πιο στυφά, έτσι και η Χάρη που πέφτει στις καρδιές των πιστών χαρίζει στις αρετές τις αρμόζουσες και πρέπουσες ενέργειες.
Ο σπόρος δεν μπορεί να φυτρώσει χωρίς χώμα και νερό. Και η ψυχή δεν μπορεί να καρποφορήσει χωρίς να ριζώσει στο χώμα της Αγίας Γραφής και χωρίς να ποτιστεί από τα νάματα της Θείας λατρείας.
Όποιος έχει ταπεινοφροσύνη και εργασία πνευματική, όσα διαβάζει στις Θείες Γραφές, όλα θα τα εννοήσει και θα τα καταλάβει. Διάβαζε τα λόγια της Αγίας Γραφής με έργα.
Όταν ο άνθρωπος ωφελήσει άνθρωπο με λόγια ή με πράξεις, να σκέφτονται και οι δύο, ότι είναι δωρεά Θεού.
Είναι καλό να ωφελούμε με λόγια όσους ερωτούν, καλύτερο όμως είναι να τους βοηθούμε με την προσευχή και την αρετή. Γιατί εκείνος που προσφέρει τον εαυτό του στο Θεό με αυτές, βοηθάει και τον εαυτό του και τον πλησίον.
Τον σκληρόκαρδο ωφελεί λόγος πιο λεπτής γνώσεως, που να τον φέρνει σε φόβο. Γιατί χωρίς φόβο, δεν δέχεται ευχαρίστως τους κόπους της μετάνοιας. Τον πράο άνθρωπο ωφελούν λόγοι περί πίστεως, γιατί δεν ενοχλεί τη μακροθυμία του Θεού και δεν τον κατηγορεί η συνείδησή του για συχνές παραβάσεις.
Ο σπόρος δεν αυξάνεται χωρίς γη και νερό. Και ο άνθρωπος δεν θα ωφεληθεί, χωρίς εκούσιους κόπους και Θεία βοήθεια.
Το στόμα του ταπεινόφρονα, θα πει την αλήθεια. Αυτός που αντιλέγει στην αλήθεια, είναι όμοιος με εκείνον τον υπηρέτη που ράπισε τον Κύριο στο πρόσωπο (Ιων 18,22).
Εκείνος που έχει κάποιο πνευματικό χάρισμα και συμπαθεί εκείνους που δεν έχουν, με τη συμπάθεια φυλάγει το χάρισμα. Ο αλαζόνας και υπερήφανος θα το χάσει από τους αλαζονικούς λογισμούς του.
Να μη θέλεις να ακούς τις δυστυχίες των ανθρώπων που είναι εχθροί σου. Γιατί αυτοί που ακούνε με ευχαρίστηση αυτά τα λόγια, τρυγούν τους καρπούς της δικής τους προθέσεως.
Για εκείνα που ελπίζει κανείς στο Θεό, δεν φιλονικεί πλέον γι' αυτά με τους άλλους.
Από τη φιληδονία έρχεται η αμέλεια και από την αμέλεια η λησμοσύνη των καλών. Γιατί ο Θεός έχει χαρίσει σε όλους τη γνώση εκείνων που μας συμφέρουν.
Εκείνος που οδύρεται για θλίψη που του ήρθε, αγαπά την ηδονή. Ο φιλήδονος λυπάται στις κατηγορίες και τις κακοπάθειες, ενώ ο φιλόθεος λυπάται στους επαίνους και τις πλεονεξίες.
Εκείνος που απόλαυσε τις ηδονές πέρα από το μέτρο, με εκατονταπλάσιες θλίψεις και στενοχώριες θα πληρώσει την αφθονία των ηδονών.
Εκείνος που συγχρόνως επαινεί και κατηγορεί τον άλλον, αυτός κατέχεται από κενοδοξία και φθόνο. Και με τους επαίνους προσπαθεί να κρύψει το φθόνο, ενώ με τις κατηγορίες συνιστά τον εαυτό του ως καλύτερο από εκείνον.
Εκείνος που μέσα στους επαίνους κρύβει κατηγορία και μομφή, δεν φανερώνεται εύκολα στους πιο απλούς ανθρώπους. Όμοιος μ' αυτόν είναι εκείνος που κενοδοξεί, ενώ εκδηλώνεται με ταπεινό σχήμα. Αυτοί κρύβοντας για πολύ καιρό την αλήθεια μέσα στο ψεύδος, ύστερα φανερώνονται από τα πράγματα.
Όπως είναι αδύνατη η συνύπαρξη της φωτιάς με το νερό, έτσι είναι αδύνατη η συνύπαρξη της δικαιολογίας με την ταπείνωση.
Αν θέλεις να σωθείς, αγάπησε τον αληθινό λόγο και μην αποστραφείς ποτέ αδιάκριτα έλεγχο από άλλον.
Η συνείδηση είναι βιβλίο φυσικό. Αυτός που το διαβάζει έμπρακτα, γνωρίζει την βοήθεια του Θεού. Γι' αυτό αν ζητάς να θεραπευτείς, φρόντισε τη συνείδησή σου και κάνε ό,τι σου λέει και πολύ θα ωφεληθείς.
Η συνείδηση γίνεται καλή με την προσευχή. Και η προσευχή γίνεται καλή, όταν αυτός που προσεύχεται, ακούει την φωνή της συνειδήσεώς του. Καθαρή προσευχή και καθαρή συνείδηση, είναι πράγματα αλληλένδετα.
Εκείνος που ταυτόχρονα σε άλλα επαινεί και σε άλλα κατηγορεί τον πλησίον, κατέχεται από κενοδοξία και φθόνο. Και με τους επαίνους προσπαθεί να κρύψει το φθόνο, ενώ με τις κατηγορίες παρουσιάζει τον εαυτό του σαν καλύτερο από εκείνον.
Όπως δεν είναι δυνατό να βόσκουν μαζί πρόβατα και λύκοι, έτσι είναι αδύνατο να τύχει έλεος εκείνος που δολιεύεται τον πλησίον του.
Δεν είναι δυνατό να συγχωρήσει κανείς με την καρδιά του τα παραπτώματα των άλλων, αν δεν έχει αληθινή πνευματική γνώση, γιατί αυτή φανερώνει τις θλίψεις στον καθένα σαν δικές του.
Κανένας δεν είναι τόσο αγαθός και σπλαγχνικός όσο ο Θεός. Όμως εκείνον που δεν μετανοεί, ούτε Εκείνος τον συγχωρεί.
/
8

Βλέπετε 34 - 66 από τα 239 αποτελέσματα