Περί...

Loading...
Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Εκείνος που μπορεί να υποφέρει τον σκληρό λόγο ενός κακοτρόπου και ανοήτου ανθρώπου για την αγάπη του Θεού, αυτός είναι ικανός να αποκτήσει την ειρήνη του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος.
Ο ακάνθινος στέφανος που πλέχτηκε και τοποθετήθηκε στην κεφαλή του Κυρίου μας, είναι τύπος για εμάς, στο να βαστάξουμε την σε βάρος μας μομφή κάθε ώρα υπομένοντας τις ύβρεις αταράχως.
Εάν δεν κατακρίνεις τον πλησίον σου, αλλά εξουθενώνεις τον εαυτό σου, παρέχεις ανάπαυση στην συνείδησή σου.
Εκείνος που μέμφεται τον εαυτόν του, δεν πληγώνει ποτέ κανέναν. Το να μέμφεσαι τον εαυτόν σου και το να είσαι χαμηλότερα από τον πλησίον, αυτό σε ενώνει με την Θεότητα.
Εξέταζε ενώπιον του Θεού με μεγάλη προσοχή τον εαυτό σου, κάθε μέρα και βλέπε την καρδιά σου, ποιό πάθος βρίσκεται μέσα σ' αυτήν. Και πέταξέ το μακριά από τήν καρδιά σου, για να μη σου γίνει αφορμή καταδίκης.
Πριν από όλες τις αρετές είναι η ταπεινοφροσύνη και πριν από όλα τα πάθη είναι η γαστριμαργία. Τέλος των αρετών είναι η αγάπη, τέλος δε των παθών είναι η αυτοδικαίωση.
Αν σου λέει κάποιος ανωφελείς λόγους, μην τους ακούς, για να μην ζημιώσεις την ψυχή σου. Μην λες "δεν ζημιώνομαι". Δεν είσαι εσύ ανώτερος από τους καθαροτάτους Πρωτοπλάστους, που παρασύρθηκαν από την πονηρή συνομιλία με το φίδι. Σήκω και φύγε! Μην ντραπείς! Και μια "τελεία" να ακούσεις, οι δαίμονες θα την εκμεταλλευτούν και θα φονεύσουν την ψυχή σου!
Σε ό,τι γενικά κάνεις, να έχεις την αίσθηση του Θεού, διότι ο Θεός βλέπει κάθε σου σκέψη και κάθε λογισμό και έτσι δεν θα αμαρτήσεις ποτέ.
Όποιος κατορθώνει να λέγει κάθε μέρα στον εαυτό του: σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της ζωής μου, ουδέποτε θα αμαρτήσει θεληματικά προς το Θεό. Εκείνος όμως που περιμένει, πως έχει πολλά ακόμη χρόνια να ζήσει, δίχως άλλο θα περιμπλεχθεί στα βρόχια της αμαρτίας. Ο Θεός αγιάζει την ψυχή, που διαρκώς προετοιμάζεται να λογοδοτήσει για τις πράξεις τις. Όποιος λησμονεί την Κρίση, μένει στη δουλεία της αμαρτίας.
/
3

Βλέπετε 67 - 76 από τα 76 αποτελέσματα