Περί...

Loading...
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Μην νομίζεις, ότι με την ελεημοσύνη τελείωσες τις υποχρεώσεις σου στον Θεό. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να καθαρίσεις τον εαυτόν σου από τα πάθη και έτσι θα γίνει ευπρόσδεκτη στον Θεό η προσφορά που κάνεις στους συνανθρώπους σου.
Αν δίνεις σε κάποιον που σου ζητά ελεημοσύνη, άφησε τη χαρά του προσώπου να προηγηθεί από το δώρο σου και παρηγόρησε τη λύπη του με καλά λόγια.
Κάνοντας αδιάκριτα ελεημοσύνη, θα προσελκύσεις και τους σκληρόκαρδους στο καλό. Σ' αυτό μας διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος, που έτρωγε μαζί με τους τελώνες και τους αμαρτωλούς. Δεν προτιμούσε τους καλούς και τους άξιους, αλλά τους ανάξιους, για να τους προσελκύσει και να τους δημιουργήσει τον φόβο του Θεού. Έτσι και εσύ να κάνεις το καλό σε όλους, είτε είναι φίλοι σου, είτε εχθροί σου.
Όπως δεν είναι δυνατό να εμποδίσουμε τη φλόγα της φωτιάς να ανεβεί προς τα επάνω, έτσι δεν μπορούν να εμποδιστούν οι προσευχές των ελεημόνων να ανεβούν στον ουρανό.
Όπως το λάδι συντηρεί το φως του λυχναριού, έτσι και η ελεημοσύνη, τρέφει στην ψυχή την αληθινή γνώση του Θεού.
Όχι μόνο όταν αρπάζουν τα πράγματά σου, αλλά και τα άλλα δυσάρεστα που σου έρχονται απέξω, πρέπει να τα υπομένεις με χαρά και να θυσιάζεις ακόμη και τη ζωή σου για τον αδελφό σου. Αυτός είναι ο πραγματικός ελεήμων και όχι αυτός που δίνει απλώς με το χέρι του ελεημοσύνη στον αδελφό του. Και όποιος ακούσει ή δει με τα μάτια του, ότι κάτι στεναχωρεί τον αδελφό του και δεν μπορεί να τον αναπαύσει με υλικά αγαθά, αλλά τον συμπονεί και καίεται η καρδιά του γι' αυτόν και αυτός είναι αληθινά ελεήμων. Το ίδιο είναι ελεήμων και όποιος δεχθεί ράπισμα από τον αδελφό του και δεν του αντιμιλήσει με την κοσμική αδιαντροπιά και δεν προκαλέσει λύπη στην καρδιά του.
Το έργο που γίνεται χωρίς πόνο, είναι η ηθική των κοσμικών. Αυτοί κάνουνε ελεημοσύνη μονάχα με τα εξωτερικά έργα και μέσα τους δεν κερδίζουν τίποτα.
Τί είναι καρδιά ελεήμων; Είναι αυτή που καίγεται από αγάπη και συμπόνοια για όλη την κτίση...
Πίεσε τον εαυτό σου, όταν συναντήσεις έναν άλλον άνθρωπο, να τον τιμήσεις πάνω από την αξία του. Φίλησέ του τα χέρια και τα πόδια και κράτησε τα χέρια του με πολλή τιμή και βάλε τα στα μάτια σου και παίνεψέ τον και γι' αυτά που δεν έχει. Και όταν αποχωρισθεί από σένα, πες γι' αυτόν ό,τι καλό και σπουδαίο, γιατί με αυτό τον τρόπο, ή με παρόμοιους τρόπους, τον προσελκύεις στο καλό και τον αναγκάζεις να ντρέπεται για τα καλά λόγια που του απηύθυνες. Και σπέρνεις μέσα του, σπέρματα αρετής. Και όσο για σένα, από μια τέτοια συνήθεια που αποκτάς με τον καιρό, τυπώνεται μέσα σου αγαθός χαρακτήρας και αποκτάς πολλή ταπείνωση και χωρίς κόπο κατορθώνεις μεγάλες αρετές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και αν έχει αυτός κάποια ελαττώματα, καθώς εσύ τον τιμάς, με ευχαρίστηση δέχεται εκ μέρους σου τη θεραπεία από συστολή για την τιμή που του απέδωσες.
Μην επαινέσεις ποτέ εκείνον, που θέλει να ακούσει πολλά, να λέει πολλά και να περιφέρει παντού τα μάτια του, ακόμα και όταν σωματικά κακοπαθεί!
Μην αρέσκεσαι να σε κολακεύουν και να σε επαινούν, γιατί αυτά είναι πάθη, τρέφουν τον εγωισμό σου.
Τις εντολές του Θεού πρέπει να τις εφαρμόζουμε, όχι για τον φόβο της κολάσεως ούτε περιμένοντας κάποια αμοιβή, αλλά μόνο από αγάπη προς τον Θεό. Αν εφαρμόζουμε στη ζωή μας τις εντολές του Κυρίου, θα βλέπουν οι άνθρωποι τα καλά μας έργα και θα δοξάζεται ο Επουράνιος Πατέρας μας. Οι εντολές του Θεού δεν είναι βαρειές γι' αυτούς που αγαπούν τον Θεό, όπως βεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος λέγοντας: «Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν έστιν». Αυτός που καταργεί και την παραμικρή εντολή του Χριστού, θα ονομαστεί ελάχιστος στην Βασιλεία των Ουρανών.
Όποιος φυλάσσει τις εντολές του Θεού, σ΄αυτόν κατοικεί μέσα του ο Χριστός και αξιώνεται της πνευματικής προσευχής. Είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο, που μιμείται τον τρόπο της ζωής του νομοθέτη Χριστού και τηρεί τις εντολές του, να παραμένει στην αμαρτία.
Ας μάθουμε να εφαρμόζουμε πρώτα τις εντολές του Θεού και ύστερα από αγώνες πολλούς και μεγάλους, θα μας στείλει ο Θεός τη Χάρη Του.
Όπως ενεργούν τα φάρμακα στο άρρωστο σώμα, έτσι ενεργούν και οι εντολές του Θεού στην άρρωστη ψυχή. Διότι όλες οι εντολές του Χριστού, τείνουν στην δημιουργία καθαρής καρδιάς.
Εάν προσέχεις και θέλεις να εργάζεσαι τις εντολές του Θεού, ετοίμασε την καρδιά σου για πειρασμούς και θλίψεις.
Για να γίνεις γνήσιο παιδί του θεού, αγωνίσου ν' ακολουθείς τις εντολές Του.
Όταν θέλεις ν' αρχίσεις κάποια θεάρεστη εργασία, πρώτα να ετοιμασθείς ενάντια στους πειρασμούς που θα σε βρουν και μη διστάσεις καθόλου. Γιατί ο εχθρός έχει συνήθεια, όταν δει κάποιον να ξεκινά με θερμή πίστη ένα καλό και σωτήριο έργο, να τον εμποδίζει με ποικίλους και φοβερούς πειρασμούς, για να φοβηθεί απ' αυτούς, και να ψυχρανθεί η καλή προαίρεσή του, ώστε να μην έχει πια καμιά επιθυμία να ασχοληθεί με τη θεάρεστη εργασία. Αν δεν προετοιμασθείς καλά για την απρόκρουση των πειρασμών, μην ξεκινήσεις την εργασία των αρετών.
Δεν υπάρχει άλλη εργασία, που να μπορεί να καταλύσει τόσο πολύ τις στρατιές των ακαθάρτων δαιμόνων, όσο η θεωρία τού Θεού.
Να μην επιπλήξεις αυτούς που έχουν θλίψη στην καρδιά, για να μη μαστιγωθείς με το ίδιο τιμωρητικό ραβδί και θα ψάχνεις τότε ποιός να σε παρηγορήσει, και δεν θα βρίσκεις κανέναν!
Έλεγξε τους ακόλαστους με την ευγενική και ενάρετη συμπεριφορά σου και τους αδιάντροπους στις αισθήσεις τους, με το συμμαζεμένο βλέμμα σου.
Δεν πρέπει να κουβεντιάζεις στην Εκκλησία την ώρα της Θείας Λειτουργίας βιοτικά πράγματα ή για αγρούς ή αμπέλια.
Αν δε νικήσει κάποιος τους εχθρούς δαίμονες, δεν μπορεί να ειρηνεύσει. Και αν η ειρήνη δεν βασιλεύει στην ψυχή μας, πώς είναι δυνατό να βρούμε και να χαρούμε τα αγαθά της;
Όποιος ένιωσε την ειρήνη μέσα του, ένιωσε την πραγματική χαρά. Ειρήνευσε με τον εαυτόν σου και θα ειρηνεύσουν με σένα και ο ουρανός και η γη.
Να μην αμελείς τις μετάνοιές σου, γιατί αυτό φοβίζει τον σατανά. Να γνωρίζεις, ότι θα σε πολεμήσουν πολύ οι δαίμονες, όταν αρχίζεις να προσκυνάς τον Θεό σου, γιατί καίγονται όταν βλέπουν τους Χριστιανούς να πέφτουν γονατιστοί μπροστά στον Εσταυρωμένο.
Μην αρέσκεσαι να σε κολακεύουν και να σε επαινούν, γιατί αυτά είναι πάθη, τρέφουν τον εγωισμό σου.
Ο εγωϊσμός δημιουργεί ακαταστασία και ταραχή στην ψυχή και μολύνεται ο νους με τους ακάθαρτους λογισμούς.
Σε κάθε περίπτωση να κάνεις πως δεν γνωρίζεις τίποτε, για να μην σε κυριέψει ο εγωϊσμός.
Με γεμάτο στομάχι, δεν είναι δυνατό να γνωρίσεις τα μυστήρια του Θεού. Όπως ακριβώς το σύννεφο κρύβει το φως του ήλιου και της σελήνης, έτσι και οι «ατμοί» της κοιλιάς κρύβουν τη σοφία του Θεού από την ψυχή.
Δεν πρέπει με πολλά φαγητά να τρέφεις το σώμα σου, γιατί όταν γεμίζει η κοιλιά, οδηγείσαι σε πνευματικό ύπνο...
Όπως η φλόγα της φωτιάς, φουντώνει με τα ξερά ξύλα, έτσι και το σώμα φουντώνει από την σαρκική επιθυμία, όταν η κοιλιά είναι γεμάτη. Και όπως τα ξύλα, όταν πέφτουν πάνω σε άλλα ξύλα, αυξάνουν την φλόγα της φωτιάς, έτσι και η ποικιλία των φαγητών, αυξάνει τις εμπαθείς κινήσεις του σώματος.
/
17

Βλέπετε 34 - 66 από τα 557 αποτελέσματα