Περί...

Loading...
Άγιος Ιωάννης ο Κολοβός
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Όταν ένας βασιλιάς θέλει να καταλάβει μια εχθρική πόλη, την αποκλείει από τροφές και νερό στην αρχή και έτσι οι εχθροί από την πείνα, υποχωρούν και παραδίδονται σ' αυτόν. Το ίδιο γίνεται και με τα πάθη στον άνθρωπο. Αν ο άνθρωπος νηστεύει και είναι εγκρατής σε όλα, οι εχθροί, δηλ. τα πάθη του υποκύπτουν και εγκαταλείπουν την ψυχή του.
Εάν ζήσει ο άνθρωπος με νηστεία και πείνα, οι εχθροί της ψυχή του εξασθενούν.
Μοιάζω με έναν άνθρωπο που κάθεται κάτω από ένα μεγάλο δένδρο και ξαφνικά βλέπει πολλά θηρία και ερπετά να έρχονται καταπάνω του. Και επειδή δεν μπορεί να αντισταθεί εύκολα, τρέχει γρήγορα, πάνω στο δένδρο και σώζεται. Έτσι κάνω και εγώ. Κάθομαι στο κελλί μου και βλέπω τους πονηρούς λογισμούς να έρχονται εναντίον μου. Τότε ανεβαίνω στο δένδρο της ζωής, στο Θεό μου, με την προσευχή και σώζομαι από τον εχθρό διάβολο.
Τί ανόητοι που είμαστε εμείς οι άνθρωποι! Πετάμε μακριά το ελαφρότερο φορτίο, την παραδοχή του λάθους μας και το ''συγχώρεσέ με'' και φορτωνόμαστε το πιο βαρύ, τη δικαιολογία.
Ποιος είναι τόσο δυνατός όσο το λιοντάρι; Και όμως για χάρη της κοιλιάς του, πέφτει μέσα σε παγίδα και ταπεινώνεται έτσι η δύναμή του.
Η ταπεινοφροσύνη και ο φόβος του Θεού, είναι πάνω από όλες τις αρετές.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα