Περί...

Loading...
Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Να είστε προσεκτικοί. Να είστε σε επιφυλακή για την ψυχή σας! Να στρέφετε τους λογισμούς σας μακριά από εκείνα, που γρήγορα παρέρχονται και να τους προσηλώνετε σε εκείνα, που είναι Αιώνια. Έτσι θα βρείτε την χαρά, που ποθεί η ψυχή σας και για την οποία διψά η καρδιά σας...
Όπως είναι βασική μας μέριμνα να προσέχουμε εκείνα που μπορούν να ζημιώσουν την φυσική μας υγεία, έτσι οφείλουμε να έχουμε σαν πνευματική μας μέριμνα, να προσέχουμε εκείνα που μπορούν να ζημιώσουν την πνευματική μας ζωή και το έργο της πίστεως και της σωτηρίας. Συνεπώς, πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά και με προσήλωση τα εσωτερικά σας ορμέμφυτα (ένστικτα): είναι εκ Θεού, ή από το πνεύμα του πονηρού; Να φυλάγεστε από τους πειρασμούς του κόσμου τούτου και από τους κοσμικούς ανθρώπους. Να φυλάγεστε από τους κρυφούς εσωτερικούς πειρασμούς που προέρχονται από το πνεύμα της αδιαφορίας και απροσεξίας την ώρα της προσευχής εξ αιτίας της φθίνουσας Χριστιανικής αγάπης.
Η καρδιά του ανθρώπου είναι γεμάτη από δηλητηριώδη φίδια. Μόνο οι καρδιές των Αγίων είναι απαλλαγμένες από αυτά τα φίδια: τα πάθη!
Δεν πρέπει να παραμένουμε νωθροί, αφήνοντάς τα όλα στον Θεό, αλλά επίσης δεν πρέπει να νομίζουμε, ότι μόνη μας, χωρίς την βοήθεια του Θεού, μπορούμε να κάνουμε τίποτα το καλό.
Η έννοια της μετάνοιας δεν είναι να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως αμαρτωλό - που θα ήταν πολύ απλό, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, που οδηγούν στην αμαρτία.
Αν στρέψουμε την προσοχή μας στον νου μας, θα παρατηρήσουμε ένα χείμαρρο αλλεπάλληλων λογισμών και ιδεών. Ο χείμαρρος αυτός είναι αδιάκοπος, τρέχει γοργά προς κάθε κατεύθυνση και κάθε στιγμή - στο σπίτι, στην εκκλησία, στην εργασία, όταν διαβάζουμε, όταν συζητούμε... Συνήθως το ονομάζουμε «σκέψη», γράφει ο Επίσκοπος Θεοφάνης ο Έγκλειστος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια διαταραχή του νοός, ένα σκόρπισμα, μια έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής...
Έχετε ποτέ παρατηρήσει την ζωή της καρδιάς; Δοκιμάστε να το κάνετε, έστω για ένα μικρό διάστημα, και παρατηρήστε τι θα ανακαλύψετε: Προκύπτει κάτι δυσάρεστο και ταράζεστε. Σας βρίσκει κάποια δυστυχία και νοιώθετε λύπηση για τον εαυτό σας. Βλέπετε κάποιον που δεν συμπαθείτε και αμέσως αναβλύζει μέσα σας η εχθρότητα. Συναντιέστε με κάποιον ισότιμό σας, ο οποίος εν τω μεταξύ σας έχει προσπεράσει κοινωνικά και αρχίζετε να τον φθονείτε. Αναπολείτε τα ταλέντα σας και τις ικανότητές σας και αρχίζετε να νοιώθετε υπερηφάνειαι... Όλη αυτή η σαπίλα: ματαιοδοξία, σαρκική επιθυμία, λαιμαργία, ακηδία, κακία... η μία στοιβαγμένη πάνω στην άλλη, τελικά καταστρέφουν την καρδιά. Και όλα αυτά μπορούν να διαπεράσουν την καρδιά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Για τον λόγο αυτό, κάποιος ασκητής που ασκούσε αυστηρό έλεγχο στον εαυτό του, είπε - πολύ σωστά - ότι «η καρδιά του ανθρώπου, είναι γεμάτη από δηλητηριώδη φίδια. Μόνο οι καρδιές των Αγίων είναι απαλλαγμένες από αυτά τα φίδια: τα πάθη.»
Ο Κύριος επιτρέπει να υποφέρουμε, μόνο και μόνο για να καταλάβουμε την αδυναμία μας και να αγωνιστούμε με περισσότερο ζήλο, προς την πηγή κάθε καλού, προς τον Δημιουργό μας, ο Οποίος δίνει στον καθένα το καλύτερο.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα