Περί...

Loading...
Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Όταν βαδίζεις την οδό του Χριστού, πολλοί άνθρωποι - ίσως και οι πιο στενοί σου συγγενείς - θα σε κοροϊδεύουν. Μην σε απασχολεί αυτό. Μην σε ανησυχεί. Θυμήσου, ότι και τον Χριστό Τον κορόϊδευαν. Μα Αυτός, δεν τους εχθρευόταν. Σιωπούσε. Και προσευχόταν γι' αυτούς. Το ίδιο, να κάνεις και εσύ.
Στον κόσμο αυτό τίποτε, εκτός από τον Θεό, δεν μπορεί να του γεμίσει την καρδιά. Και καθετί που το αποκτήσαμε, έστω και αν είναι το πιο όμορφο στον κόσμο, μας φαίνεται λίγο! Και είναι έτοιμος ο Θεός, να μας πάρει από το χέρι. Σε μας δεν απομένει, παρά να Του το απλώσωμε και να στηριχτούμε σ' Αυτόν. Και να αφεθούμε στο θέλημά Του. Ολοκληρωτικά! Να μας πάει, όπου θέλει!
Μέσα, για να αποκτήσει κανείς το Άγιο Πνεύμα είναι:

α) η καθαρότητα της καρδιάς και η αγνότητα
β) η ταπείνωση
γ) η υπακοή στην φωνή του Θεού
δ) η προσευχή
ε) η καθημερινή αυταπάρνηση
στ) η ανάγνωση και ακρόαση των Αγίων Γραφών
ζ) συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας και ιδίως στην Θεία Κοινωνία. Κάθε ψυχή που έχει πίστη μπορεί να γεμίσει με Άγιο Πνεύμα, αρκεί να καθαριστεί από την αμαρτία και να μην φυλακιστεί στην υπερηφάνεια.
Κανένας δεν μπορεί να ξέρει, ποιά στιγμή και με ποιό τρόπο θα λάβει τα δώρα του Αγίου Πνεύματος, γιατί τα δώρα δίνονται απροσδόκητα, όποτε και σ' όποιον θέλει ο δωρητής. Γι' αυτό κάνουν μεγάλο λάθος, όσοι περιμένουν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα, με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένη ώρα. Όσοι, μάλιστα, επινοούν δικά τους μέσα για το σκοπό αυτό, όχι μόνο δεν πρόκειται να λάβουν το Άγιο Πνεύμα, αλλά παίρνουν πάνω τους και μία φοβερή αμαρτία.
Τί χαρίζει στον άνθρωπο το Άγιο Πνεύμα:

1) Πίστη και Θείο Φωτισμό
2) Γεννάει στην καρδιά του ανθρώπου την αληθινή αγάπη
3) Δίνει στον άνθρωπο δύναμη, για να αντιστέκεται στους πειρασμούς του κόσμου
4) Δίνει στον άνθρωπο σοφία
5) Χαρίζει την αληθινή χαρά, την καρδιακή ευτυχία και την ασάλευτη ειρήνη
6) Δίνει στον άνθρωπο την αληθινή ταπείνωση και
7) Μας διδάσκει την αληθινή προσευχή.

Χωρίς τη βοήθεια και τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος, είναι αδύνατον, όχι μόνο να μπούμε στην Ουράνια Βασιλεία, αλλά και ένα βήμα να κάνουμε στο δρόμο που οδηγεί εκεί. Γι' αυτό είναι απαραίτητο, να ποθούμε και να ζητάμε το Άγιο Πνεύμα.
Ο Ιησούς Χριστός για εμάς υπέμεινε μαρτύρια και πάθη! Εμείς δεν θα δεχθούμε, να υποφέρουμε για χάρη Του κάτι;
Όταν βαδίζεις την οδό του Χριστού, πολλοί άνθρωποι - ίσως και οι πιο στενοί σου συγγενείς - θα σε κοροϊδεύουν. Μην σε απασχολεί αυτό. Μην σε ανησυχεί. Θυμήσου, ότι και τον Χριστό Τον κορόϊδευαν. Μα Αυτός, δεν τους εχθρευόταν. Σιωπούσε. Και προσευχόταν γι' αυτούς. Το ίδιο, να κάνεις και εσύ.
Μη παρακολουθείς τους άλλους αμαρτωλούς πως ζούν. Η δική τους απώλεια δεν θα σε σώσει.
Ο Θεός μιλάει πολύ καθαρά, με τρόπο σαφή και πολύ κατανοητό. Έτσι μπορούμε να ακούμε την φωνή Του σε κάθε τόπο και χρόνο και περίσταση. Φτάνει μόνο να έχουμε αυτιά για να ακούνε.
Όποιος συναισθάνεται την εσωτερική του φτώχεια, δεν θα πάψει να προσεύχεται, ό,τι και αν κάνει. Όποιος θερμά ποθεί να μπει στην Βασιλεία των Ουρανών, θα βρει την ευκαιρία και τον χρόνο να προσεύχεται, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Δεν βρίσκει καιρό να προσευχηθεί, μόνο εκείνος που δεν θέλει.
Και όταν κατά το θέλημα του Κυρίου θα βαστάζεις τον σταυρό σου, αν τότε σου γεννηθεί υπερήφανος λογισμός, (πως τάχα εσύ δεν είσαι σαν τους άλλους, αλλά πως εσύ είσαι σταθερός, ευσεβής, πιστός, ο καλύτερος από τους φίλους και τους γνωστούς σου!), ξερίζωσε τον από την καρδιά σου τον λογισμό αυτό, όσο πιο γρήγορα μπορείς. Γιατί ένας τέτοιος λογισμός είναι ικανός να σου καταστρέψει όλες σου τις αρετές.
Ώστε λοιπόν γνωρίζουμε για τον Θεό, ότι και αγαπά και συμπονεί το πλάσμα Του και ότι Αυτός είναι η πηγή της σοφίας και ξέρει καλά πως να ρυθμίζει όσα μας αφορούν και ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο γι' Αυτόν, αλλά τα πάντα υπακούν στο θέλημά Του και οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά ότι όλα όσα κάνει, για το συμφέρον μας, το κάνει και να τα δεχόμαστε με ευχαριστία, σαν να προέρχονται από ευεργέτη και αγαθό Δεσπότη, ακόμα και αν είναι δυσάρεστα· διότι τα πάντα γίνονται με δίκαιη κρίση και δεν παραβλέπει ο Θεός που είναι τόσο ελεήμων, ούτε την μικρότερη θλίψη μας.
Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, είναι το πιο καλό φάρμακο για κάθε μας αδυναμία και ασθένεια. Και ποιός από μας είναι εντελώς καλά; Και ποιός δεν χρειάζεται, να βρει θεραπεία ή έστω βελτίωση της καταστάσεώς του;
Όποιος Κοινωνεί το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ανάξια, με ψυχή ακάθαρτη... όχι μόνο δεν παίρνει το Άγιο Πνεύμα, αλλά γίνεται προδότης, όπως ο Ιούδας και Σταυρώνει τον Χριστό για άλλη μία φορά...
Είσα δυστυχισμένος; Σε αδίκησε κάποιος; Πέθανε κάποιος συγγενής σου; Είσαι άρρωστος, λυπημένος ή μελαγχολικός, χωρίς φανερή αιτία, όπως συμβαίνει συχνά σε όλους μας; Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μπορείς να ακούσεις τη φωνή του Θεού, που σου λέει να συνέλθεις και αντί να στηρίζεσαι σε ανθρώπους ή να ζητάς παρηγοριά στις διασκεδάσεις και στα ξεφαντώματα, να γυρίσεις μετανοημένος σ' Αυτόν, να ζητήσεις παρηγοριά και βοήθεια μόνο απ' Αυτόν.
Ο άνθρωπος, ακόμα και ο πιο γνωστικός, δεν μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του όσο πρέπει, αν δεν έχει μέσα του το Άγιο Πνεύμα. Γιατί χωρίς τη Θεία βοήθεια, δεν μπορεί να δει την πραγματική κατάσταση της ψυχής του. Αν είναι τίμιος και κάνει κανένα καλό στους συνανθρώπους του και νομίζει πως είναι δίκαιος ή και σε σύγκριση με τους άλλους, τέλειος και πως δεν του χρειάζεται τίποτα άλλο!
Κάθε αμαρτία διώχνει το Άγιο Πνεύμα. Οι πιο μισητές όμως, Του είναι: Από τις σωματικές η πορνεία και από τις ψυχικές η υπερηφάνεια.
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα