Περί...

Loading...
Άγιος Ιερώνυμος της Αίγινας
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Να έχετε χαράν! Η χαρά και η λύπη ας σας είναι φιλοξενούμενες, όχι όμως η απελπισία. Της απελπισίας να της κλείνετε την πόρτα! Ο Χριστιανός δεν πρέπει ούτε δειλός να είναι, ούτε απελπισία να έχει.
Ο Θεός μας αγαπάει πολύ και ό,τι δίνει, είναι για το καλό μας. Αρκεί εμείς να το δεχόμαστε με υπομονή και να μην γογγύζουμε. Εμένα ο Θεός επέτρεψε να μου κοπεί το χέρι. Δεν το χρειαζόμουνα. Ο Θεός ξέρει τι κάνει. Καλύτερα με ένα χέρι στον Παράδεισο, παρά με τα δύο στην Κόλαση. Μια φορά δεν είπα στον Θεό: ''Θεέ μου γιατί;''. Ο Θεός με αγαπάει και γνωρίζει το συμφέρον μου. Τον ευχαριστώ πάντων ένεκεν και Τον δοξάζω! Και εσύ να Τον ευχαριστείς!
Θα κάνεις ό,τι μπορείς για τα παιδιά σου, διότι στην άλλη ζωή ο Χριστός μας θα σου ζητήσει ή τα παιδιά σου σεσωσμένα ή τις πληγές στα γόνατά σου, από την πολλή σου προσευχή. Δεν γνωρίζουν δυστυχώς οι γονείς την ευθύνη, την οποία έχουν για τα παιδιά τους.
Το σίδηρο όταν το αφήσεις σκουριάζει. Όταν το χρησιμοποιείς λάμπει. Έτσι και ο άνθρωπος, όταν δεν εργάζεται τις εντολές του Θεού, σκουριάζει.
Το μπαστούνι του Θεού για μας τους Έλληνες, όταν φεύγουμε από το δρόμο Του και πέφτουμε στην ασέβεια και στην αμαρτία, είναι οι Τούρκοι.
Να προσέχετε πως θα περάσει η κάθε ημέρα. Μη σκέφτεστε και βάζετε βάρος στο νου σας για το μέλλον. Ότι είναι θέλημα Θεού, θα γίνει. Θα βοηθήσει ο Θεός...
Να αποφεύγεις την αμαρτία μετά την εξομολόγηση. Να λες πέρασα από την φωτιά και γλίτωσα. Ο Κύριος τώρα με ελέησε. Να ξαναπεράσω; Μήπως οργιστεί ο Θεός; Μετά την εξομολόγηση, κλείνει η πληγή της αμαρτίας, αλλά μένει το σημάδι. Ενίοτε να βλέπεις το σημάδι για να λυπάσαι και να προσέχεις. Στην Δευτέρα Παρουσία, θα φύγουν και τα σημάδια.
Όταν δίνεις ελεημοσύνη, μην εξετάζεις το πρόσωπο, αν είναι καλό ή κακό. Η ελεημοσύνη εξαλείφει πλήθος αμαρτιών.
Να είστε επιμελείς σε ό,τι κάνετε. Από μικρός αγαπούσα και έδιδα επιμέλεια σε όλα. Από 11 χρονών ακόμα ενθυμούμαι το μάθημα.
Κάθε άνθρωπος έχει κάποιο χάρισμα. Βρες το χάρισμά του και επαίνεσέ τον. Χρειάζεται και ο έπαινος (προς τόνωση) και η καλωσύνη και η αγάπη. Τότε ο άλλος και πολύ καλός να μην είναι, δια την τιμή, τον έπαινο και την αγάπη που του εκδηλώνουν ελέγχεται και γίνεται καλύτερος.
Αυτός που σε επαινεί, είναι εχθρός σου, δεν είναι φίλος σου. Σε στέλνει στην κόλαση. Μην επιδιώκεις τον έπαινο, διότι αυτό θα σου φέρει λύπη.
Όταν πας στην Εκκλησία, να προσπαθείς να εμβαθύνεις στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Αν κατανοήσεις την Θεία Λειτουργία, θα κατανοήσεις και το μεγάλο μυστήριο της Εκκλησίας και θα θαυμάσεις και θα δοξάσεις τον Θεό.
Όσο κόβεις σχέσεις από τα κοσμικά, τόσο ελευθερώνεται ο νους σου και καθαρίζει και τόσο προσεύχεσαι καλύτερα.
Όλους ν' αγαπάς, αλλά και κανένα μην αγαπάς, δηλαδή με κανένα μην δένεται ο νους σου, εκτός του Χριστού μας...
Θέλεις να αγαπάς πολύ τους ανθρώπους; Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας και θα δεις πόσο θα αγαπάς και τους ανθρώπους και ας μη τους βλέπεις. Αυτή η αγάπη, που είναι δηλαδή μέσα στην αγάπη του Χριστού μας, είναι η αληθινή και δυνατή. Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας!
Το σπίτι, έχει παράθυρα, πόρτες κλπ. Για να ασφαλιστούμε, τα κλείνουμε. Έτσι λοιπόν και εμείς, για να ασφαλιστούμε, για να διατηρήσουμε την υγεία της ψυχής, πρέπει να προσέχουμε τις αισθήσεις.
Το Ψαλτήρι καθημερινή μου τροφή το έχω. Να το αγαπάς πολύ και να το διαβάζεις. Έστω ένα ή δύο ψαλμούς την ημέρα. Και όταν έχεις λύπη, όταν έχεις πειρασμό, διάβαζε με προσοχή και αγάπη το Ψαλτήρι και θα νιώθεις μεταβολή μέσα σου.
Ημέρα ποὺ θὰ περάση καὶ δὲν ἔνοιωσες τὸν Χριστόν μας εἰς τὴν καρδία σου, διὰ τῆς προσευχῆς, ἀναγνώσεως Ψαλτηρίου, Εὐαγγελίου κλπ., νὰ θεωρῆς ὅτι ἀπώλεσες αὐτὴ τὴν ἡμέρα! Νὰ παρακαλῆς μὲ δάκρυα, ὅπως ἡ Μαρία Μαγδαληνὴ καὶ νὰ λέγης: Χριστέ μου, μὴ μὲ ἐγκαταλείψης! Χριστέ μου μὴ μὲ ἀφήσης μόνο, Χριστέ μου γλυκύτατε, μὴ πάρης τὴν ψυχήν μου ἄν δὲν γίνω ὅλος Σός!
Μετά από κάποια καλή πράξη ή μετά από κάποια πνευματική χαρά που ενδεχομένως θα νοιώσετε, προσέχετε να μην σας πειράξει λογισμός υπερηφανείας. Διότι όχι μόνο θα χάσετε αυτό που κερδίσατε, αλλά ο πόλεμος που θα ακολουθήσει, θα είναι μεγαλύτερος. Ο εχθρός φθονεί και αν δεν μπορεί να εμποδίσει το καλό έργο, προσπαθεί να το αμαυρώσει με λογισμούς υπερηφανείας. Αν δεν διώξετε τους λογισμούς αυτούς, ο Θεός θα επιτρέψει πτώση για να συνέλθετε. Ο σατανάς δεν εξεδιώχτηκε από τον Παράδεισο για κακές πράξεις, αλλά για την υπερηφάνειά του.
Ταπείνωση θα αποκτήσουμε με την συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας. Εάν πιστεύουμε ότι πραγματικά είμαστε αμαρτωλοί, θα ταπεινωθούμε.
Ταπείνωση να έχεις! Όταν βρέχει, το νερό δεν σταματά εις τις κορφές ή στα βουνά, αλλά κάτω εις την πεδιάδα. Οι ταπεινοί άνθρωποι έχουν Χάρη, καρποφορίαν και ευλογία.
Εάν αποκτήσεις εγωισμό, τότε θα επιτρέψει ο Θεός πειρασμούς, για να ταπεινωθείς. Καλό είναι να ταπεινωθούμε, προτού ο Χριστός μας, επιτρέψει τους πειρασμούς.
Πρόσεχε μην αποκτήσεις συνήθεια κακή, διότι η συνήθεια γίνεται δευτέρα φύσις.
Τις παρέες σας να προσέχετε. Καλό είναι να έχετε φίλους, αλλά να αποφεύγετε τις συχνές συναντήσεις. Όσο και να ομιλείτε πνευματικά και ψυχωφελή, δεν μπορεί, στην φλυαρία θα πέσετε και την ησυχία θα χάσετε. Να αγαπάτε τους άλλους, αλλά με διάκριση, όχι υπερβολικά. Όταν η βρύση τρέχει πολύ και δεν σταματάει, θέλει φτιάξιμο. Να έχετε διάκριση. Το αλάτι είναι εκείνο που κάνει το φαγητό νόστιμο. Αν ρίξετε παραπάνω, θα γίνει αλμυρό και δεν τρώγεται. Αν δεν ρίξετε καθόλου, θα είναι άνοστο και πάλι δεν τρώγεται. Να έχετε σε όλα τα πράγματα το μέτρο.
Να μην θυμώνετε. Να γλυκαίνετε με την ζάχαρη σας, δηλ. με τον καλόν σας λόγο τον άλλο. Κάθε άνθρωπος έχει κάποιο χάρισμα. Βρες το χάρισμά του και επαίνεσέ τον. Χρειάζεται και ο έπαινος (προς τόνωση) και η καλοσύνη και η αγάπη. Τότε ο άλλος και πολύ καλός να μην είναι, για την τιμή, τον έπαινο, την αγάπη που του εκδηλώνουν, ελέγχεται και γίνεται καλύτερος.
Τον Σταυρό μην τον φοράτε για στολίδι. Και ή να έχει τον Εσταυρωμένο επάνω, δηλαδή Σώμα Χριστού μας, ή να γράφει πίσω: ΙΣΧΣ ΝΙΚΑ. Διότι και άλλοι σταυρώθηκαν.
Μη λέτε πολλά. Κρατείστε την γλώσσα. Αγαπήστε την σιωπή. Αν την συνηθίσετε, μετά δεν θα θέλετε να μιλάτε. Τόσο όμορφη είναι η σιωπή.
Όταν σου προσφέρουν κάτι, να το παίρνεις γιατί αν αρνείσαι και εκείνου τον μισθό στερείς και εσύ δεν ταπεινώνεσαι.
Εγώ όταν μου δίνουν κάτι, ποτέ δεν το αρνούμαι.
Εάν μεν το χρειάζομαι, το κρατώ για τον εαυτόν μου, εάν όχι, το δίνω στους άλλους.
Όταν δίνω κάτι, έστω και μια δραχμή, το εγώ μου πάει μπροστά.
Όταν όμως αναγκάζομαι να απλώσω το χέρι και να επαιτώ, τότε ταπεινώνομαι.
Όταν το πρωί προσευχηθείς και νιώσεις κατάνυξη, όλη την ημέρα θα πετάς. Όταν το πρωί ξεκινήσεις χωρίς την προσευχή, όλα ανάποδα θα σου έρχονται. Η προσευχή θα σε ανακουφίσει και θα σου δώσει δύναμη.
Έχει μεγάλη γλύκα η προσευχή, αλλά πρέπει να αγωνιστείς, για να την νοιώσεις... Εγώ κάθε νύχτα προσεύχομαι για τον εαυτόν μου και για όλο τον κόσμο. Ενθυμούμαι ακόμη και τους κατοίκους του χωριού μου!... Αρχίζω να μνημονεύω τα ονόματα από την μία άκρη του χωριού, ως την άλλη. Και έπειτα όλους τους γνωστούς. Κανενός όνομα δεν παραλείπω! Ο Κύριος λέει να κλεινόμαστε στο ταμείο μας και να προσευχόμαστε. Και εσείς φροντίστε να ''κλέβετε'' χρόνο από τις διάφορες ασχολίες σας, για να προσεύχεστε. Στα πνευματικά πρέπει να γίνεται κανείς ''κλέφτης''. Να εκμεταλλεύεστε τον χρόνο. Οι βιασταί αρπάζουσιν την βασιλείαν του Θεού. Και την μεγαλύτερη ωφέλεια, στην προσευχή θα την βρείτε...
Μιλήστε και προσευχηθείτε στο τον Χριστό μας, απλά και από την καρδιά σας, σαν να τον βλέπατε μπροστά σας: «Πατέρα μου, έσφαλλα, δεν πέρασα την ήμερα μου πνευματικά, άλλα με κοσμικά πράγματα. Κατέκρινα, μίλησα πολύ, γέλασα, έφαγα πολύ, προσευχή δεν έκανα, είχα τόσες αδυναμίες και πτώσεις. Συγχώρεσέ με Κύριε κλπ.» Έτσι να λέτε και θα σας λυπηθεί τότε ό Χριστός μας και θα σας στείλει δάκρυα. Και πρέπει να έρθουν δάκρυα, διότι αυτά τα δάκρυα της προσευχής, θα σας δώσουν δύναμη και χαρά. Αυτά θα σας πάρουν τις θλίψεις...
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 88 αποτελέσματα