Περί...

Loading...
Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Το Έθνος και η Εκκλησία θα δοκιμασθούν σκληρά. Θα δουν πολλά τα μάτια μας. Να προσεύχεστε να μην σας εγκαταλείψει η χάρις του Θεού...
Διά πολλών θλίψεων, είπε ο Κύριος, θα εισέλθετε στην ζωή… Δεν υπάρχει άλλη οδός εκτός των πειρασμών και των θλίψεων. Αυτήν την οδό βάδισαν όλοι οι Άγιοι προφήτες, Απόστολοι, Μάρτυρες, Όσιοι και Δίκαιοι. Υπάρχει και η ευρύχωρη οδός την οποίαν όσοι ακολουθούν πηγαίνουν στην απώλεια… Εμείς να ζητούμε από τον Θεό να μας δώσει καλή φώτιση και δύναμη να βαδίσουμε με προθυμία τη στενή και τεθλιμένη οδό, η οποία οδηγεί στην ευρυχωρία της Βασιλείας των ουρανών και την ανερμήνευτη ευτυχία.
Μην έχεις εμπιστοσύνη στον κόσμο. Πρόσεχε τις συναναστροφές. Μην ακούσεις ποτέ τί λέει ο κόσμος. Μπαίνουν πειρασμοί. Άνθρωποι είμαστε. Ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, πανουργίες, παγίδες.
Όταν κάτι σας ζητάνε, σας ζητιανεύουν, να δίνετε κάτι. Μια φέτα ψωμί έχετε, μια φέτα ψωμί να δίνετε. Όποιος και να είναι. Ο Άγιος Δαβίδ και σε Τούρκους έδινε.
Μην νομίζετε ότι ο Θεός σας πειράζει. Οι δικές σας επιθυμίες είναι αυτές που σας πειράζουν.
Ο άνθρωπος ακολουθεί τον Θεό, όταν εκτελεί τις εντολές Του, όταν μελετά και εφαρμόζει τον νόμο του Θεού ημέρα και νύκτα. Ο νόμος του Θεού, τον οποίο μελετά ο Χριστιανός, γίνεται σ' αυτόν φως στον δρόμο που οδηγεί στην αιώνια ζωή.
Στην Εκκλησία βρίσκουμε την υγεία, την παρηγοριά, την ελπίδα και τη σωτηρία της ψυχής μας.
Άνθρωπος που δεν είναι ταπεινός δεν μπορεί να αγαπήσει. Εάν έχουμε αγάπη μεταξύ μας, τότε είμαστε τέκνα Θεού.
Τους αιρετικούς, πρέπει να τους αποφεύγουμε τελείως και να μην τους δεχόμαστε. Γιατί η συναναστροφή με αιρετικούς είναι επικίνδυνη και μπορεί να μας δηλητηριάσει και να μας θανατώσει πνευματικά.
Προσευχή θα κάνετε με πίστη για τα παιδιά σας και θα τα νουθετήσετε, όσο μπορείτε με την αγάπη και με τον καλό τον τρόπο. Όχι με αυστηρότητα. Γιατί πολλά παιδιά φεύγουν από το σπίτι, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Όπως ο Θεός σε υπομένει, σε ανέχεται, να υπομένεις και εσύ το παιδί σου. Έχεις καθήκον να το συμβουλεύεις, όχι όμως με ταραχή και θυμό, αλλά με τρόπο ήρεμο και γαλήνιο. Εάν δεν σε ακούει, εκείνο έχει όλη την ευθύνη. Εσύ τότε να παρακαλείς τον Θεό να το φωτίσει και να το οδηγήσει στην οδό των εντολών Του.
Η Χάρη των Αγίων μας, ακόμη και πάνω στα ξύλα των Αγίων Εικόνων υπάρχει. Κάποτε στην Μικρά Ασία, ένας Τούρκος κτηνοτρόφος προσπάθησε με το τσεκούρι του, να σχίσει παλιό ξύλο εικόνας. Με την πρώτη τσεκουριά, το ξύλο άρχισε να αιμορραγεί. Ο Τούρκος τότε πανικόβλητος, παρέδωσε την εικόνα στους Χριστιανούς, διηγούμενος το θαύμα.
Οι πυρκαγιές έχουν ως κύρια αιτία τον φθόνο του διαβόλου, που βάζει τα όργανά του να καταστρέφουν τα δάση.
Να κάνεις μεγάλη υπομονή και να μην στενοχωριέσαι, διότι είσαι άνθρωπος ευαίσθητος και γι' αυτό έχετε προβλήματα υγείας. Να κάνεις την καρδιά σου βράχο για να αντέξεις.
''Τυχερός'' δεν είναι αυτός που κερδίζει λαχεία, αλλά όποιος δεχτεί στη ζωή του το Άγιο Πνεύμα.
Η τηλεόραση - το κουτί του διάβολου - κάνει μεγάλη ζημιά, διαίτερα στα παιδιά, γι' αυτό και πρέπει να βγει από το σπίτι.
Τη συγχώρεση πρέπει να την δίνουμε σε όλους, όπως κάνει και ο ίδιος ο Θεός. Βρέχει επί δικαίους και αδίκους, γράφει το Ευαγγέλιο. Διότι είμαστε όλοι αμαρτωλοί και όλοι θα έπρεπε να καταδικαστούμε για τις αμαρτίες μας, λίγες ή πολλές. Γι' αυτό πρέπει να συγχωρούμε και να ευχόμαστε στο Θεό, να συγχωρήσει και εμάς τους αμαρτωλούς, που πολύ συχνά, δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε...
Να προσέχουμε πολύ στην προσευχή μας, τι ζητάμε από τον Θεό, γιατί για παράδειγμα δεν ξέρουμε, αν Του ζητήσουμε δοκιμασία και μας τη δώσει, αν θα την αντέξουμε...
Ο Θεός μπορεί να αργεί, αλλά απαντάει πάντα στις προσευχές μας. Με το μυαλό μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα. Το μυαλό μας κάνει πιο έξυπνους, αλλά όχι και πιο επιτυχημένους. Η προσευχή είναι απόδειξη, ότι η καθημερινή πορεία μας έχει κατεύθυνση προς τον ουρανό, ότι έχουμε ανακαλύψει τον δρόμο προς τον Θεό.
Καμμία προσευχή δεν πάει χαμένη. Όλες οι προσευχές είναι άγιες, αλλά η νοερά προσευχή είναι η σπουδαιότερη από όλες. ''Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με''. Απ' αυτήν την μικρή αλλά παντοδύναμη προσευχή, ξεκίνησαν όλοι οι Άγιοι Πατέρες. Να λες παιδί μου την ευχή αυτήν συνέχεια, ημέρα και νύχτα. Η ευχή θα τα φέρει όλα! Η ευχή περιέχει τα πάντα: αίτηση, παράκληση, πίστη, ομολογία, θεολογία κ.λ.π. Η ευχή να λέγεται συνεχώς. Η Ευχή θα φέρει την ειρήνη, την γλυκύτητα, τη χαρά και τα δάκρυα. Η ειρήνη και η γλυκύτητα θα φέρουν περισσότερη ευχή και η ευχή θα φέρει μετά περισσότερη γλυκύτητα και ειρήνη. Πρώτα θα βρεις με την ευχή γλυκύτητα, ειρήνη και χαρά και μετά εφόσον θέλει ο Θεός, μπορεί να ζήσεις και άλλες καταστάσεις Χάριτος. Να ξέρεις παιδί μου, ότι όπου είναι το όνομα του Κυρίου, εκεί βρίσκεται η Χάρις.
Με το μυαλό μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα. Τα προβλήματα λύνονται κυρίως με την προσευχή...
Το χρήμα είναι δόλιο. Όταν το πρωτοπιάνεις στα χέρια σου είναι πολύ γλυκό, αλλά μετά γίνεται πικρό, φέρνει ιλίγγους και πόνο. Ο Χριστιανός πρέπει να φοβάται το χρήμα και να αγαπά τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ''λίπασμα'' για την ζωή, ενώ το χρήμα είναι παγίδα.
Δεν πρέπει παιδιά μου να έχει κανείς αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστη Θεού ως κόκκον σινάπεως και ότι ζητήσετε, ο Θεός θα σας το δώσει. Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μην φοβόμαστε. Ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών.
Να νηστεύετε παιδιά μου, μην ακούτε που λένε, δεν είναι η νηστεία τίποτε και ότι τα λένε οι καλόγηροι. Δεν τα λένε οι καλόγηροι παιδιά μου, με συγχωρείτε, τα λέει ο Θεός. Η πρώτη εντολή του Θεού ήταν η νηστεία, καθώς και ο Χριστός μας νήστευσε.
Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Γι' αυτό και εμείς να νηστεύουμε παιδιά μου. Δεν με έβλαψε η νηστεία μέχρι σήμερα που είμαι 70 χρονών. Η μητέρα μου με έμαθε νηστεία παιδιόθεν... Δεν με έβλεψε ποτέ η νηστεία και ας έχω ασθένειες πάνω μου.
Αν ο Θεός σε καλέσει και γίνεις Μοναχός, αυτά τα 2 να έχεις μέσα σου: την ταπείνωση και την αγάπη. Γιατί αυτά θα μας πάνε στον Παράδεισο.
Τυχερός δεν είναι αυτός που κερδίζει λαχεία, αλλά όποιος δεχτεί στη ζωή του το Άγιο Πνεύμα.
Είδα, παιδί μου, όλη μας η ζωή, έργα, λόγια, σκέψεις είναι γραμμένα: θα δώσουμε για όλα λόγο!...
Η στενοχώρια είναι η πιο μεγάλη αρρώστια, να τη διώχνετε. Στην Εκκλησία βρίσκουμε την υγεία, την παρηγοριά, την ελπίδα και τη σωτηρία της ψυχής μας.
Εσύ μην στενοχωριέσαι, μην τα βάζεις μέσα σου και στενοχωριέσαι. Οι στενοχώριες τρώνε τον άνθρωπο. Εμένα οι στενοχώριες με φάγανε, αρρώστησα από την καρδιά και τα άλλα.
Να διώχνετε τους κακούς λογισμούς, τις φαντασίες που φέρνει ο διάβολος. Να μην τους δίνετε σημασία, να τα ρίχνετε πίσω.
Μόνο με την ταπεινοφροσύνη και την προσευχή μπορούμε να αποφεύγουμε και να ασφαλιστούμε από τις αμέτρητες παγίδες που στήνει εναντίον μας ο παμπόνηρος διάβολος.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 50 αποτελέσματα