Περί...

Loading...
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Τίποτα αντάξιο δεν υπάρχει του πιστού φίλου. Όμως, σε καμιά περίπτωση της ζωής σου, να μην κάνεις φίλο, τον άνθρωπο τον πονηρό.
Μην έχεις αδάμαστη σαρκική ορμή. Πείσε και τον άνδρα σου να σέβεται τις ιερές ημέρες. Γιατί οι νόμοι του Θεού είναι ανώτεροι από την εικόνα του Θεού...
Οι φαύλοι αγαπούν να επιρρίπτουν την ενοχή τους σε αυτούς που τους ελέγχουν. Οι κακοί αγαπούν για τις κακίες τους, να ρίχνουν στα θύματα τις αιτίες, για να βλάψουν πιο πολύ με τις ψευτιές τους και να ξεφύγουν οι ίδιοι τις κατηγορίες.
Με τίποτε άλλο δεν εξομοιώνεται ο άνθρωπος με το Θεό τόσο, όσο με το να ευεργετεί. Μπορείς να γίνεις ''θεός'', χωρίς να κοπιάσεις καθόλου. Μην χάσεις την ευκαιρία της θεώσεως...!
Ευσέβεια δεν είναι το να μιλάτε συχνά για τον Θεό, αλλά το να είστε διατεθειμένοι περισσότερο να σιωπάτε.
Πιο σίγουρο είναι να εμπιστεύεται κανείς τον άνεμο, που κινείται ακατάπαυστα, πιο σίγουρο είναι να εμπιστεύεται, όσα χαράζουν τα παιδιά πάνω στην άμμο όταν παίζουν, παρά να εμπιστεύεται την ανθρώπινη ευτυχία.
Όσα και αν προσφέρεις, εκείνα που σου μένουν είναι πάντα περισσότερα. Διότι δεν θα δώσεις τίποτα δικό σου, αφού όλα τα έχεις πάρει από το Θεό.
Χωρίς την ελεημοσύνη, δεν παράγει καρπούς η ψυχή. Όλα, χωρίς αυτήν, είναι ακάθαρτα και ανώφελα! Μ' αυτήν, μπορούμε να εξισωθούμε με τον Θεό, ελεώντας και βοηθώντας. Όταν λοιπόν δεν έχουμε αυτήν, στερούμαστε τα πάντα. Δεν είπε ο Κύριος, εάν πιστεύσετε ή εάν μείνετε παρθένοι, θα γίνετε όμοιοι με τον Πατέρα σας. Αλλά τι; 'Να γίνετε οικτίρμονες, όπως ο Πατέρας σας στον ουρανό' (Λουκ. 6,36). Διότι 'ελεημοσύνη θέλω και όχι θυσία (Ματθ. 9,13).
Μην τεντώνεις τα χέρια σου στον ουρανό, αλλά στα χέρια των φτωχών. Αν εκτείνεις τα χέρια σου στα χέρια των φτωχών, πιάστηκες από το χέρι του Θεού.
Δώσε κάτι, έστω και ελάχιστο, σ΄ εκείνον που έχει ανάγκη. Αντί για μεγάλη προσφορά, δώσε την προθυμία σου. Και αν δεν έχεις τίποτα, δάκρυσε.
Η ευεργεσία είναι πιο πολύτιμη από την αρρώστια και είναι πιο σημαντική η ελεημοσύνη από το κέρδος. Η ελεημοσύνη, ομορφαίνει, χρωματίζει και λεπταίνει την ψυχή. Ευεργετώντας, πίστευε ότι μιμείσαι τον Θεό.
Μια πραγματική Χριστιανή πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται. Γι' αυτό, σε παρακαλώ, να προσέξεις την εξωτερική σου εμφάνιση. Να είσαι απλή. Το χρυσάφι, δεμένο σε πολύτιμες πέτρες, δεν στολίζει γυναίκες σαν και σένα. Πολύ περισσότερο το βάψιμο. Δεν ταιριάζει στο πρόσωπό σου, την εικόνα του Θεού, να την παραποιείς και να την αλλάζεις, μόνο και μόνο για να αρέσεις. Ξέρε το, ότι αυτό είναι φιλαρέσκεια και να μένεις απλή στην εμφάνιση. Τα βαρύτιμα και πολυτελή φορέματα, ας τα φορούν εκείνες, που δεν επιθυμούν ανώτερη ζωή, που δεν ξέρουν τι θα πει πνευματική ακτινοβολία.
Μεγάλο αγαθό είναι να ελεγχθείς και όχι να ελέγξεις, κατά την γνώμη μου. Μεγαλύτερη αξία έχει, το να απαλλαγείς εσύ από το κακό, παρά να απαλλάξεις τον άλλο.
Ο έπαινος οδηγεί στον ζήλο, ο ζήλος οδηγεί στην αρετή και η αρετή οδηγεί στην μακαριότητα.
Εγκρατεία δεν λέμε την ολοκληρωτική αποχή από τα φαγητά, διότι αυτό είναι βίαιη διάλυση της ζωής. Λέμε αυτή που αποβλέπει στην υποταγή του φρονήματος της σάρκας και κατευθύνεται προς το σκοπό της ευσέβειας, μέσω της προσεκτικής αποχής από τις ηδονές.
Τα γυμνά κόκκαλα (των νεκρών) πείθουν όσους τα βλέπουν, ότι τίποτε από τα γήινα δεν είναι δικό μας.
Ας δώσουμε από τα υπάρχοντά μας στους φτωχούς, για να γίνουμε πλούσιοι σε ουράνια αγαθά.
Όπως για την σωματική ανάπτυξη, δεν δίνεται προς όλους η ίδια τροφή και τα ίδια φάρμακα, έτσι και η ψυχή κάθε ανθρώπου, έχει ανάγκη ιδιαίτερης αγωγής. Άλλους τους επαναφέρει ο λόγος και άλλους το παράδειγμα. Άλλους ωφελεί ο έπαινος και άλλους η επίπληξη. Άλλους ο δημόσιος έλεγχος και άλλους η ιδιαίτερη νουθεσία.
Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, είναι η τέχνη των τεχνών και η επιστήμη των επιστημών.
Όπως τα φύλλα προστατεύουν τον καρπό, έτσι και η ντροπή προστατεύει την αγνότητα.
Θα μας ζητηθεί να λογοδοτήσουμε όχι για κάθε λόγο και πράξη μας, αλλά και για κάθε χρόνο, ακόμη και για κάθε στιγμή και λεπτό της ώρας.
Η ανθρώπινη καρδιά δεν ζει χωρίς χαρές. Αν δεν τις βρει στην αρετή, θα τις ζητήσει στις αισθήσεις.
Το να συμπάσχεις με τον δυστυχισμένο συνάνθρωπο, αυτό είναι ανθρώπινο. Το να χαίρεσαι όμως για την χαρά του άλλου, αυτό είναι αγγελικό.
Αν δεν ήταν οι φτωχοί, δεν θα περιοριζόταν το πλήθος των αμαρτημάτων. Γιατροί των αμαρτημάτων μας είναι οι φτωχοί, φάρμακα σε εμάς προσφέρουν τα χέρια τους. Έδωσες το αργύριο; Θεραπεύτηκαν τα αμαρτήματά σου...
/
7

Βλέπετε 1 - 33 από τα 210 αποτελέσματα