Περί...

Loading...
Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Τί είμαι; Αγελάδα ή βουβάλι για να είμαι άπιστος; Άνθρωπος είμαι και είμαι πιστός! Υπάρχουν μεγάλοι αμαρτωλοί αλλά με τη νηστεία, την προσευχή και με τη Θεία Κοινωνία, οι μεγάλοι αμαρτωλοί έγιναν μεγάλοι Άγιοι.
Αν ο άνθρωπος χρειάζεται τη βοήθειά σου, βοήθησέ τον αμέσως. Για να φας, πάντα προλαβαίνεις. Αν δεν το κάνεις αυτό, θα χάσεις τη Βασιλεία των Ουρανών. Γιατί η Βασιλεία του Θεού κερδίζεται με προσπάθεια και την κατακτούν όσοι αγωνίζονται.
Να μην περιφρονείτε κανέναν, ακόμη και αν βλέπετε πόσο ανήθικοι, μέθυσοι και βλάσφημοι είναι. Η Εικόνα του Θεού υπάρχει και σ' αυτούς κάπου, χωρίς βέβαια να το συνειδητοποιούν. Είναι φυσιολογικό ο εχθρός να θέλει να λερώσει αυτήν την Εικόνα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βλέπεις την εικόνα του Θεού σε εκείνους που σε ονειδίζουν και σου συμπεριφέρονται σαν θηρία. Αυτούς όμως, πρέπει να τους λυπάσαι ακόμη πιο πολύ, επειδή η ψυχή τους έχει παραμορφωθεί, χωρίς ίσως να μπορεί να επανορθωθεί ποτέ, καταδικάζοντας τη ψυχή τους σε αιώνια βάσανα... Πόσο δύσκολο είναι αυτό: Ν' αγαπήσει κάποιος τους εχθρούς του!
Ο Θεός, μας ζητάει οι καλές πράξεις που κάνουμε, να πηγάζουν από την καρδιά μας. Ό,τι κάνουμε στους άλλους, να το κάνουμε για τον Κύριο. Όταν κάνεις το καλό, ανεβαίνεις μια σκάλα και όταν αμαρτάνεις την κατεβαίνεις. Και αυτό συμβαίνει όλη μας τη ζωή.
Μην κάνεις τίποτα επειδή το επιθυμείς εσύ. Κάθε σου πράξη, να είναι μια ένθερμη προσευχή και θυσία στον Θεό. Μέχρι να γίνεις φίλος του Χριστού, θα χρειαστεί να πολεμάς συνέχεια με τον Πονηρό.
Ο Χριστός δεν αγαπάει τις πολυτέλειες. Ο Χριστός ήταν απλός όσο ζούσε στη γη και φορούσε έναν χιτώνα που είχε πλέξει η Παναγία. Και όποτε σκιζόταν το έραβε η ίδια!
Γύρω από την Εκκλησία, στέκονται παρατεταγμένα σε 3 σειρές τα δαιμόνια, γιατί δεν θέλουν να μπαίνει μέσα ο άνθρωπος. Αν περάσεις μπροστά από την Εκκλησία και κάνεις απλώς το σταυρό σου, σημαίνει ότι χαιρετάς τον Θεό και Τον προσπερνάς. Τότε τα δαιμόνια χαίρονται. Γι΄αυτό πρέπει να διαπεράσεις τον κλοιό τους ή τουλάχιστον να πλησιάσεις την πόρτα του ναού και εκεί να κάνεις το σταυρό σου. Αν δεν έχεις χρόνο, κάνε απλώς το σταυρό σου και ζήτησε από τον Κύριο συγχώρεση που δεν μπήκες μέσα.
Αν σε έναν άνθρωπο που έχει εγωισμό του πεις "είσαι εγωιστής", δεν θα το δεχτεί. Όμως ο ταπεινός θα το δεχτεί.
Ο π. Γαβριήλ δεν επέτρεπε στα πνευματικά του παιδιά να μιλάνε με αιρετικούς γιατί έτσι άνοιγαν επικοινωνία με το κακό. Μια μέρα, δύο Ιεχωβάδες πήγαν σε ένα γειτονικό μου σπίτι κι οι γείτονες κάλεσαν εμένα να τους μιλήσω. Τους μίλησα, αλλά αυτοί δεν ήθελαν να καταλάβουν τίποτα. Εγώ βιαζόμουν να πάω στον π. Γαβριήλ και τους άφησα. Στον Γέροντα δεν έκανα λόγο καθόλου γι' αυτό. Κάποια στιγμή όμως μου είπε:

- Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να κάνεις κήρυγμα στους Ιεχωβάδες; Δεν είσαι απόστολος. Όποιος επιτρέπει σε αιρετικό να μπει στο σπίτι του, για να του μιλήσει για την ορθή πίστη, βάζει μέσα τον Πονηρό, και πώς μετά θα βγει από εκεί; Εσύ είχες καμιά ευλογία από ιερέα να κάνεις κήρυγμα; Όταν μιλάς με αιρετικούς, πρέπει να αποκαλύπτεις τα λάθη τους. Όμως εσύ άρχισες να μιλάς αλαζονικά, λέγοντας πως εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε πιο δυνατοί. Έτσι οδηγήθηκες από τον Πονηρό στην αμαρτία της περηφάνιας: «Μη δώτε το άγιον τοις κυσί μηδέ βάλητε τούς μαργαρίτας υμών έμπροσθεν χοίρων, μηδέ καταπατήσωσιν αυτούς έν τοις ποσίν αυτών καί στραφέντες ρήξωσιν υμάς». Στους αιρετικούς δεν κάνει να μιλάς, γιατί τους δίνεις αφορμή να βλασφημούν περισσότερο τον Κύριο. Αν ο μουσουλμάνος τηρεί τις δέκα εντολές, θα τον ευλογήσει ο Θεός και θα του φανερώσει το δρόμο προς την αλήθεια και έτσι θα στραφεί προς την Ορθοδοξία. Όπως ο απόστολος Παύλος που τηρούσε τις εντολές της Παλαιάς Διαθήκης ειλικρινά, καρδιακά και όχι φαρισαϊκά. Κι ο Θεός τον ελέησε και τον ξεχώρισε..
Εκεί που δεν υπάρχει η αγάπη βρίσκεται η κόλαση. Ο Κύριος σου δείχνει τη δυστυχία του άλλου, όταν σε κατηγορεί, για να δει πώς θα αντιδράσεις. Θα προσευχηθείς για τον πλησίον σου; Θα τον βοηθήσεις; Και με αυτό τον τρόπο σε καλεί να εκπαιδεύεσαι στην αγάπη και να την καλλιεργείς. Χωρίς θυσίες, δεν θα μάθετε να αγαπάτε. Ο Θεός δεν δέχεται κενά λόγια. Ο Θεός αγαπά τα έργα. Οι καλές πράξεις είναι η αγάπη.
Όποιος επιτρέπει σε αιρετικό να μπει στο σπίτι του, για να του μιλήσει για την ορθή πίστη, βάζει μέσα τον Πονηρό και πώς μετά θα βγει από εκεί; Στους αιρετικούς δεν κάνει να μιλάς, γιατί τους δίνεις αφορμή να βλασφημούν περισσότερο τον Κύριο.
Όταν θέλουμε να παρακαλέσουμε έναν Άγιο για κάτι, πρώτα να κάνετε το σταυρό σας στο Όνομα της Αγίας Τριάδος. Μετά πείτε την προσευχή της Παναγίας ''Χαίρε, Κεχαριτωμένη Μαρία'' και ύστερα επικαλεστείτε τον Άγιο τρείς φορές. Για παράδειγμα: ''Άγιε Μεγαλομάρτυρα Γεώργιε, παρακάλεσε τον Θεό για εμάς!'' και ύστερα ζητήστε εκείνο που θέλετε, αλλά αυτό να είναι χρήσιμο για την ψυχή.
Αν δύο οπλισμένοι άνθρωποι μαλώνουν, θα πάτε να τους χωρίσετε; Όχι βέβαια, γιατί θα είστε υπεύθυνοι αν θα διαπράξει ο άλλος φόνο. Να πείτε το "Πάτερ ημών" και όπως θέλει ο Θεός, έτσι να γίνει. Εκτός και αν έχετε πιο πολλή δύναμη και το λέει η καρδιά σας, τότε μπορείτε να ανακατευτείτε.
Όταν τρως πρέπει να σκέφτεσαι τους πεινασμένους, τους αδύναμους, τους φτωχούς. Από τον μοναχό ζητείται να προσεύχεται ακόμη και την ώρα που τρώει.
Καλό είναι να πιέζεις τον εαυτόν για να πλύνεις π.χ. τα πόδια του πλησίον σου. Αληθινή όμως ταπείνωση είναι όταν αγαπάς πολύ τον άνθρωπο και γεννιέται από μόνη της η επιθυμία να πλύνεις τα πόδια του. Ταπείνωση και αγάπη πάνε πάντα μαζί!
Όταν το ζευγάρι είναι πιστό και η γυναίκα πεθαίνει στη γέννα, τότε μπαίνει, χωρίς Κρίση, στη Βασιλεία των Ουρανών. Κι αν σκοτώσουν άδικα έναν πιστό νέο, ο Θεός δεν θα τον κρίνει, γιατί μπορεί, αν ζούσε εξήντα χρόνια, να γινόταν άγιος! Με το αίμα του καθαρίζεται.
1. Να έχετε μικρές κοιλιές.
2. Να κάνετε βραδινή ή ολονύχτια προσευχή.
3. Να πίνετε νερό με το ζύγι.
4. Να τρώτε λίγο ψωμί.
5. Να υπομένετε την ντροπή της κατάκρισης.
6. Να αντέχετε τη χλεύη και την ύβρη.
7. Να περιορίζετε τις επιθυμίες σας.
8. Να υπομένετε τις προσβολές αγόγγυστα.
9. Να επιδεικνύετε καρτερικότητα στη δυστυχία και στις δοκιμασίες.
10. Να υπομένετε τις συκοφαντίες.
11. Μη φανερώνετε τα αμαρτήματα των άλλων.
12. Μην παροργίζεστε όταν σας προσβάλλουν. Αν σας αδικούν, να συγχωρείτε χωρίς να λέτε τίποτα. Αν σας κατακρίνουν, μην ανησυχείτε, ούτε να στενοχωριέστε και να υπομένετε.
13. Να συγχωρείτε, χωρίς να περιμένετε ανταπόδοση.
14. Αν κάποιος σας κατακρίνει, να ταπεινώνεστε χωρίς να μιλάτε.
Πρέπει να κάνεις σωστά το σταυρό σου. Όταν δεν τον κάνεις σωστά, τα πονηρά πνεύματα όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά γελάνε. Και η Παναγία θυμώνει. Όταν κάνεις το σημείο του σταυρού, πρέπει να βάλεις το δεξί χέρι πρώτα στο μέτωπο, μετά στον αφαλό, ύστερα στον δεξιό ώμο και έπειτα στον αριστερό. Εκείνος που βάζει το χέρι του όχι πάνω στον αφαλό, αλλά στην καρδιά, βγάζει ανάποδο σταυρό. Ούτε στον αέρα κάνει να σταυρώνεσαι. Το χέρι πρέπει οπωσδήποτε να αγγίζει το σώμα. Και όταν σταυρώνεσαι, πρέπει να προσεύχεσαι. Αλλιώτικα, έτσι σταυρώνονται και οι ηθοποιοί...
Πρέπει να σταυρώνεις τα πάντα, εκτός από τα Άγια Δισκοπότηρα της Θείας Μετάληψης. Αν κάτι είναι πεταμένο στο δρόμο, ενδέχεται να είναι εκ του πονηρού. Αν δεις ότι κάποιος άλλος το σταύρωσε, τότε δεν χρειάζεται να το κάνεις και εσύ. Αν δεν θέλεις να προκαλέσεις σύγχυση σ' όσους σε βλέπουν, αλλά δεν σε κατανοούν, τότε μπορείς να σχηματίσεις το σημείο του σταυρού με τα μάτια σου.
Αν δεν τηρείτε τις εντολές του Θεού, καλύτερα να μην Τον κουράζετε με τόσες προσευχές. Δεν σας ακούει και οι προσευχές σας λογαριάζονται ως αμαρτίες.
Να προσεύχεσαι, πάντα να προσεύχεσαι όσο μπορείς. Η προσευχή μπορεί να μετακινήσει από τη θέση τους, ακόμη και τα βουνά. Η προσευχή της μάνας για το παιδί της, είναι πιο δυνατή και από τις ανοιχτές φτερούγες του αετού.
Θεέ μου, Σε ικετεύω, άκουσέ μας από τον Ουρανό. Στρέψε το πρόσωπό Σου προς εμάς. Ελέησέ μας. Στείλε μας την ειρήνη για να έρθουμε στο δρόμο Σου,να τηρούμε τις εντολές Σου και να αποφεύγουμε το κακό. Μάθε μας Κύριε, να προσευχόμαστε ενώπιόν Σου και να τηρούμε τον Άγιο Νόμο Σου. Να έχουμε καρδιά σε Σένα πιστή και να βαδίζουμε σύμφωνα με τους Αγίου Νόμους Σου.
Αν σε βρίζουν για την πίστη σου και εσύ στέκεσαι αμίλητος, τότε φοβάμαι πως είσαι χειρότερος και από έναν άπιστο. Το να ντρέπεσαι να ομολογήσεις την πίστη σου, μπορεί να είναι έργο του Πονηρού. Στην πίστη δεν υπάρχει καθόλου ντροπή.
Μόνο αυτός που ζει άγια και έχει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος μπορεί να ξεχωρίζει το καλό από το κακό όνειρο. Δεν πρέπει να δίνεις σημασία στα όνειρα, διότι δεν ξέρεις αν είναι από τον Κύριο ή από τον Πονηρό. Ούτε να το αποδεχτείς, ούτε να το αγνοήσεις. Διότι αν το αποδεχτείς, μπορεί να δεχτείς το διάβολο και αν αρνηθείς, μπορεί να μην δεχτείς το Χριστό. Γι' αυτό πες: "δεν ξέρω". Διάλεξε τη μέση λύση που είναι η ταπείνωση.
Όταν δεις στο όνειρο, ότι είσαι με τους Αγγέλους, να μην το πιστέψεις. Όταν δεις ότι βρίσκεσαι στην κόλαση, αυτό να το πιστέψεις. Το όνειρο είναι από τον Κύριο, όταν σε βάζει να σκεφτείς τις δικές σου αμαρτίες, σου μειώνει τον εγωισμό και σε οδηγεί στην ταπείνωση.
Αυτή είναι νηστεία: όταν νοιώθεις μετάνοια για τις αμαρτίες σου και ξεχνάς ακόμη και την πείνα σου.
/
3

Βλέπετε 1 - 33 από τα 71 αποτελέσματα