Περί...

Loading...
Άγιος Εφραίμ ο Σύρος
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Αγαπητοί μου, αν δείξουμε αμέλεια σ' αυτή τη ζωή, δεν θα έχουμε απολογία, εκείνη τη φοβερή μέρα της Κρίσεως. Διότι δεν θα βρίσκουμε δικαιολογία, για τις αμαρτίες μας. Επειδή δηλ. ο Κύριος και Σωτήρας μας κατέβηκε από τους Ουρανούς και ήρθε σε εμάς, καταργήθηκε κάθε δικαιολογία μας. Διότι ο Κύριος μας χάρισε την αιώνια ζωή. Ήμασταν εχθροί Του και όμως ο Κύριό μας συμφιλιώθηκε με εμάς. Ήμασταν γήινοι και γίναμε επουράνιοι, ήμασταν θνητοί και γίναμε αθάνατοι, ήμασταν παιδιά του σκότους και γίναμε παιδιά του φωτός, ήμασταν αιχμάλωτοι στην αμαρτία και όμως απελευθερωθήκαμε, ήμασταν αμαρτωλοί και σωθήκαμε, ήμασταν στερημένοι από έλεος και ελεηθήκαμε, ήμασταν χώμα και στάχτη και γίναμε υιοί του Θεού, ήμασταν γυμνοί και σκεπάστηκε η γύμνια μας, γίναμε μάλιστα κληρονόμοι του Υιού του Θεού. Για όλα αυτά, τί θα δώσουμε εμείς σ' Αυτόν, ως πληρωμή για την ευεργεσία, σε Αυτόν που δέχτηκε εμπτυσμούς, μαστιγώθηκε, που Σταυρώθηκε, ραπίστηκε, περιπαίχθηκε; Αλίμονό μας αν αδιαφορήσουμε, διότι τότε δεν θα έχουμε απολογία ενώπιόν Του...
Τέτοια είναι η φύση της αμαρτίας: Ευχαριστεί λίγο και τιμωρεί πολύ. Τέρπει προσωρινά και τιμωρεί αιώνια.
Αυτός που συγκατατέθηκε στον αμαρτωλό λογισμό, χωρίς να τον πράξει, μοιάζει με ζαρκάδι που χτυπήθηκε με τόξο και ξέφυγε από τα χέρια των κυνηγών, έχοντας ωστόσο το βέλος στο σώμα του.
Αποφεύγεις τη φωτιά για να μην καεί το σώμα σου, έτσι να αποφεύγεις και την αμαρτία, για μην καεί το σώμα σου μαζί με την ψυχή σου, στην φωτιά που δεν σβήνει ποτέ...
Πρόσεχε αδελφέ, γιατί ο εχθρός πολεμάει με διάφορους τρόπους τους αγωνιστές. Και πριν πραγματοποιηθεί η αμαρτία, τη δείχνει στα μάτια τους πολύ μικρή. Μετά τη διάπραξη της αμαρτίας όμως, ο πονηρός την παρουσιάζει υπερβολικά βαριά στα μάτια εκείνου που αμάρτησε, σηκώνοντας εναντίον του μύρια κύματα λογισμών, έτσι ώστε, να τον καταποντίσει στο βυθό της απελπισίας.
Αυτός που λέει ότι δεν αμάρτησε, είναι τυφλός, κοντόφθαλμος και ταλαίπωρος περισσότερο από όλους τους ανθρώπους.
Εκείνος που διαπράττει την αμαρτία, έχει περισσότερο πόλεμο, από εκείνον που εγκρατεύεται. Διότι, όπως εκείνος που χύνει σε έναν τόπο βρωμιές, αυξάνει τη δυσωδία, έτσι και εκείνος που δεν εγκρατευεται, αυξάνει το πάθος.
Όποιος αγαπάει την αλήθεια, είναι αληθινά φίλος του Χριστού, εκείνος όμως που αγαπάει το ψέμα, είναι μαθητής του Διαβόλου.
Εκείνος που είναι δεμένος στα κοσμικά και αν ακόμη ακούσει την αλήθεια, αποστρέφεται αυτόν που την λέει.
Μακάριος, αυτός που αγαπά την αλήθεια συνεχώς και δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί το στόμα του, σαν όργανο της ασέβειας από το ψέμα, επειδή φοβάται την προσταγή του Κυρίου, για τον αργό λόγο. (Ματθ. 12,36)
Ο ακρατής άνθρωπος, εύκολα κυριεύεται από κάθε άπρεπη πράξη· μάλιστα είναι φιλήδονος. Ο ακρατής ευχαριστιέται με τα πολλά και ανώφελα λόγια· με τις αργολογίες και τις αστειότητες τέρπεται· επίσης τέρπεται με την απόλαυση των φαγητών. Για την πολυφαγία και την πολυποσία κάνει τον γενναίο, για την ανώφελη ηδονή διεγείρεται. Στους ακάθαρτους λογισμούς συγκατατίθεται, για την ηδονή μωραίνεται· για την κενοδοξία ανοίγει η επιθυμία του, για την τιμή ανάβει η φαντασία του, σαν πραγματικά να του αποδόθηκε τιμή. Στις συναντήσεις με γυναίκες λάμπει από χαρά, από τα κάλλη των γυναικών παρασύρεται, από το χρώμα των σωμάτων τρέφεται, με τις περιποιήσεις θέλγεται, στις συναναστροφές γυναικών και γελωτοποιών έχει αδυναμία· από την ανάπλαση των οπτικών παραστάσεων ανάβει η φαντασία του, από την ανάμνησή τους κυριεύεται· αναπλάθει στη σκέψη του πρόσωπα γυναικών, αγγίγματα χεριών, εναγκαλισμούς σωμάτων, περιπτύξεις μελών, λόγους εμπαθείς, γέλια γοητευτικά, νεύματα ματιών, στολισμό φορεμάτων, χρώματα σωμάτων, κολακευτικές φωνές, συστολές των χειλέων, γλυκύτητα του σώματος, σκηνές κινημάτων του σώματος, στιγμές και τόπους συναναστροφών, και όλα όσα οδηγούν σε ηδονή. Αυτά αναπλάθει στη σκέψη του ο φιλήδονος, ο οποίος και δεν είναι εγκρατής, συγκατανεύοντας στους λογισμούς του. Ένας τέτοιος άνθρωπος, αν δει να διαβάζεται λόγος για την σωφροσύνη, κατσουφιάζει. Αν δει κάποια ωφέλιμη σύναξη πατέρων, την αποφεύγει και την θεωρεί άχρηστη. Αν δει αυστηρότητα πατέρων, αισθάνεται αηδία. Αν ακούσει λόγο για τη νηστεία, ταράζεται. Σε σύναξη αδελφών δεν τέρπεται. Αν δει γυναίκες, λάμπει από χαρά· τρέχει πάνω - κάτω βοηθώντας να γίνουν οι εξυπηρετήσεις. Τότε γίνεται ζωηρός και στην ψαλμωδία, γίνεται ζωηρός στο να χαριτολογήσει, για να προκαλέσει το γέλιο, ώστε να κάνει ευχάριστο τον εαυτόΝ του και να τον παρουσιάσει χαριτολόγο και διασκεδαστικό στις γυναίκες, που τυγχάνει να είναι παρούσες. Στην ησυχία είναι σκυθρωπός και ασθενής...
Φως λαμπρό, χαρά, ειρήνη και υπομονή κατοικούν στην αγνεία.
Λύπη, ακηδία, ύπνος αχόρταγος και σκοτάδι ζοφερό βρίσκονται στην πορνεία.
Αν μας ενοχλεί η σαρκική επιθυμία, ας σκύψουμε σ' έναν τάφο και ας δούμε τα μυστήρια της φύσεώς μας - σωρό τα οστά, το ένα πάνω στο άλλο, κρανία γυμνωμένα από τις σάρκες, κόκαλα, κόκαλα. Και βλέποντάς τα, ας θεωρήσουμε πως βλέπουμε σ' εκείνα τους εαυτούς μας. Και ας στοχαστούμε τότε, που κατέληξαν η ανθηρή ομορφιά της ζωής αυτής και το ζωηρό χρώμα του προσώπου και η υπόλοιπη ωραιότητα. Μ' αυτή τη σκέψη, θα σβηστεί η φλόγωση της σάρκας.
Δεν έχεις δει ακόμα και το ίδιο το καμίνι, που καίει κάτω απ' το λουτρό; Πόσο φόβο εμπνέει σ' εκείνον που θα το πλησιάσει μονάχα; Εκεί όμως, (στην κόλαση), κατακαίγονται από τη Θεϊκή φωτιά οι ασεβείς, και οι αμαρτίες τους φουντώνουν πιο πολύ τις φλόγες και τους κάνουν ανυπόφορη την τιμωρία. Γιατί είναι γραμμένο: «Θυμός και οργή, θλίψις και στενοχώρια επί πάσαν ψυχήν ανθρώπου του κατ εργαζομένου το κακόν» (Ρωμ. 2:8-9). Αυτό αδελφέ, να συλλογίζεσαι, και θα διαλυθεί από τη διάνοια σου η επιθυμία της ηδονής (πορνείας - ακολασίας), όπως διαλύεται το κερί από τη φωτιά.
Στη φλυαρία είμαστε ζωηροί, στις προσευχές οκνηροί.
Στις απολαύσεις είμαστε ολοπρόθυμοι, στην εγκράτεια σκυθρωποί.
Στην αγάπη είμαστε ψυχροί και στο θυμό θερμοί.
Στα καλά έργα είμαστε οκνηροί και στα κακά πρόθυμοι.
Μην αφήσεις τα αυτιά σου να ακούσουν αισχρά λόγια, για να μην μολυνθεί ο νους σου. Γιατί όπως ο καπνός βλάπτει τα μάτια, έτσι και ο αισχρός λόγος βλάπτει την ψυχή.
/
8

Βλέπετε 232 - 247 από τα 247 αποτελέσματα