Περί...

Loading...
Άγιος Βασίλειος ο Μέγας
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Όπως οι βαφείς βάφουν με χρώματα ανεξίτηλα, έτσι ανεξίτηλο πρέπει να μείνει μέσα μας το καλό.
Νὰ μὴ μιλᾶς γιὰ τὸν ἑαυτό σου.
Νὰ κρύβεις ὅσο εἶναι δυνατὸν τὰ προτερήματά σου.
Νὰ ἀποφεύγεις τοὺς ἐπαίνους.
Μὴ θέλεις νὰ βλέπουν οἱ ἄνθρωποι τὰ καλά σου ἔργα καὶ νὰ σὲ δοξάζουν· ἀλλὰ νὰ τὰ βλέπει μόνο ὁ Θεός, ὁ Ὁποῖος τότε θὰ σοῦ δώσει μεγάλο μισθό.
Όπου η ελεύθερη βούληση είναι έτοιμη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, (για να δοθεί η χάρη του Αγίου Πνεύματος). Γιατί αυτός που προσκαλεί (ο Θεός) είναι φιλάνθρωπος· ο υπηρέτης έτοιμος, η χάρη πλούσια. Αρκεί να υπάρχει μέσα μας η προθυμία και δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο.
Ο έλεγχος έχει ως σκοπό την διόρθωση του αμαρτωλού, ενώ η ειρωνεία γίνεται, για να προσβληθεί εκείνος που έσφαλε.
Το δέντρο το αναγνωρίζεις από τους καρπούς του και τον άνθρωπο από τις πράξεις του. Οι καλές πράξεις ποτέ δεν χάνονται. Αυτός που σπέρνει ευγένεια, θερίζει φιλία, αυτός που φυτεύει καλοσύνη, μαζεύει αγάπη.
Κάθε έργο που δεν γίνεται από αγάπη προς τον Θεό, οσοδήποτε καλό και αν φαίνεται, είναι έργο αδικίας.
Ο Χριστιανός κατά δύναμη και με κάθε τρόπο, πρέπει να απαλύνει αυτόν, που διάκειται εχθρικά έναντί του.
Αν έχεις μέσα στην ψυχή σου έργα που αξίζουν αγγελικής προστασίας και κατοικεί μέσα σου, νους πλούσιος στη γνώση της αληθείας, εξαιτίας του πλούτου των τιμίων έργων της αρετής, θα εγκαταστήσει αναγκαστικά ο Θεός φρουρούς και φύλακες πλησίον σου και θα σε περιβάλλει με αγγελική φρουρά.
Γνώρισμα της αγίας ψυχής είναι να ευεργετούμε ακόμα και τους εχθρούς μας.
Ευσεβής είναι όχι εκείνος που ελεεί πολλούς, αλλά εκείνος που δεν αδικεί κανέναν.
Να προσεύχεσαι κάθε φορά που κάθεσαι στο τραπέζι. Όταν δέχεσαι το ψωμί, να αποδίδεις την ευχαριστία σ' Αυτόν που το έδωσε. Όταν με οίνο στηρίζεις την ασθένεια του σώματος, να θυμάσαι Αυτόν που σου παρέχει το δώρο για να ευφραίνεται η καρδιά και να καταπραΰνονται οι ασθένειες. Πέρασε η ανάγκη των φαγητών; Η μνήμη όμως του Ευεργέτη να μην παρέλθει. Κάθε φορά που φοράς τον χιτώνα, να ευχαριστείς Αυτόν που σου τον έδωσε. Όταν ντύνεσαι το ρούχο, να αυξήσεις την αγάπη στον Θεό, ο οποίος μας χάρισε κατάλληλα σκεπάσματα και για τον χειμώνα και για το καλοκαίρι, τα οποία και τη ζωή μας προφυλάσσουν και την ασχήμια καλύπτουν. Τελείωσε η ημέρα; Να ευχαριστείς Αυτόν που μας χάρισε τον ήλιο, για να μας εξυπηρετεί στα έργα της ημέρας και που έδωσε το φως, για να φωτίζει τη νύχτα και να εξυπηρετεί τις λοιπές ανάγκες της ζωής.
Η ζωή κανενός ανθρώπους δεν είναι διαπαντός ευτυχής. Η παντοτινή ευτυχία είναι του Θεού.
Εάν αθροίσουμε την ευτυχία όλων των ανθρώπων, όλων των εποχών, θα δούμε ότι αυτή δεν εξισώνεται ούτε με το πιο μικρό αγαθό του παραδείσου.
Να μην βλάπτεις τον εαυτόν σου, θέλοντας να φαίνεσαι σπουδαίος στους άλλους.
Αυτά που γίνονται επιδεικτικά, δεν προωθούν τον καρπό στην μέλλουσα ζωή, αλλά τον καταστρέφουν στον έπαινο των ανθρώπων.
Μην κάνεις επίδειξη με περίτεχνα λόγια, ούτε με κορώνες στο τραγούδι, μην κάνεις διαλέξεις αλαζονικές και βαρυσήμαντες, μα απ' όλα να αφαιρείς την υπερβολή.
Το να καταβάλλεις όλη την φροντίδα σου, για να διατηρείται ωραίο το σώμα σου, αυτό είναι γνώρισμα, ότι δεν γνωρίζεις καλά τον εαυτόν σου.
Όποιος κάνει το παν για την εκζήτηση στην σωματική του εμφάνιση αποδεικνύει, ότι δεν έχει συνείδηση της αληθινής ανθρώπινης αξίας. Δεν καταλαβαίνει το σοφό γνωμικό, που λέει: Άνθρωπος δεν είναι ό,τι φαίνεται απ' έξω. Πρέπει, με υψηλότερη σκέψη, να καταλαβαίνουμε τί πραγματικά είμαστε ο καθένας.
Ό,τι χρησιμοποιεί κανείς όχι από ανάγκη, αλλά για καλλωπισμό, επιφέρει την κατηγορία της κενοδοξίας.
Δεν πρέπει οι γυναίκες να βάζουν κοσμήματα προς καλλωπισμό τους, αλλά να φροντίζουν μόνο για τις καλές πράξεις και αυτές να πιστεύουν, ότι είναι τα κοσμήματα των Χριστιανών γυναικών.
Αυτός που σε αγαπάει κατά Χριστόν, επιτρέπεται κάποτε να σε λυπεί, για το πνευματικό σου συμφέρον.
Η κακή χρήση της ελευθερίας που μας δώρισε ο Θεός, είναι η αρχή και η ρίζα της αμαρτίας.
Στον Θεό δεν αρέσει ότι γίνεται εξ ανάγκης, αλλά ό,τι επιτυγχάνεται με την αρετή. Η δε αρετή επιτυγχάνεται με την ελεύθερη βούληση και όχι με την αναγκαιότητα.
Ούτε να αποφεύγουμε την ιατρική, αλλά και ούτε είναι λογικό να στηρίζουμε όλες μας τις ελπίδες σ' αυτήν, αλλά όπως ασκούμε βέβαια τη γεωργία, ζητούμε όμως τους καρπούς από τον Θεό και όπως δίνουμε το πηδάλιο στον πλοίαρχο, προσευχόμαστε όμως στον Θεό να σωθούμε από το πέλαγος, έτσι βάζοντας στο σπίτι μας το γιατρό, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα μας προς τον Θεό.
Μερικοί φυσιολάτρες παρατήρησαν, ότι ο σκαντζόχοιρος κατασκευάζει δπλές τρύπες εισόδου και εξόδου στην υπόγεια φωλιά του και όταν πρόκειται να πνεύσει βοριάς, φράζει την βορεινή τρύπα και όταν αντίθετα πνέει νοτιάς, μετατοπίζεται προς την βορεινή τρύπα. Τί αποδεικνύει μ' αυτό σε εμάς τους ανθρώπους; Ότι όχι μόνο η φροντίδα του Δημιουργού μας φτάνει μέχρι και όλων των λεπτομερειών, αλλά και ότι τα άλογα ζώα, έχουν κάποια ιδέα από το μέλλον, ώστε και εμείς να μην καταδαπανούμαστε στην παρούσα ζωή, αλλά να συγκεντρώνουμε όλη τη φροντίδα μας στον μέλλοντα αιώνα.
Είναι το ίδιο δύσκολο, να διατηρήσει κανείς αταπείνωτη την ψυχή του στις αντιξοότητες, όπως και να μην νοιώσει έπαρση στις επιτυχίες.
Ο Κύριος που σου δίνει τα χρήματα, ζητά ελεημοσύνη από σένα με τα χέρια των φτωχών και αν πάρει αυτά που είναι δικά Του, σου ανταποδίδει τη χάρη, σαν να την έκανες σε Αυτόν.
Αν ανακουφίζεις φτωχούς, αν συμπαθείς τους πονεμένους, αν δίνεις χέρι βοηθείας σ' αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης και συμφοράς, αν υπηρετείς αρρώστους, όλα αυτά ο Χριστός τα δέχεται για τον εαυτόν Του.
Εκείνος που επιθυμεί τα ξένα, σύντομα θα κλάψει, επειδή θα χάσει και τα δικά του.
/
16

Βλέπετε 1 - 33 από τα 518 αποτελέσματα