Περί...

Loading...
Άγιος Ανατόλιος της Όπτινα
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Ο Θεός την αγαπάει την ελευθερία. Όπου το Πνεύμα Κυρίου εκεί ελευθερία, όπως λέει ο Απόστολος. Με το ζόρι δεν θέλει να γίνεται τίποτε! Κανέναν δεν τραβάει κοντά Του με το ζόρι! Δεν δεσμεύει κανέναν. Καλούμε να έρθουν στο σπίτι μας, επειδή το θέλουν. Έτσι και ο Χριστός κάλεσε τους Ιουδαίους. Δεν αποκλείει κανέναν. Όλους μας υπόσχεται να μας αναπαύσει κοντά Του .«Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι· καγώ αναπαύσω υμάς» (Ματθ. 11,28). Και όταν εμείς δεν πηγαίνουμε κοντά Του, δεν μας τραβάει με το ζόρι.
Μην φέρεσαι απρεπώς μέσα στην Εκκλησία, δηλαδή μη μιλάς και μην στρέφεις γύρω το βλέμμα σου. Ειδάλλως ο Θεός θα επιτρέψει στον διάβολο, να ασχημονήσει και στον δικό σου οίκο.
Έχε υπομονή και θα υπάρξει ειρήνη. Αν αρχίσεις να ανταποδίδεις το κακό με κακό, τότε και η ειρήνη θα χαθεί και ο Θεός θα σε εγκαταλείψει.
Είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπούμε τους πάντες, αλλά δεν πρέπει να απαιτούμε να μας αγαπούν όλοι.
Η υπερηφάνεια είναι φοβερή, όταν δεν την αντιλαμβανόμαστε. Αν όμως την αντιληφτούμε και μετανοήσουμε και εκδηλώσουμε την συντριβή μας, τότε ο Θεός, δεν θα την θεωρήσει αμάρτημα.
Δάσκαλός μας πρέπει να είναι η ταπείνωση. ''Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν''. Και η Χάρη του Θεού είναι τα πάντα...! Η μέγιστη σοφία σου, αυτή πρέπει να είναι: Ταπείνωσε τον εαυτό σου και λέγε μέσα σου: ''Αν και δε είμαι παρά μια ταπεινή σκόνη, ο Θεός μέ φροντίζει. Γεννηθήτω το θέλημα του Θεού.'' Αν αυτό δεν το λες μόνο με τον νου σου, μα και με την καρδιά σου και μάλιστα με ειλικρίνεια και παρρησία, όπως αρμόζει στον αληθινό Χριστιανό και αν εμπιστεύεσαι τον Κύριο και έχεις σταθερή πρόθεση να υποταχτείς στο θέλημά Του, ό,τι και αν γίνει, χωρίς γογγυσμό, τότε τα σύννεφα θα σκορπιστούν μπροστά σου και θα δεις τον ήλιο να σε θερμαίνει και να σε φωτίζει. Τότε θα γνωρίσεις και θα νοιώσεις την αληθινή χαρά του Κυρίου, όλα θα σου φαίνονται διάφανα και καθαρά, η ψυχή σου θα φωτιστεί και θα πάψεις να βασανίζεσαι...
Το κυριότερο είναι να επιδεικνύετε ταπεινοφροσύνη. Αν χάσεις την ταπεινοφροσύνη και την αυτομεμψία, τότε άντε γειά...!!!
Δύσκολα ζητά συγγνώμη, όποιος είναι υπερήφανος. Και ο διάβολος επίσης δεν ξέρει και δεν αρέσκεται να ζητά συγγνώμη.
Μην φοβάσαι, ούτε θλίψεις, ούτε αρρώστιες, ούτε βάσανα, ούτε τις οποιεσδήποτε δοκιμασίες. Όλα αυτά είναι επισκέψεις του Θεού, επωφελείς για σένα.
Αν σε κατακλύζουν οι θλίψεις, να χαίρεσαι, επειδή τότε βαδίζεις την οδό της αληθείας. Και όποιος δεν αποφεύγει τις θλίψεις και τις υποφέρει κατά δύναμη, αυτός θα λάβει και την Βασιλεία των Ουρανών.
Όσο περισσότερες θλίψεις υφίσταται κάποιος εδώ, τόσο ευκολότερο θα είναι γι' αυτόν να εισέλθει στην Αιώνια Βασιλεία.
Στην Αγία Γραφή αναφέρεται: "ότι δια πολλών θλίψεων δει ημάς εισελθείν εις την Βασιλείαν του Θεού"" (Πράξεις 14,22). Να ποιά (πρέπει) είναι η αγάπη μας προς τον Ουράνιο Νυμφίο! Με τα λόγια Τον αγαπάμε και Τον ποθούμε, αν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, ξεσπούμε σε κλάματα...
Ο Κύριος μπορεί πάντοτε να μας παρηγορεί. Η διαρκής παρηγοριά όμως θα μας βλάψει, όπως ακριβώς αν ο ήλιος καίει συνεχώς, τότε τα πάντα θα καούν ή αν βρέχει συνεχώς, τότε τα πάντα θα σαπίσουν. Αν όμως υπάρχει εναλλαγή, τότε αυτό είναι καλό.
Είναι ιδιαιτέρως σωτήριο να τρέφουμε την ψυχή μας με τον Άφθαρτο και Άγιο Άρτο. Αν τύχει να πεθάνει ο άνθρωπος την ημέρα κατά την οποία μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, τότε, χάριν της Αγίας Μεταλήψεως, την ψυχή του θα παραλάβουν στα χέρια τους οι άγιοι Άγγελοι και όλες τις επουράνιες δοκιμασίες, θα τις περάσει άνετα.
Ο τάφος ήταν κάτι το φοβερό, πριν την είσοδο του Βασιλέα Χριστού. Έπειτα μεταμορφώθηκε σε αίθουσα του θρόνου.
Έγινε δύσκολη η ζωή, επειδή οι άνθρωποι την μπέρδεψαν με τα σοφίσματά τους, επειδή αντί να απευθύνονται στην βοήθεια του Θεού, άρχισαν να απευθύνονται στην λογική τους και να βασανίζονται σ' αυτήν και μόνο.
Αν εκδηλώνονται έντονα οργή και γογγυσμοί, αυτό αποτελεί σίγουρη ένδειξη της υπερήφανης ψυχής. Ηρέμησε, μέμψου τον εαυτόν σου και ο Κύριος έχει την δύναμη να τείνει χείρα βοηθείας και να σε παρηγορήσει.
Σε κυριεύει ανία, γιατί έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτόν σου και κατηγορείς τους αδύναμους.
Εξέτασε τον εαυτόν σου και προσπάθησε να διορθωθείς. Δεν μπορούμε όμως να διορθώσουμε τον εαυτόν μας, αν δεν ξεκινήσουμε από την αυτομεμψία (και όχι κατηγορίες προς τους άλλους) και την κατά δύναμη υπακοή στους γεροντότερους.
Η λαγνεία πολεμάει τους πάντες. Και την ώρα της κρίσεως, ο δαίμων της λαγνείας καυχάται ενώπιον όλων των πριγκίπων του σκότους, ότι αυτός περισσότερο όλων προσέφερε ''λάφυρα'' στην Κόλαση. Υπόμεινε και ζήτα την βοήθεια του Θεού...
/
1

Βλέπετε όλα τα αποτελέσματα