Περί...

Loading...
Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Τι κοινό έχει το χιόνι με την Αγάπη του Θεού;
Όπως το χιόνι πέφτει αθόρυβα τα σκεπάζει όλα... τα παγώνει όλα...
Αλλά ομορφαίνει το τοπίο και το αλλάζει.
Έτσι και η Αγάπη και η Χάρη Του Θεού έρχεται αθόρυβα τα σκεπάζει όλα.
Παγώνει τα πάθη μας, ομορφαίνει τη ζωή μας και τα αλλάζει όλα μέσα μας και γύρω μας...
Ο άνθρωπος που αγαπά πνευματικώς, αισθάνεται προσευχόμενος, ότι ευρίσκεται εντός του Θεού και του αδελφού του. Λυπάται όταν δεν πορεύεται καλώς ο αδελφός του και προσεύχεται διά την πρόοδόν του. Ουδέποτε αλλάσσει εκείνος που έχει χριστιανικήν αγάπην.
Εσείς οι δάσκαλοι, έχετε την πιο τρυφερή ηλικία στα χέρια σας. Εσείς καλλιεργείτε την πρασιά του Γένους και της Εκκλησίας. Η εύθύνη σας είναι τεράστια!... Από το δικό σας φυτώριο θα μεταφυτευτούνε στην κοινωνία τα δέντρα και τα φυτά. Είστε τα πιο έμπιστα πρόσωπα της κοινωνίας. Γονείς, Εκκλησία και πατρίδα σας εμπιστεύονται το μέλλον τους. Αγαπάτε τα παιδιά, όπως και ο Χριστός τά αγάπησε. Ό,τι φυτέψουμε θα θερίσουμε όλοι μας. Αν, δάσκαλέ μου, είναι κλονισμένη η πίστη σου στον Θεό και ''μωλωπισμένη'' η αγάπη σου για την πατρίδα, μην το μεταδώσεις. Θα κλονίσεις την οικοδομή των Πατέρων μας, που είναι η Εκκλησία και η πολιτεία, συθέμελα. Γκρέμισες τά πάντα. Συγκρατήσου, αύριο μπορεί να σκεφτείς καλύτερα. Τον Χριστό, Τον είπαν δάσκαλο. Και έσένα δάσκαλο σε ονομάζουν. Η Εκκλησία τιμά τους δασκάλους και τους μνημονεύει μαζί με τους γονείς: «τους γονείς ημών και διδασκάλους». ''Ξέρω γράμματα'' σημαίνει, άκουσα καλούς δασκάλους. Τα γράμματα δεν είναι μόνο στα βιβλία· είναι κυρίως στα μαθήματα που διδάχτηκα από τους δασκάλους. Κρατείστε την θέση σας ψηλά και σεβαστικά. Το χρώμα της παντιέρας (σημαίας) σας, θα πάρουν οι μαθητές σας...
Στην Θεία Λειτουργία, για να έρθει η Χάρη του Θεού πρέπει να έχεις συγκέντρωση, ειρήνη και να μην σκέφτεσαι τίποτα.
Πρέπει να είμαστε άνθρωποι της Χάριτος, ώστε όποιος μας πλησιάζει, να ξεκουράζεται. Με τη Χάρη του Θεού ο άνθρωπος πετυχαίνει την πνευματική του ανύψωση, μεταμορφώνεται, γίνεται άλλος άνθρωπος, του φεύγει ό φόβος. Δεν φοβάται το θάνατο και τούτη τη ζωή, όσο καλή και αν φαίνεται, την θεωρεί σκλαβιά.
Η Xάρη του Παναγίου Πνεύματος κάνει τον άνθρωπο να εκπέμπει ακτίνες. Πρέπει όμως ο άλλος να έχει καλό δέκτη για να το καταλάβει.
Μην βιάζεστε στα ψαλτήρια και στους ύμνους, σαν να σας κυνηγούν. Πιο αργά να ψέλνετε, για να συμμετέχει και η καρδιά σας, σε ό,τι λέτε.
Δεν μπορεί να λέγεται Χριστιανός, εκείνος που δεν έχει αγάπη. Προσποιείται τον Χριστιανό...
Η φιλοξενία... η μεγαλύτερη των αρετών. Εφελκύει την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Στο πρόσωπο κάθε ξένου, βλέπω παιδί μου, τον ίδιο τον Χριστό.
Όταν δω άνθρωπον ερεθισμένο, προσεύχομαι να τον ειρηνεύσει ο Κύριος και δεν ακούω, το τι λέει. Γι' αυτό και δεν στενοχωριέμαι. Όταν θα ηρεμήσει το πρόσωπο και είναι κατάλληλη ευκαιρία, τότε του ομιλώ, διότι τότε είναι σε θέση, να καταλάβει την αφροσύνη του.
Δια της ευχής "Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με" θα κερδίσεις το παν. Δια της ευχής καθαρίζεται ο άνθρωπος, λαμπρύνεται, αγιάζεται. Η ευχή είναι το σωσίβιο της ψυχής και του σώματος. Η ευχή είναι η βάση της τελειότητας. Θα λεπτυνθείτε και θα πετάτε με την ευχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σωτηρίας, καθαρισμού και αγιασμού από την νοερά προσευχή. Αυτή γέμισε τον παράδεισο από Αγίους ανθρώπους.
Να καλλιεργείς την ευχή και θα έρθει καιρός, που η καρδιά σου θα σκιρτά από χαρά, όπως όταν πρόκειται να δεις ένα πολυαγαπημένο σου πρόσωπο.
Στην αρχή της ευχής ο άνθρωπος αισθάνεται χαρά, έπειτα γλυκύτητα και στο τέλος σαν καρπός έρχονται τα δάκρυα, διότι αισθάνεσαι πλέον την παρουσία του Θεού.
Δια της ευχής, γίνεται ο άνθρωπος σαν παιδί, τον επαναφέρει στην απλότητα και αθωότητα που είχε ο Αδάμ στον Παράδεισο προ της πτώσεως. Παύει τη διαφορά του φύλου. Αποκτά την ακατανόητο για τους κοσμικούς, την ευλογημένη αγία ταπείνωση. Ο άνθρωπος δια της ευχής είναι πάντα χαρούμενος, γεμάτος και φωτισμένος.
Η προσευχή, όταν γίνεται με επιμέλεια, εγρήγορση, ευλάβεια, πίστη, κατάνυξη και προσοχή, είναι και ωφέλιμη. Ο διάβολος πολεμάει με ποικίλους τρόπους εκείνους που προσεύχονται, ενώ εκείνους που δεν προσεύχονται τους αγαπάει. Με την προσευχή ο άνθρωπος μιλάει στο Θεό και του ζητάει τα καλά και σωτήρια. Ο προσευχόμενος πρέπει να έχει ταπείνωση.
Η προσευχή χωρίς την αγάπη, είναι σαν το πουλί, που το βλέπεις καλό και όμορφο, όμως είναι χωρίς φτερά και δεν μπορεί να πετάξει.
Πόσο επιθυμώ τις τελευταίες μέρες της ζωής μου, να ζήσω με ησυχία και προσευχή και να μην με απασχολεί τίποτε.
Εκείνον που μας πληγώνει και μας κάνει να πονάμε, οφείλουμε να τον αγαπάμε διπλά.
Μεταλαμβάνετε συχνά, προσεύχεστε θερμά και υπομένεται και θα δείτε χέρι δυνατό να σας κρατά...
Η πνευματική ζωή έχει μεγάλες χαρές, πετάς, φεύγεις από τον κόσμο, δεν λογαριάζεις τίποτε. Γίνετε παιδιά και θα κατοικεί ο Θεός στην καρδιά σας. Θα πάθετε αναισθησία, όπως λένε οι κοσμικοί, αλλά θα είναι ανύψωση πνεύματος.
Όταν αμαρτήσει κανείς, το διαισθάνεται, μα όταν πλανηθεί, δεν το αισθάνεται. Και η πλάνη - ο Θεός να μας φυλάει από οποιαδήποτε πλάνη - είναι πάντα καρπός έπαρσης και εγωισμού. Γι' αυτό ας προσπαθήσουμε να έχουμε ταπείνωση και το Πνεύμα το Άγιο θα μας οδηγεί πάντα στην αλήθεια.
Με ένα καλόν λόγο για τον πλησίον σου, υπερασπίζοντάς τον, αγοράζεις τον Παράδεισο.
Όταν δω άνθρωπο ερεθισμένο, προσεύχομαι να τον ειρηνεύσει ο Κύριος και δεν ακούω, το τι λέει. Γι' αυτό και δεν στενοχωριέμαι. Όταν θα ηρεμήσει το πρόσωπο και είναι κατάλληλη ευκαιρία, τότε του ομιλώ, διότι τότε είναι σε θέση, να καταλάβει την αφροσύνη του.
Την βραδυνή προσευχή να μην την αμελής. Να προσεύχεσαι με διάθεση, όπως εκείνοι που πηγαίνουν σε συμπόσιο. Αυτοί είναι ξύπνιοι και αισθάνονται όλο χαρά. Έτσι και εσύ, αφού πρόκειται να ομιλήσεις με τον Νυμφίο σου να μην ακούς, όταν σου λέει ο πειρασμός διάφορα για να σε εμποδίσει, γιατί ξέρεις έχουμε ένα που ενδιαφέρεται πολύ για εμάς.
Να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους ανωτέρους, όσες αδυναμίες και αν παρουσιάζουν. Να μη φερόμαστε με σκληρότητα, αλλά πάντα να έχουμε στην σκέψη μας, ότι είναι και ο άλλος του αυτού προορισμού. Εγώ, με την Χάρη του Θεού, πάντοτε έβλεπα όλους τους ανθρώπους ανωτέρους από εμένα και άγιους.
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 59 αποτελέσματα