Περί...

Loading...
Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα
Βιογραφία
Κοινοποίηση
Οι πάντες όχι μόνο μπορούν, αλλά και οφείλουν να φροντίζουν να ευχαριστήσουν τον Κύριο. Πώς όμως να τον ευχαριστήσουν; Πρωτίστως με την ταπεινοφροσύνη και την μετάνοια.
Για ο,τιδήποτε αποδειχτείτε ένοχος ενώπιον Θεού και ανθρώπων, για τούτο μετανοήστε και επιδείξτε ταπεινοφροσύνη. Μην έχετε το θράσος να κρίνετε ή να κατηγορήσετε κανέναν, αλλά για κάθε δυσάρεστο συμβάν, προσπαθήστε να ρίξετε στον εαυτόν σας το φταίξιμο και όχι στους άλλους, είτε πρόκειται για τις αμαρτίες σας, είτε επειδή δώσατε αφορμή στους άλλους να λυπηθούν, με την απροσεξία και την αδεξιότητά σας.
Πρέπει να επιβάλλουμε στον εαυτόν μας, έστω και παρά τη θέλησή του, να κάνουμε οποιοδήποτε καλό στους εχθρούς μας και το κυριότερο, να μην τους εκδικούμαστε και να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην τους θίγουμε με την μορφή της περιφρόνησης ή ακόμα και της δήθεν ταπείνωσης.
Όταν το φίδι πρέπει να αλλάξει το παλιό του πετσί με το καινούριο, περνά από μια στενωνό και κατ' αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται να απαλλαγεί απ' αυτό. Έτσι και ο άνθρωπος, ο οποίος επιθυμεί να απαλλαγεί από τον παλιό εαυτό του, πρέπει να διέλθει από την στενωπό της εκπλήρωσης των εντολών του Ευαγγελίου.
Το να μην μιλάτε, ενώ παραβρίσκεστε σε Εκκλησιαστική Λειτουργία ή να περιφέρετε το βλέμμα σας στους ξένους, είναι όχι μόνο απρεπές, αλλά και εξοργίζει τον Κύριο, λόγω της έλλειψης προσοχής και την τόλμη σας. Αν δεν μπορούμε από ψυχικής απόψεως, τότε τουλάχιστον εξωτερικά και από σωματικής απόψεως, ας φερθούμε ευπρεπώς. Η εξωτερική και η σωματική ευλάβεια, ίσως μας οδηγήσουν σε μια ευνοϊκή διάταξη των εσωτερικών μας συλλογισμών.
Στην εποχή μας, πολλοί γονείς μαθαίνουν στα παιδιά τους ένα σωρό πράγματα, συχνά άχρηστα και ανώφελα και δεν φροντίζουν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους, τον φόβο του Κυρίου και την εκπλήρωση των εντολών του Θεού. Γι' αυτό και τα περισσότερα παιδιά γίνονται ανυπάκουα και δεν σέβονται τους γονείς τους και όχι μόνο δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην κοινωνία, αλλα προκαλούν και μερικές φορές βλάβη.
Για να κατανοήσεις τα Ιερά Κείμενα χρειάζεται ταπείνωση και προσευχή. Να διαβάζετε καθημερινά, ένα κεφάλαιο από τα Ευαγγέλια.
Συνιστώ να διαβάζεις συχνότερα και επί μακρόν το Ευαγγέλιο, ιδίως αυτό του Ιωάννη. Να το διαβάζεις, έτσι ώστε να το ακούν τα αυτιά σου. Είτε καταλαβαίνεις, είτε όχι, εσύ διάβαζε. Ο ευλογημένος λόγος του Ευαγγελίου, θα έχει την δύναμη να διώξει την θλίψη και την μελαγχολία και να σε ηρεμήσει. Διάβαζε το μόνο όσο γίνεται συχνότερα και για όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα.
Στο Ιερό Ευαγγέλιο, ο ίδιος ο Θεός λέει: ''Γίνεσθε ουν φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί'' (Ματθ. 10,16). Η σοφία του φιδιού, κατά την ρήση των ερμηνευτών, συνίσταται στο ότι, όταν χτυπούν το φίδι, αυτό προστατεύει κυρίως το κεφάλι του. Έτσι και ο Χριστιανός, στις επιθέσεις και στις δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει πρωτίστως να διαφυλάσσει την πίστη. Δεύτερον, η σοφία του φιδιού συνίσταται στο ότι, όταν το φίδι θέλει να βγάλει το παλιό του πετσί, τότε σέρνεται μέσα από μια στενή σχισμή, ειδάλλως είναι αδύνατον να απαλλαγεί από αυτό. Έτσι και ο Χριστιανός, αν θέλει να απεκδυθεί τον παλιό άνθρωπο, τότε θα πρέπει να διέλθει την στενωπό, σύμφωνα με την Ευαγγελική ρήση. Όσο για την ακεραιότητα της περιστεράς, αυτή συνίσταται στην έλλειψη κακίας και την άφεση των προσβολών ή πραγμάτων που μας εξοργίζουν και άλλων παρομοίων.
Η αρχή της χαράς είναι, το να είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάστασή μας.
Με έναν εριστικό χαρακτήρα, μετά βίας μπορείς να συνεννοηθείς. Στην πνευματική ζωή, δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο και επιβλαβέστερο της εριστικότητας. Μερικές φορές αυτή συγκαλύπτεται για ένα διάστημα, εν συνεχεία όμως αποκαλύπτεται εκ νέου με την προηγούμενη έντασή της.
Ταπεινοφροσύνη σημαίνει να υποχωρείς ενώπιον των άλλων και να θεωρείς εαυτόν χειρότερο όλων. Αυτό θα σε κάνει πολύ πιο ήρεμο.
Η ευσπλαχνία και η συγκατάβαση προς τον πλησίον και η άφεση των ελαττωμάτων του, είναι η συντομότερη οδός προς την σωτηρία.
Δεν είναι σωστό να την θεωρούμε βέβαιη την σωτηρία μας. Ούτε πάλι να απελπιζόμαστε γι' αυτήν. Η ορθή θέση βρίσκεται στη μέση και να ελπίζουμε, ότι θα την κερδίσουμε και να φοβόμαστε μήπως την χάσουμε. Ας μην λησμονούμε, πως αυτοί που σήμερα ζουν ενάρετα, μπορεί αύριο αν δεν προσέξουν, να πέσουν στην αμαρτία.
Χωρίς την ταπείνωση, δεν σώζεται ο άνθρωπος. Αν πιστέψουμε, πως από δική μας αξία σωζόμαστε, έχουμε απατηθεί. Θα σας αναφέρω ένα διδακτικό περιστατικό. Μια επιφανής αρχόντισσα, αρκετά ευσεβής αλλά όχι και αρκετά ταπεινή, καθώς κοιμόταν, είδε ένα συγκλονιστικό όνειρο: Πάνω σε ένδοξο θρόνο ο δίκαιος Κριτής! Και απέναντί του πλήθη λαού, μεταξύ των οποίων και η ίδια. Ο Χριστός ετοιμαζόταν να καλέσει κοντά Του, τους εκλεκτούς. Εκείνη που βασιζόταν στις αρετές της και στις καλοσύνες της, περίμενε μεγάλες τιμές, αλλά έπεσε έξω στην πρόβλεψή της... Κάποια ταπεινή χωριατοπούλα, κρίθηκε άξια για την πρώτη θέση. Δεύτερος ήταν ένας φτωχός χωρικός, που φορούσε μάλιστα και τσαρούχια. Ακολούθησαν στη σειρά πλήθη απλοϊκών ανθρώπων. Σε μια στιγμή ο Κύριος έπαυσε να προσκαλεί άλλους. Εκείνη πάνω στην απελπισία της αποφάσισε να Τον πλησιάσει και να του υπενθυμίσει, τα καλά που είχε κάνει... Ο Χριστός όμως απέστρεψε εντελώς το πρόσωπό Του απ' αυτήν! Εξουθενωμένη πλέον, έπεσε στο έδαφος, έκλαψε και αναγνώρισε ταπεινά, πως πραγματικά δεν της άξιζε η Ουράνια Βασιλεία. Να, αγαπητοί μου το ταπεινό φρόνημα! Έτσι έπρεπε να σκεφτόμαστε όλοι. Όταν ξύπνησε από το όνειρο η αρχόντισσα, δεν τόλμησε πια να φιλοξενήσει υπερήφανες ιδέες στην ψυχή της. Της έδωσε ο Θεός με το όνειρο αυτό, ένα αξέχαστο όνειρο...
Ο αδύναμος προσεύχεται να μην τον συκοφαντήσουν, ενώ ο θαρραλέος προσεύχεται, να τον βοηθήσει ο Θεός, να μην συκοφαντήσει κανέναν, ούτε δια των λόγων, ούτε δια των έργων.
Η κατάσταση εκνευρισμού προέρχεται: α) από την φιλαυτία, επειδή κάτι γίνεται παρά την θέλησή μας και παρά την δική μας θεώρηση των πραγμάτων και β) από την έλλειψη πίστης, ότι η εκπλήρωση των εντολών του Θεού στο παρόν σημείο, δεν θα φέρει κανένα όφελος.
Για να ζήσεις σε ένα μοναστήρι, πρέπει να έχεις υπομονή, όχι όσο ένα κάρο, αλλά όσο ένα ολόκληρο καραβάνι.
Για να γίνεις μοναχός, πρέπει να είσαι σιδερένιος και χρυσός... Σιδερένιος σημαίνει, να έχεις μεγάλη υπομονή και χρυσός σημαίνει, να έχεις μεγάλη ταπεινοφροσύνη.
Ο μοναχισμός αυτός καθ' αυτός έχει μεγάλη πνευματική σημασία και προσφέρει μεγάλο ψυχικό όφελος σε αυτόν που τον ασπάζεται ειλικρινώς και βαδίζει ταπεινοφρόνως την οδό του μοναχισμού με απλότητα και έλλειψη κακίας.
Για την ειλικρινή μετάνοια δεν χρειάζονται ούτε χρόνια, ούτε μέρες, αλλά μονάχα μια στιγμή.
Σε τι καιρούς φθάσαμε! Κάποτε, αν κάποιος μετανοούσε ειλικρινά για τα αμαρτήματά του, αμέσως αντικαθιστούσε την αμαρτωλή ζωή του με την αγαθή, ενώ τώρα συχνά συμβαίνει τούτο: ναι μεν ο άνθρωπος θα μετανοήσει και θα εξιστορήσει όλα του τα αμαρτήματα λεπτομερώς, αλλά μετά ξαναρχίζει τα παλιά του καμώματα.
Στον Θεό είναι περισσότερο αρεστός ο μετανοημένος αμαρτωλός, παρά ο καυχόμενος άνθρωπος, ο οποίος δεν αμάρτησε. Καλύτερα αφού αμαρτήσεις, να μετανοήσεις, παρά να μην έχεις αμαρτήσει και να καυχιέσαι γι' αυτό. Ο Φαρισαίος απείχε της αμαρτίας, αλλά λόγω της αλαζονείας του και των επικρίσεών του κατά του τελώνη, έχασε ενώπιον του Θεού το δίκιο του, ενώ ο τελώνης, αν και εξόχως αμαρτωλός, μέσω της ταπεινόφρονος παραδοχής και των επικρίσεων που δέχτηκε από τον Φαρισαίο, όχι μόνο έλαβε άφεση αμαρτιών, αλλά και απέσπασε την συγγνώμη του Φαρισαίου.
Διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο. Έστω και αν δεν απομνημονεύσεις τίποτα εκείνη τη στιγμή της αναγνώσεως, θα έχεις όφελος.
Στους μάγους καταφεύγουν άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζουν ψυχικές μεταπτώσεις, δεν ελπίζουν στην καλοσύνη και την βοήθεια του Θεού και αναζητούν την βοήθεια των ανθρώπων ή στηρίζουν μεγαλύτερες ελπίδες στους οιουσδήποτε ανθρώπινους υπολογισμούς και όχι στον Θεό και την πανίσχυρη βοήθειά Του και την πανταχού παρούσα Πρόνοια.
Ο Κύριος θα μας απαλλάξει από όλες τις απρεπείς σκέψεις, εσείς απλώς επιδείξτε ταπεινοφροσύνη.
Μολονότι η ματαιοδοξία και η υπερηφάνεια προέρχονται από την ίδια ζύμη και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, εντούτοις το έργο τους και τα γνωρίσματά τους διαφέρουν. Η ματαιοδοξία προσπαθεί να αποσπάσει τον έπαινο των ανθρώπων, γι' αυτό και συχνά εξευτελίζεται και θέλει να γίνεται αρεστή στους ανθρώπους, ενώ η υπερηφάνεια αποπνέει αλαζονεία και έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους, μολονότι και αυτή αρέσκεται στους επαίνους.
Να φυλάγεσαι από την καχυποψία, όπως φυλάγεσαι από την φωτιά, επειδή μέσω αυτής ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους (διάβολος), πιάνει ανθρώπους στο δίχτυ του και διαρκώς προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο, όπως έκανε με τους Προπάτορές μας Αδάμ και Έυα στον Παράδεισο.
Κάποιοι υποπίπτουν στο αμάρτημα της κριτικής και της κατάκρισης λόγω συνήθειας, άλλοι λόγω μνησικακίας, άλλοι λόγω φθόνου και μίσους, ενώ οι περισσότεροι υποπίπτουμε στο αμάρτημα αυτό εξαιτίας της έπαρσης και της αυτοπεποίθησής μας. Παρά το γεγονός, ότι εμείς είμαστε αμαρτωλοί μεγάλοι και αδιόρθωτοι, μας φαίνεται ότι είμαστε καλύτεροι πολλών άλλων. Αν επιθυμούμε να διορθωθούμε από το αμάρτημα της κατάκρισης, θα πρέπει να ταπεινωθούμε έναντι του Θεού και των ανθρώπων και να ζητήσουμε γι' αυτό, την βοήθεια του Θεού.
Γράφεις ότι δεν μπορείς να κόψεις το κάπνισμα! Αυτό που είναι αδύνατο για τον άνθρωπο, είναι δυνατό με τη βοήθεια του Θεού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσεις με σταθερότητα να απαλλαγείς απ' αυτό, αφού αναγνωρίζεις την ζημιά που προξενεί στην ψυχή και στο σώμα σου. Διότι ο καπνός εξασθενίζει την ψυχή, αυξάνει και δυναμώνει τα πάθη, σκοτίζει το νου και καταστρέφει σιγά-σιγά τη σωματική υγεία με έναν αργό θάνατο. Ταυτόχρονα οι πνευματικές ασθένειες της οξυθυμίας και μελαγχολίας εμφανίζονται στην ψυχή σαν συνέπεια του καπνίσματος. Σε συμβουλεύω να χρησιμοποιήσεις πνευματική θεραπεία για την καταπολέμηση του πάθους σου. Να κάνεις λεπτομερή εξομολόγηση όλων των αμαρτιών που διέπραξες και να Μεταλάβεις τα Άχραντα Μυστήρια. Κάθε μέρα να διαβάζεις όρθιος ένα ή περισσότερα κεφάλαια του Ευαγγελίου. Μόλις αρχίζει να εμφανίζεται η αποθάρρυνση και η απελπισία, να διαβάζεις και πάλι μέχρι να περάσει. Αν ξαναεμφανιστεί, άρχισε πάλι την μελέτη του Ευαγγελίου. Ή, αν θέλεις, πήγαινε σε κάποιον απομονωμένο χώρο και κάνε τριάντα τρεις εδαφιαίες μετάνοιες εις ανάμνηση της επίγειας ζωής του Κυρίου και προς τιμή της Αγίας Τριάδος».
/
2

Βλέπετε 1 - 33 από τα 56 αποτελέσματα